Logo rubriky
12/1999
  Fandom (další) (170)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Tramvaj do stanice DUDLAJ

Pátek třináctého je už nějakých patnáct či kolik let výhradním poutním dnem „věrných“ scifistů z Andromedy a blízkých souhvězdí do Plzně, a tak málokdo z nás ještě v září tušil, že se uvidíme v Plzni dřív než v říjnu 2000. Leč matka příroda mínila jinak - a chystala se na to docela zlomyslně už před půlstoletím. Tehdy totiž svět vrhla napospas černé díře, která byla v církevní matrice zapsána latinsky Carolus Abies, v rodném listu pak česky Karel Jedlička.
akcildej.gif
       A tak ve čtvrtek 14. října chvilku před osmou večer se na konečné tramvají na plzeňských Slovanech sešla podivuhodná směs lidí různého věku i pohlaví, z nichž někteří do té doby snad ani tramvají nejeli. Pestrá směs domorodců i přespolních reprezentovala všechny okruhy lidí, kteří byli vydáni v průběhu svého života napospas vlivu Karla Jedličky. Panovalo zde proto jisté zmatení jazyků: Andromeďáci vyhlíželi černou díru, trampové z osady Dudlaj svého šerifa Akčildeje, několik důstojných starších pánů evidentně vyhlíželo svého spolužáka, dva jinoši povědomých rysů obličeje hledali toho postaršího pána, kterého mají napsaného v rodném listu v rubrice OTEC, a mezi tím vším se pohybovala maličká, postarší, avšak stále ještě čiperná paní, která pořád jen kroutila hlavou a říkala: „Jak je možné, že jsem něco takového porodila?!“
       Úderem dvacáté hodiny se od tramvajové remízy začala přibližovat stařičká tramvaj T1 (o pouhé čtyři roky mladší než šerif) a s odporem 200 ohmů se blížila k zastávce. Ukázalo se, že odpor je pochopitelný - šerif neměl moc chuti se o náklad (basu fernetu) dělit s pocestnými, ale protože za ním vyjížděla regulérní linková tramvaj, tak už neměl na vybranou. Naštěstí se ukázalo, že příchozí kromě gratulací jsou vhodně vybaveni proti úleku (správně očekávali, že se potkají s Karlem), a tak hladina krve v alkoholu postupně klesala.
       Proti předložení padesátihaléře jakékoliv měny jsme byli odbaveni jízdenkou zvláště pro tuto jízdu vytištěnou. Šerifova lepší polovička, usazená v kukani pro průvodčí, distribuovala tekutiny, které, jak potvrzuje každá příručka první pomoci, jsou důležitou složkou protišokové terapie.
       Pro nezasvěcené Plzeňáky musela být tato tramvaj přízrakem srovnatelným s bludným Holanďanem: tramvaj dávno vyřazeného typu, osazená hlučícím davem konzumujícím alkohol, s linkovým číslem 50, projížděla ze Slovan na Bory a nazpátek. Cestou přibírala další zvané, z nichž bych vzpomněl Elišku, která ve fěrtoušku a čepci s mašlí přiběhla na zastávku přes půl města, nesouce ošatku s chlebem a solí.
       Na Borech jsme učinili přestávku a konečná tramvají byla obsazena davem gratulantů, kteří se tužili, aby šerif na tuto projížďku nezapomněl: kytice kombinující asparágus a řízek, řada lahví s medicinální útěchou, svěrací kazajka s vyšitou 50 (vzhledem k poklesu venkovní teploty ji šerif okamžitě použil v roli svetru), naklubané dinosauří vejce a řada dalších dárků, které přes obal důvtipně tajily svoji zlomyslnou podstatu.
       Co říci na závěr? Šerif slíbil na oslavu svých stých narozenin projížďku parníkem.
(Pagi)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK