Logo rubriky
5/1999
  Star Trek (další) (163)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Star Trek aneb Staré časy

Tak jsem si zase jednou zavzpomínal na staré časy. Bohužel to nebyly časy zlaté, ale rudé. Ke vzpomínkám mne přiměla kniha Star Trek (Klasické příběhy 01, Kniha první). Vzpomněl jsem si, jak jsem první sérii ST sledoval na rakouské televizi ORF a pečlivě lapal každý díl, i když jsem tehdy německy rozuměl každé desáté slovo. Byl jsem ale šťastný, že chytíme alespoň tu „vídeň“. Co měl také scifista v době „rudé cenzury“ jiného sledovat?
       Vzpomněl jsem si také, proč se mi ty díly zdály tak rozmazané a šedivé. Nebylo to kvalitou seriálu, ale mizerným příjmem a nekvalitní černobílou televizí. V každém případě se mi knižní verze líbí ještě více, než se mi líbil televizní seriál. Rozhodně knize alespoň více rozumím.
       Knihu zahajují úvody ke startrekovské knižní sérii. Ve své době byly aktuální, ale nyní je již vcelku jedno, kam jsou zařazeny. Aktuální již sice nejsou, ale zato poskytují velmi dobrý obrázek o historii a pozadí fenoménu zvaného Star Trek.
       Po úvodech konečně začínají povídky. Na některé si z televizního zpracování pamatuji a na jiné ne, některé jsou lepší a některé horší, ale celkově dávají dohromady vyváženou sbírku.
       V povídkách se vyskytují všechna klasická témata: neznámé rasy (Tah s corbomitem, Nepravý McCoy, Charlieho zákon), nadlidé (Kam ještě žádný člověk nevkročil, Charlieho zákon), Romulané (Rovnováha hrůzy), vynálezy (Z čehopak se vyrábějí děvčátka?, Ostří mysli, Miri), dvojníci (Úhlavní nepřítel, Nepravý McCoy), vyšetřování (Rovnováha hrůzy, Svědomí krále), nehody a záchrany posádky (Úhlavní nepřítel, Sedm z Galilea) a samozřejmě neznámé fenomény (Kam ještě žádný člověk nevkročil, Obnažený čas). Jediné, co mi chybí, jsou Klingoni. Samozřejmě se témata prolínají, takže v některých povídkách se jich objevuje několik.
       Obsahy jednotlivých příběhů nebudu uvádět, takže jen zkrátka. Pro mne jsou nejzajímavější strategické příběhy Tah s corbomitem a Rovnováha hrůzy. Tah s corbomitem je na startrekovské poměry docela humorný. Geniálnímu dílu Trable s tribbly (není v této sbírce) se sice nevyrovná, ale ST není žádný humoristický seriál. Setkání s vyspělejšími mimozemšťany nakonec nemusí být tak fatální, jak se ze začátku zdá.
       Rovnováha hrůzy je dosti známá povídka a po všech stránkách se mi zamlouvá. Je v ní i dost informací o tajemné rase Romulanů.
       Povídka Sedm z Galilea je zajímavá především tím, že hlavním hrdinou je nejoblíbenější člen posádky - pan Spock.
       Příliš mne nezaujal příběh Svědomí krále. Na můj vkus moc filozofické.
       Celkově vzato se chvályhodný počin nakladatelství Netopejr vydařil. Konečně se k nám dostávají povídky klasické série ST, které vyvolaly onu neuvěřitelnou startrekovskou mánii. Pochybuji, že bychom někdy mohli zhlédnout tuto sérii v některé z českých televizí, takže toto bude asi jediná příležitost se s nimi seznámit.
       STAR TREK klasické příběhy 01, Kniha první, sestavil J. Blish a A. Lawrencová. Netopejr, Olomouc 1998, vyd. 1; náklad 1800 výtisků, ISBN 80-86096-16-5. Cena 169 Kč.
3. 3. 1999, Piter
PS: Díky Tamaře Spoustové za opravení spousty chyb.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK