Logo rubriky
8/1998
  Recenze (další) (156)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Války hmyzu

Války hmyzu rozhodně nepotěší pacifisty ani milovníky Asprinových humoristických knih. V této knize jde skutečně především o válku a humoru si tu nikdo neužije.
       Na rozdíl od většiny ostatních válečných knih ale nejde o válku lidí proti lidem nebo lidí proti potvorám, nýbrž o válku ještěrů proti hmyzu. Absolutní nepřítomnost humanoidů knihu ozvláštňuje a rozhodně jí není na škodu. Kupodivu se také autorovi podařilo zachytit jinou mentalitu nelidské ještěrovité rasy. Pochopitelně nejde o mentalitu zcela cizí (těžko vymyslet zcela nelidského kladného hrdinu), ale je výrazně jiná než lidská. Sice je možné ztotožnit se s hlavním hrdinou, ale jeho myšlení je velmi neobvyklé. V některých místech (souboje) se sice vetřely prvky asijských kultur, ale nejsou zdaleka tak výrazné, jako u většiny ostatních děl, která se snaží přiblížit cizí válečnickou kulturu.
       Válka se vede stylem, který velmi připomíná filmovou verzi „Hvězdné pěchoty“. Ve vzduchu stíhačky, ale na zemi je nejlepší pěchota s pevností a lehkými zbraněmi. Skoro bych řekl, že tato kniha byla opravdu vzorem pro scény z povrchu planet z již zmíněné „Hvězdné pěchoty“ (viz například obrana pevnosti a tunely).
       Děj románu se odehrává ve dvou rovinách. Akční část popisuje totální mezihvězdnou válku ještěrovitých bytostí proti „koalici hmyzu“. Druhá rovina popisuje změny v myšlení ještěří rasy, které se postupně od myšlení lidem cizího přibližuje formě, která by se dala nazvat lidskou. Obě části se prolínají a jejich skloubením se autorovi podařilo vytvořit velmi dobrý válečný román.
       Chybí mi ovšem něco bližšího o historii konfliktu a pozadí vedené války. Jen tato kniha by po rozepsání mohla vystačit na trilogii. Naštěstí je to konečně zase jen jediný román, ale zasloužil by si o sto stran více.
       Originál neznám, ale při čtení mne do oka nebacily žádné překladatelské příšernosti ani překlepy.
       Těžko doporučit tento román lidem, kteří nenávidí násilí, ale příznivci drsné SF si zcela jistě přijdou na své. Pro příznivce válečné SF by pak tato kniha měla být povinnou četbou.
Asprin, Robert: Války hmyzu. PERSEUS, Plzeň 1998. Překlad: Helena Emmerová, obálka Petr Bauer. Cena 129 Kč.
       18. 6. 1998
Piter
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK