Logo rubriky
11/1999
  SF film (další) (169)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Matrix aneb Najdi zvonící telefon nebo zemřeš

Uvažoval jsem, jak jinak nazvat tuto recenzi. Síla lásky, Víra v sebe sama, Mistrem kung-fu za deset vteřin nebo Svět není, čím se zdá být. Všechno tohle je ve filmu Matrix namícháno, ale především je to akce jak má být. Námět se trochu podobá Truman show - je to taky skvělá zábava, ale není o moci televize, nýbrž o moci virtuální reality. Ta je totiž reálnější než skutečnost sama. Ne však pro Paula Andersona, jinak příležitostného hackera jménem Neo. Něco se mu na tomhle světě nelíbí, ale neví co. Napoví mu démonický Morfeus a krásná Trinity a jejich parta.
       Zkrátka lidi jsou na baterky, kámo, a jedině ty seš ten Vyvolenej. No, ze začátku spíš Vyvalenej. Žiješ rok 1999, ale skutečnost je starší o 200 let. A bacha na Men in Black, tedy pardon, tři antiviry zvané Agenti - jak je potkáš, utíkej. I když, kdo ví... když Vědma řekne, budeš lepší než oni. Ale musíš tomu sám uvěřit, protože smrt ve virtuálním světě Matrixu je skutečná - aspoň pro tvůj mozek určitě. Tak teď trochu nalejvárny a hurá do akce!
       Keanu Reeves je prostě moje virtuální jednička a Laurence Fishburne v roli obstál. Nejvíc mne překvapila C. Mossová. Pořád mi vrtalo hlavou, odkud tu tvář znám a až její jméno na závěrečných titulcích mi pomohlo vzpomenout si. Hrála jednu z modelek v dnes už (nebo dočasně?) zrušeném seriálu TV NOVA Modelky s.r.o. Tak tomu říkám jiný kafe - silný a dobrý. Efekty skvělé - jinak to ani nešlo - ale občas jsem se v některých momentech musel smát i tam, kde to tvůrci asi nechtěli. Já sice vím, že ve virtuálním světě je možné všechno, ale musíš tomu věřit. A zrovna udržet holýma rukama padající vrtulník - byť na zlomek vteřiny - a zároveň si nevěřit je trochu k nevíře.
       Ale dost o víře. Zážitek to byl, o tom není sporu. A jedna rada na závěr: Dobře si rozmyslete, než usnete u počítače, zmožení surfováním po internetu nebo hraním her (či chraň Bůh programováním) - mohli byste se probudit do ošklivého světa... čili poznat pravdu.
Roman Paulík
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK