Logo rubriky
5/1999
  (163)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Letem českým světem

Bohužel pozdní zpráva o jedné moc hezké výstavě. Proběhla ve dnech 4.3.-11.4. v UMPRUM a měla název Letem českým světem.
       To bylo tak. Roku 1898 pan Vilímek vydal obsáhlou publikaci Letem českým světem - snímky různých měst a míst mocnářství - a po stu letech na stejných místech fotografovali čtyři současní fotografové. Snažili se i o takové detaily jako o denní dobu, o ročním období nemluvě. Kdo chce vidět alespoň vybrané ukázky dvojfotografií, nechť si sežene Pátek Lidových novin ze dne 12.3.99, nebo alespoň MF DNES z 27.3.99 - kulturní přílohu.
       Velmi mě zaujal snímek Mumlavy, kde na obou snímcích, které dělilo sto roků, byly v říčním toku stejné balvany. V šumavském lese na starém snímku Šumavské jedle si pánové s knírkem v lesní restauraci - spíše bufetu - pochutnávali na pivu, a nad nimi se tyčila obrovská jedle, odhaduji tak 2 m v průměru. Po stu letech po tomto stromu zbyl vykotlaný pařez, částečně zetlelý, ale stále vyvolávající úctu svými rozměry.
       Samozřejmě nejvíce snímků bylo pořizováno ve městech. A je fajn, když zjistíme, že např. historické centrum v Hradci Králové, Domažlicích nebo Českých Budějovicích se sobě hodně podobá.
Michaela
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK