Logo rubriky
6/1999
  Fandom (další) (164)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Oficiální i neoficiální průběh porady

1. Slavnostní zahájení prezidentem Zdeňkem Rampasem (za nepřítomnosti revizorky).
2. Oficiální přivítání od Randalfa za organizátory.
3. Poděkování ZR organizátorům.
4. Nastínění programu:
       Místo a čas Podzimní porady
       Mlok 99
       Ludvík 99
       Parcon 99
       Ostatní cony
       Zpráva o CKČ
       Založení nových funkcí
       Manažer fandomu
       Tiskový mluvčí
       Neofan
       Internetová konference SF klubů
       Upřesnění funkce presidenta a její maximální zesouladění se Stanovami
       Vztah českých a slovenských klubů
       Fandomové soutěže
       SFCD
       Spolupráce s SF časopisy
       100 let české SF
5. Marvinova kritika programu porady - o programu se prý dověděl v předvečer porady, nemohl se tudíž na ni řádně připravit. Nikdo prý netuší, co se bude projednávat a nikdo neví, jaký mají ostatní členové klubu na to názor. Egon Čierný tvrdí, že všechny body programu jsou v podstatě stále stejné, Martin Koutný dodává, že u něj v klubu se členové zajímají jen o Parcon, o ostatním tvrdí: „Ty tam jedeš, tak to nějak odhlasuj.“ ZR upřesňuje, že program dělá na základě toho, co přijde do IK, a z toho, co bylo na minulé poradě, a že není proti ustanovit další funkci sekretáře pro program porady. EČ se už už chystá aklamací nechat zvolit Marvina tímto sekretářem, který bude shromažďovat všechny podněty a vypracuje program porady. Nakonec záležitost vykrystalizuje do několika závěrů - že je to zbytečné, protože stejně nikdo žádný příspěvek nepošle předem, a že by se program měl posílat zároveň s pozvánkou na poradu.
6. EČ vítá revizorku Jolanu Čermákovou, která sice dorazila s menším zpožděním, ale důležité je, že dorazila.
7. Příští porada se koná 8.-10. října 1999 v Chtěboři. Nocleh bude podle Vaška Pravdy stát 120 Kč.
8. Představují se účastníci porady a zástupci jednotlivých SF klubů. ZR vítá nové kluby, které přišly, a doufá, že je nevidí naposledy.
9. Hlasování Ludvík (nominace Klub Julese Vernea, Mirek Dvořák za organizaci Draconů, Petr Čáslava a Piter - Martin V. Kučera coby iniciátoři Ligy podpory neofanů a projektu Duha, Vlado Srpoň, Carola Biedermannová, SFK Avalon, SFK Makropulos, Jam Oščádal) a Mlok (nominovaní Klub Julese Vernea, Fantázia, Pavel Poláček, Jarda Olša).
       Chvilka pro lobování. Zatímco se sčítají hlasy, půjdeme si prohlédnout areál kulturáku. ZR ještě krátce připomíná, že zanedlouho tomu bude 20 let, co měl tu čest zakládat první SF klub, tedy klub, který se jmenoval sci-fi klub a věděl, že je sci-fi klub. KJV je sice o deset let starší, ale až o mnoho let později se dověděl, že je vlastně sci-fi klubem.
       Výsledky Mlok: Fantázia 12 hlasů, Poláček 11, KJV 8, Olša 1. Ludvík: Mirek Dvořák 9 hlasů, Makropulos 7, Srpoň 5, KJV 3, Carola 3, Kučera+Čáslava 3, Avalon 2.
10. Parcon 99 - Vašek Pravda kritizuje nedostatečnou propagaci, prý mu Randalf neposlal materiály, aby je mohl dát do Ikarie. Randalf se hájí tím, že je posílal přímo V. Ríšovi a ten se dušoval, že do Ikarie přihlášku dá. Michal Bronec kritizuje přemrštěné ceny, Martin Koutný radí, že z psychologického hlediska je lépe rozepsat povinné poplatky na dvě kolonky - vstupné a materiály. Randalf referuje o tom, jak počítá s účastí 350 lidí, na ubytovně mohou být bez problémů lidi ve spacácích, další ubytovací prostory jsou vzdáleny cca 20 minut od kulturáku, jedná se i o tělocvičně ve škole. Přihláška v Ikarii tedy bohužel nebude.
11. Parcon 2000 v Šumperku - přípravy pokračují, specielně Vaška Pravdu Pepa Vašát ujišťuje, že smlouva na kulturák je zajištěna.
       Zájemci o Parcon 2001 - Ostrava, Krakatit v Praze, MB přislibuje podporu dalších pražských klubů, spojené pardubické kluby. V Pardubicích by však z historických důvodů byl vhodnější až rok 2002. Na rok 2002 projevil zájem i Avalon z Chotěboře.
       Prezentovány další akce dle Kalendáře akcí.
12. Předání Dárečkova SF CD prezidentovi Fandomu. Podle Dárečkových slov neobsahuje věci, které budou na oficiálním SF CD. Jsou tam obrázky, pak obrázky, obrázky a ještě obrázky - fotografie, kronika, obrázky SF malířů. Toho oficiálního se ovšem asi hned tak nedočkáme, takže si Dáreček vytvořil vlastní.
13. Oběd, vcelku dobrý, jen asi nejsou zařízeni na přílišné množství lidí najednou.
14. Zpráva o Ceně Karla Čapka - referuje sekretář CKČ Michael Bronec. Letos prý nikdo nic nemůže namítnout proti nekorektnosti. MB pojal soutěž jako fandomovou, hodnotilo ji nebývalé množství porotců. Stálo to ovšem hodně na poštovném - vlastně v podstatě na něj padly příspěvky klubů do Fandomu. V CKČ jsou tři kategorie - krátká povídka do 7 normostran, dlouhá do 49 normostran a román od 50 normostran. Příspěvky se zasílají ve čtyřech exemplářích. Jeden balík byl poslán na Slovensko, jeden do Brna, jeden koloval po Praze a poslední byl rozdělen na jednotlivé kategorie a putoval po klubech. Množství hodnotících dosáhlo počtu asi 50 osob.
       MB konstatuje, že dříve byla CKČ úzce fandomová soutěž, nyní je však hodně účastníků nováčků z malých měst, kteří normálně na Parcon nejezdí. Je třeba je nějak motivovat, aby na vyhlášení výsledků přijeli. Prostá pozvánka nestačí. Výherci by měli mít podle Michala zdarma vstup, nocleh i dopravu. Rozbíhá se živá debata, ostatním se to většinou zdá být moc. Pro letošní a příští Parcon se s tím již nedá nic dělat, ale pro příště by pořadatel Parconu mohl být zavázán, aby výhercům CKČ nějaké úlevy poskytl. MB by na podzim měl vypracovat nějaký návrh. Jiní, například Dáreček, jsou toho názoru, že s vítězi by pořadatel měl zacházet jako s lektory. Pro letošek se bude muset MB individuálně s Randalfem dohodnout v kuloárech.
15. Zdeněk Rampas navrhuje funkci sekretáře Mloka a Ludvíka. Staral by se o nominace, o výrobu sošek a diplomů a podobně. Když už to vypadá, že se nikdo vhodný nenajde, dobrovolně se hlásí Pepa Vašát a je po zásluze odměněn bouřlivým potleskem.
16. ZR se táže, kolik ze zde přítomných nemá aspoň občas přístup na e-mail. Hlásí se pouze tři osoby. Stálo by za to zřídit nějakou konferenci SF klubů. Padá několik nabídek, ale je to otázka vzdálenější budoucnosti. Slibuji, že se s Gilhadem o něco pokusím na Pandoře.
17. Vystoupení Vaška Pravdy začíná milým oslovením „Přátelé a nepřátelé“, prý aby na někoho nezapomněl. Referuje o tom, čeho dosáhl a co se mu naopak nepodařilo.
       Povedlo se obnovit rubriku Fandománie v Ikarii, VP potřebuje, aby mu kluby posílaly co nejvíce příspěvků, aby ji měl čím zaplnit. Pište - o sobě a svém klubu, o plánovaných akcích, o tom, jak akce proběhla, vyhlášení soutěží, jejich výsledky, prostě všechno. Pomněte však, že Ikarie má termín uzávěrky dva měsíce před vyjitím.
       Jako manažer je členem Ligy podpory neofanů, zajistil peníze pro vydání Neofanzinu a Manuálu, zajišťuje stálou službu na conech. Podporoval Honzu Adamce ze SFK Opat při pořádání Opatconu v Broumově. Byl to con sice malý účastí, ale zajímavý programem.
       Dále VP zahájil spolupráci s Fantastickými fakty.
       Nepodařilo se rozjet SF server, práci tiskového mluvčího a sehnat peníze.
       Probíhá soutěž o grafické ztvárnění loga Ligy podpory neofanů, takže posílejte své příspěvky.
       Co má VP v plánu - přípravu propagačních materiálů Fandomu a podmínky pro sponzory, pokračovat ve spolupráci s kluby na organizaci malých conů, pokusit se zajistit nějaký grant, ale na to je treba projekt a jakési účetní podklady, dále přípravu ceremonie přijímání nových klubů do Fandomu.
       Co potřebuje - příspěvky do Fandománie, návrhy na logo Ligy podpory neofanů, a od klubů, které by chtěly vydat nějakou nekomerční věc, aby napsaly návrh na projekt kvůli žádosti o grant.
18. Otázka tiskového mluvčího. MB podotýká, že o toho se svého času pokoušel i Vláďa Veverka, vystudovaný novinář, a stejně se mu nepodařilo prosadit se. Nabízí se Přemek Houžvička, prý dělá v agentuře monitoring všeho, co novináři napíší, kontakty má. Otázkou je dobrá vůle pořadatelů akcí posílat informace s dostatečným předstihem, aby se dalo něco dělat. Musí to být asi 14 dní předem. VP nemá nic proti tomu a bude prý s Přemkem spolupracovat. Dva hlasy jsou proti tomu, aby se PH stal tiskovým mluvčím.
19. Liga podpory neofanů. Funguje konference neofan na scifi serveru. Na Avalconu bude další verze manuálu - ten je urcen těm, kteří vážně zamýšlejí založit SF klub. Kromě toho bude Supermanuál určený širší veřejnosti, kde by měla být i databáze SF klubů. Na conech by měl být informační stoleček, kde by se měly prodávat fanziny a být k dispozici letáčky o tom, co se chystá. Piter připravuje nástěnku s překvapením. Informace o Lize by měla být přímo v materiálech conů.
20. Egon Čierný se hotoví s definitivní platností vyřešit rozpor ve stanovách Fandomu, týkající se prezidentova členství v Radě. Existují dvě organizace - ČS fandom v ČR a ČS fandom v SR. Každá má vlastní stanovy a spolu uzavřely mezistátní smlouvu. Prezident sám přiznává, že byl zcela nesystémově členem Rady ČS fandomu v ČR, čímž ji nehorázným způsobem zvýhodňoval. Egon tedy smolí jakousi oficiální větu: Rada je povinna pozvat na každé své zasedání prezidenta ČS fandomu v ČR a vyslechnout jeho hlas. Prezident má právo hlasovat v Radě ČS fandomu v ČR. Toto prohlášení bylo jednomyslně schváleno. Porada v Kopřivnici dále doporučila Radě ČS fandomu v SR, aby ho uvážila a navrhla ke schválení podobné symetrické prohlášení na Slovensku.
       Rada bleskově zasedla a zvolila svým předsedou Michaela Bronce.
       Tím byl vyřešen problém z voleb na podzimní poradě. Prezident tedy není členem Rady, takže včetně Vaška Pravdy a Pavla Mikuláštíka, kteří na podzim získali stejný počet hlasů, má nyní správný počet členů. Rada jednohlasně potvrzena do podzimní porady 99. Peťo Pavelko oficiálně zve ZR na poradu na Slovensko.
21. Různé. Magazín SF&F - z Frenštátu tu bohužel nikdo není, ale Pilch z Ostravy neoficiálně z druhé ruky má informaci, že stovka předplatitelů M SF&F nezachrání, bylo by jich potřeba aspoň 1000.
       SF CD - Pavel Mikuláštík praví, že od podzimu se to kupředu nehnulo, on už raději pro jistotu nic nebude slibovat.
       ZR připomíná blížící se milénium. Prý by stálo za pokus vybrat 50 nebo 100 nejlepších SF povídek a pokusit se o vydání. Problém je v tom, že staré povídky už si málokdo pamatuje.
       Posílání na Slovensko - lze přes Makros z Prahy nebo z Brna, kam jezdí distributorské firmy ze Slovenska tak jednou až dvakrát měsíčně.
       Kdo je kdo - poslední korektury by měly být hotovy do konce května. Jste-li si vědomi nějakých změn, ihned o nich informujte.
22. Tímto bodem považuje krátce před pátou odpolední prezident poradu za ukončenou.

Kalendář akcí

1999 
7.-9. 5.Avalcon - Chotěboř
15. 5.Vartacon, porada slov. klubov
28.-30.5.Žlebcon - Horní Žleb
28.-30.5.Noc Arbez - Olešnice v Orlických Horách
18.6.-20.6.XXX. Vakukocon - Klepáčov
19. 6.Radostinová hra Michala Bronce
2.- 5. 7.Parcon - Kopřivnice
5.-11. 7.Tatracon
8.-11. 7.Gamecon- Olomouc
3.-9. 9.Istrocon - Bratislava
9. 9. 99Den otevřených dveří SFK Mlok
25.-26. 9.CIC Con '99 - Košice (451° F)
20. 10.SSSR - Praha
listopadMinicon - Praha
3.-5. 12.Dracon 99 - Brno
2000 
březenTřetí jubilejní první Vorvaňcon
5.-8. 5.Avalcon - Chotěboř
23.-25. 6.Parcon - Šumperk
2100 
prosinecDracon na Měsíci

Můj doplněk ke kalendáři akcí

5. června 1999 velké rytířské klání v Praze v Krčském lese, informace Jiřina Vorlová, Hexaedr, Nám. Jiřího z Lobkovic 14, 130 00 Praha 3, e-mail
20. - 22. srpna 1999 Kadorgedon, Zbořený Kostelec nad Černými lesy, fantasy hra v přírodě, kontakt Pavel Adame, Vlašimská 1795, 256 01, Benešov, informační linka 0603/778999, 0603/835924, e-mail:
13. - 23. 7. 99 Eodix LARP, DrD na živo u Lovosic, kontakt Petr Danihlík, Žalhostice, 411 01
19. 6. 99 Radostinová hra Michala Bronce v Krčském lese, sraz na stanic Metra C Roztyly nahoře ve vestibulu za hranicí placeného prostoru od 10 do 11 hodin. Kontakt Michael Bronec, Horáčkova 1208, 140 00 Praha 4
Jiřina
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK