Logo rubriky
8/1999
  Recenze (další) (166)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Žerte se, perte se aneb Narka

Narka - planeta překypující životem - pro lidi ovšem smrtelně nebezpečným. Jediné, čeho je na Narce dostatek, jsou jedy. Jedy a narkotika, proto se planetě Nový Eden říká Narka.
       Kromě jedů a jedovatých potvor je na Narce dostatek jen podivných událostí. Proč chtějí mimozemšťané vyměnit hypermotory za lidmi kolonizovanou Narku? Proč právě za jedovatou Narku? Proč je vlastně Narka jedovatá? Co jsou ti mimozemšťané zač? A co s tím má společného Jan Tleskač? A proč píše Piter bláboly o Janu Tleskačovi? Prostě záhad je víc než dost.
       Hrdinové knihy jsou stejní jako jejich planeta - jedovatí. Dobráky kniha skutečně neoplývá ... spíše cyniky. Nepřipomíná Vám to něco? Ne, Kulhánek to není a krve rozhodně není po kolena. Možná ani po kotníky, ale akce je dost a dost.
       Abych se vrátil k původnímu tématu: Postavy jsou v knize pěkné bestie a i relativně kladný hlavní hrdina jedná vlastně ze msty. Jen ta msta míří - s přibývajícími informacemi - stále výš a výš. A vždycky se najde někdo, kdo si myslí, že hrdina riskuje jen kvůli němu. Ani náhodou! Je až s podivem, že ho po zjištění pravdy neukamenují.
       Je to prostě příběh podle českého gusta - lidi jsou svině a mimozemšťané nejsou o nic lepší. Všichni by se kvůli moci požrali a liší se jen měřítkem. A happyend? Inu, jak se to vezme - rozhodně nepočítejte s tím, že jsou všichni neprůstřelní - nejsme v Hollywoodu.
       Richardu Šustovi se podařilo napsat velmi čtivý román a dokonce ani moje pátravé oko nenašlo příliš mnoho logických děr v příběhu a gramatických chyb. Obrázek na obálce a úprava také bez připomínek.
       Závěr: Nadprůměrný akční román žánru hard SF. Doporučuji.
Richard Šusta: Narka. Klub Julese Vernea, Praha 1999. Redakce: Egon Čierny, obálka Kevin Jenkins. Cena: 169 Kč, cca 490 stran.
       Zapůjčeno z knihkupectví Arrakis, Brno.
4. 6. 1999, Piter
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK