Logo rubriky
11/1999
  SF film (další) (169)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Epizoda 1. aneb Darth Vader Nazaretský

Obchodní Federace, vedená místokrálem s hlavou jako přerostlý kapr, blokuje nezávislou planetu Naboo, kde vládne demokraticky zvolená mladičká královna Amidala. Chtějí ji donutit podepsat smlouvu, která zlegalizuje protektorát Obchodní Federace na planetě. Peníze a hrubá síla vládnou ve vesmíru, kde sice existuje jakýsi parlament zástupců planet, ale ten je v rukou byrokratů a konec obchodní blokády je v nedohlednu. Kancléř posílá dva rytíře Jedi jako velvyslance na Naboo, aby ukončili blokádu, ale obchodníci se je pokusí zlikvidovat. V pozadí temných sil není nikdo jiný než budoucí císař Impéria, tajemná postava v kápi. Vysílá svého učedníka, jehož tvář vypadá jako špatně složená puzzle, aby oba Jedi zabil.
       Děj ubíhá kupředu a mýtus se prohlubuje. Sice všichni víme, jak to dopadne, ale ještě mnoho věcí zůstalo nerozluštěných. Anakin Skywalker nemá otce a ze zkumavky se taky nenarodil. Že by partenogeneze.. a nebo snad přichází Vyvolený, nový Pán zástupů, Bůh v lidské podobě? Přiznám se, že jsem se tomuhle neposkvrněnému početí v kině uchichtl; a nebyl jsem sám. Královna Amidala byla i svou dvojnicí Padmee, ale v některých scénách hrála krásná Natalie Portmannová obě postavy a někdy jen jednu. Bylo to zbytečné a působilo to dojmem, že si tvůrci dělají z diváků blázny. Liam Neeson jako mistr Jedi byl výborný - umřel tak akorát, zato Ewan McGregor jako mladý Obi van Kenobi toho moc nepředvedl. Snad příště. Speciální efekty mne nadchly při závodu kluzáků na Tatooine a hlavně váleční droidi a obojživelní Gunkani byli skvělí. Nejvíc jsem se nasmál, když vyjížděli složení droidi při bitvě na Naboo navěšení na konstrukci - vypadali jak oškubaná kuřata v masokombinátě.
       Pro mne nejzajímavější byla politická situace. Tam vidím skutečnou temnou hrozbu, i když jinak příběh skončil šťastně. Celá krize ukázala, že byrokrati v celovesmírném parlamentu potřebují nového vůdce - dosavadní kancléř byl slabý, senátor z Naboo bude lepší a na úředníky došlápne. Bude však opravdu silný kancléř zastáncem demokracie? V Asimovově Nadaci Onum Barr vysvětluje, že ze silných generálů bývají silní císařové. A já si říkám, jestli pro silné kancléře neplatí totéž. I temná strana síly může mít sympatickou tvář.
Roman Paulík
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK