Logo rubriky
1-2/1999
  SF film (další) (161)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

O pokračováních

„Všechny thrillery jsou stejné. Vrah honí prsatou blondýnku, která neumí hrát.“ vyjádřila se pohrdlivě Sidney Prescottová o jednom z nejpřitažlivějších filmových žánrů moderní doby. Následné události jí však za pravdu příliš nedaly, jelikož Sid je černovláska, krásně, ale nikoliv přes míru rostlá, a ani všechny thrillery světa jí nepřipravily na přicházející hrůzu. Jenže to bylo ve Woodsboro, v krásných středoškolských dobách Vřískotu 1. Tehdy také kdosi Sid řekl: „Podle našich zážitků by se dal natočit film a ty bys měla hrát hlavní roli.“
       „Při mé smůle by hlavní roli dostala Tori Spellingová.“ odvětila hořce krásná hrdinka.
       Ale nyní jsme ve Vřískotu 2, ve Windsoru v Ohiu, a celé město napjatě očekává předpremiéru filmu „Ostří“, natočeného podle knihy reportérky Gale Weathersové „Vraždy ve Woodsboro. Jestlipak uhádnete, kdo v něm hraje hlavní roli?
       Všechno má své zákony. A mají je i filmová pokračování. Za prvé je v nich více vražd, za druhé jsou brutálnější... I ve Vřískotu 2 vraždí jakýsi maniak v laciné masce ducha, i v něm se smyčka utahuje - nebo spíš krouží ostří - kolem Sidney Prescottové. Také se tady hodně debatuje o filmech, tentokrát o pokračováních. Existuje film, jehož druhý díl by předčil první? Randy Meeks upozorňuje, že „Impérium vrací úder“ není klasickým druhým dílem, ale součástí plánované trilogie.
       U detektivek a thrillerů se nesluší prozrazovat vraha, u hororů ani oběti. Tak mi dovolte zmínit se alespoň o představitelích. Neve Campbellová je tradičně skvělá. Snad mi u ní trochu chyběl ten nadhled, jaký měla její postava v díle prvním, ale vše ukazuje na režisérův záměr, a tak si Neve cenu Blockbuster Entertainment Award za tuto roli opravdu zasloužila. David Arquette dostal více prostoru plným právem, protože byl-li minule dobrý, vyšvihl se nyní o několik tříd výše. Stejně tak se z glosátora Jamie Kennedyho stává herec a kouzelnou kreaci Timothyho Olyphanta lze směle srovnávat se začátky Jacka Nicholsona. Poctou Davidu Warnerovi je jeho role režiséra, a zkuste najít skutečného režiséra, který se v miniroličce mihne nemocnicí.
       Celkově se Vřískot 2 drží pravidel a je přímočařejší a brutálnější. Wes Craven částečně upustil od hrátek s nervy diváků a příběh učinil trochu realističtějším. Také Sidney už není statečnou hybatelkou celého děje; po všech děsivých událostech si uvědomuje, že ztratit život je velmi snadné a přijímá dokonce policejní ochranu. Ovšem nebojte se, finální souboj vám slíbit mohu.
       Celý film je, pravda, stylizovaný trochu odlišněji. To ovšem neznamená, že se při něm nebudete bavit. I on cituje, i on si dělá legraci sám ze sebe, i on si vlastně na horor hraje. Je výborný a jeho vřískání bude ve vás ještě dlouho doznívat.
       Hodnocení: ****1/2
Filip Gotfrid
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK