Logo rubriky
3-4/1999
  (162)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Podobenství sci-fi

Určitě znáte takové ty základní zdroje scifistického vědění (Ikarie, knihy, filmy, comicsy atd.), ale člověk občas narazí na vskutku neobvyký výskyt sci-fi v lokalitách, kde by to rozhodně nečekal. Některá podobenství těchto nálezů mne natolik fascinovala, že jsem se rozhodl o nich napsat tento text, který by se ve fanzinu Sen a střep měl objevovat pravidelněji. Pokud i vy znáte nějaké ty neobvyklé a neprobádané oblasti výskytu sci-fi, tak mi dejte vědět, ať mohu rozšířit své vědomosti. Víc hlav víc ví, ale teď již k prvním třem podobenstvím.

Podobenství první: dekorativní sci-fi

V časopisu Moderní byt, který se zabývá luxusním interiérem, jsem objevil upoutávku na karetní hru Magic The Gathering. Doporučovali ji tam coby dekorativní prvek vašeho leštěného stolku, který jistě přitáhne pozornost hostů. A navíc je to prý i dobrá zábava.

Podobenství druhé: sci-fi kulisou

Nejrůznější seriály a filmy se odehrávají ve sci-fi kulisách, to je pochopitelné. Co mne ale udivilo, byly kulisy jednoho dílu populárního seriálu Krok za krokem. Příběh se motal o tom, že si nezbedná dcera chce nechat něco vytetovat a právě ztvárnění tetovacího salónu je příčinou tohoto textu. Stěny salónu byly pokryty plakáty výtečného sci-fi umělce Borise Valleja a hrdinové seriálu před nimi dojímali svým slzopudným projevem. Pohled k nezaplacení :-).

Podobenství třetí: sci-fi versus bible

Dostalo se mi do rukou jedno číslo jehovistického časopisu Probuďte se, které bylo celé věnované - no čemu asi - no přece sci-fi. Ano. Ano. Je tomu vskutku tak, jehovisté vydali sci-fi číslo svého neblaze proslulého plátku (předčí ho snad jen Strážní věž). Začátek nejni špatný, obsahuje úvod do světa sci-fi a srozumitelně a skoro až pravdivě seznamuje se vznikem a historií žánru. Autor (nezjistitelný) se sice domnívá, že pan Heinlein stále žije, ale jinak dobrý. Druhá část časopisu je ještě zajímavější, autoři (neuvedení) v ní spekulují, zda je sci-fi dobrá i pro věřící. Objevují se zde nejrůznější citace vytržené z bible a na nich se demonstrují záměry sci-fi. Bystrý čtenář se dozvídá, že sci-fi většinou nikterak nenarušuje učení bible a pokud si čtenář vybere kvalitní sci-fi, tak by mu neměla nikterak ublížit. Autoři (ukrytí v anonymitě) se dále domnívají, že největší hrozbou pro čtenáře je subžánr zvaný fantasy. To je totiž prý fikaně zamaskovaná okultní nauka, ve které se vyskytují návody na praktikování takových nekalých věcí, jako je třeba vyvolávání duchů či dokonce samotné oživování mrtvých. Taková literatura je velmi nebezpečná a může doživotně poznamenat nejen dítě, ale i dospělého člověka. Zakladatel tohoto prohnilého žánru byl J. R. R. Tolkien, který soudě dle jeho ošklivé trilogie Pán prstenů, byl okultista, který ve svém sklepě praktikoval černou magii (doslovně uvedeno!). Proto se dobře vyhýbejte fantasy mé ovečky!
       O hororu se autoři (neznámí - tohle prostě nepřekousnu) vůbec nezmiňují, ten zřejmě (na rozdíl od fantasy) nikoho neohrožuje. Tolik informací o jednom trpkém čísle hovadiny známé jako Probuďte se!.
       Tímto posledním bonbónkem se loučím a těším se příště na schledanou. Jestli narazíte na něco zajímavého i vy, tak můžete kontaktovat redakci, zajímavé příspěvky uveřejníme v této rubrice. Mějte se!
Petr Čáslava
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK