Logo rubriky
7/1999
  SF film (další) (165)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Noví Simpsoni v TV - série Futurama

Během své krátké návštěvy v Čechách jsem získal dojem, že seriál Simpsons se stal dosti populárním. Nikterak se tomu nedivím. Simpsoni jsou asi to nejlepší, co v USA najdete na TV, takže i když se tak čtvrtina humoru potratí překladem, pořád je to třída.
       Před měsícem začal nový seriál od Matt Groeninga, tvůrce Simpsonů. Jmenuje se Futurama a po shlédnutí pěti episod to zatím vypadá velice nadějně. Animací se samozřejmě podobá Simpsonům, ale jinak je to o něčem úplně jiném. Mladík nespokojený se svým životem (pracuje coby doručovatel pizzy, opustila ho holka) navštíví na Silvestra 1999 kryogenickou společnost (nápis na vstupu: „Žádný výpadek elektřiny od roku 1996“ :-)) a je omylem zmrazen na tisíc let.
       V roce 3000 doufá v nový život, ale nakonec zase doručuje balíky (raketou na jiné planety). Spolu s ním pracují jednooká mimozemšťanka, šikmooká brigádnice, indický šéf a maniakální robot Bender (Ohýbač), který v noci říká ze spaní: „Zabijme všechny lidi.“ Seriál je, stejně jako Simpsoni, plný humoru slovního, ale taky rozkošných maličkostí, které odmění pozorného diváka. Je rovněž plný narážek na klasické scifárny.
       V zatím poslední episodě dostali za úkol doručit balík na planetu Čapek 9 (dokonce to správně vyslovili), která je obydlena roboty nenávidícími lidi. O doručení se tedy pokusí Bender, ale nastanou problémy. Havní hrdina a jednoočka přemýšlejí, co udělat. „Kéž bych měla tři minuty na rozmyšlenou,“ zvolá ta slečna - a začne tříminutová reklamní přestávka. Totiž abyste rozuměli, každá episoda Futuramy (stejně jako Simpsonů) je třikrát přerušena reklamou. Jsou na tom ještě dobře, půlhodinové seriály jako M*A*S*H nebo Friends mají čtyři reklamní přestávky, u X-Files je jich osm. Hrdinové se nakonec vydají na planetu zachránit Bendera a mimo jiné se tam octnou v kině. Promítají fim „Přišlo to z jiné planety.“ Robot vyveze robotku v autě za město. Začnou se líbat, náhle se rozhrne křoví, vynoří se člověk a milence zmasakruje. Je to prostě veselý seriál a doufejme, že se dostane do Čech.
       Ještě malou poznámku k Star Treku. Osobně si myslím, že je dobře, že se originální Star Trek na české TV neobjevuje. Začnu odjinud. V osmdesátých letech jsem stejně jako mnoho dalších scifistů litoval, že si nemůžeme užít „klasiků“, četl jsem rovněž o tom, jak zkostnatělí kritici považovali SF za podřadnou literaturu pro děti. Pak jsem se dostal do amerického ráje a pročetl se místními knihovnami. Zjistil jsem, že nejméně 90% sci-fi produkce zlatého věku opravdu je podřadnou literaturou pro desetileté kluky, ze které vysoce ční hrstka gigantů.
       Podobně je to se Star Trekem, originální série je v zásadě obyčejná kovbojka, Kapitán Kirk lítá vesmírem, pere se a skoro v každé episodě se s někým vyspí. Na svou dobu to byl náhul (Star Trek mimo jiné obsahoval vůbec první polibek bělocha s černoškou na TV), jenže dnes už čekáme víc. Následovník - Star Trek: The Next Generation - je už pro dospělé. Episody jsou chytřejší, je tam méně rvaček, rovněž lepší efekty a herecké výkony. Coby scifista si tedy myslím, že tato série je mnohem lepším lákadlem pro obecné publikum, lepší šancí ukázat, že sci-fi opravdu patří do oblasti umění. Totéž se nedá říci o seriálu, kde se lítá raketami po vesmíru, ale většina problémů je nakonec vyřešena tak, že vesmírný playboy někomu vrazí pěst do obličeje. Čímž chci říci, pokud má některá z našich TV peníze nazbyt, rozhodně bych dal přednost Futuramě.
Peter Habala, USA, Texas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK