Logo rubriky
10/1999
  SF film (další) (168)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Asterix a Obelix

Při pohledu na programy kin jsem se vrátil do dětských let, kdy jsem odbíral Sedmičku pionýrů a Abíčko a hltal comicsy na zadních stránkách. Kromě Rychlých šípů jediné kreslené seriály, které si dodnes pamatuju, byly Vzpoura mozků a samozřejmě Asterix. Ještě budou někde schované ve sklepě, kde na ně sedá prach, ale z paměti mi nikdy nevymizely. Pár animovaných filmů mělo podle mne stačit - ale já nejsem Francouz. Náš svatý Václav ani praotec Čech nebyli nikdy zpracováni jako comics - možná je to škoda, ale pro menší děti by Staré pověsti české stejně nepovolili, protože tolik krve a mrtvol se těžko hledá i v hororech.
       Fiktivní Galové jsou naproti tomu veselí a hodní chlápci. Když mlátí do Římanů, nikdy je nepropichují ani nerozsekávají, a když na ně spadne balvan, pouze je zarazí do země, aniž by jim ublížil. Místního centuriona mají moc rádi a vždycky si s ním krásně zavyjí. Bohužel jsou neporazitelní a hlavně neplatí daně - což, jak známo, by mohlo položit římské impérium a Caesar by neměl na nové vojsko. Když se vysmějí výběrčímu daní Zlosynusovi a s jeho stráží udělají krátký proces - jako Tyrannosaurus Rex s párkem velociraptorů - netuší, že se na ně valí problémy. Za všechno může falešný věštec Prolix, který náčelníkovi vesnice nakukal, že za pomoci pokladu sestaví vojsko a vyžene Římany z Galie. Sám má ovšem zálusk na poklad. Děj se tu svižně, tu loudavě ubírá kupředu a divák se kochá příjemnou francouzštinou a vtipnými jmény - třeba vesnickému bardovi a pěvci bych jiné jméno než Kakofonix nedal.
       Hvězdné obsazení se opravdu povedlo. Depardieu jako Obelix by sice mohl ještě trošku přibrat a Clavierův Asterix mi občas připomínal jeho první roli po boku Jeana Rena v Návštěvnících, ale Michel Galabru byl bez chyby a Roberto Benigni jako římská krysa jakbysmet. I další figurky se podobají kresleným, obzvlášť stařík se povedl. Místní centurio má skvělý obličej a kouzelný hlas - v první chvíli jsem myslel, že je to snad maska. Halabala je sexbomba jak má být a Caesar vypadá, jako by ho projektovali podle mince.
       Samozřejmě všechno dobře dopadne - dokonce i pro záporáky. Je to příjemný filmeček, hlavně pro fanoušky. Jen jedno bych tvůrcům vytknul. Proč nenechali chudáka Obelixe aspoň dokončit polibek?
Roman Paulík
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK