Logo rubriky
12/1999
  Cony (další) (170)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Festival Fantazie - RAUKOn & STAR WARS CON

Hezký název, co říkáte? Avalon měl tu čest stát za prvními dvěma názvy. Tomáš Bačkovský kdysi vymyslel univerzální název FF, pod kterým se budou nadále odehrávat i Avalcony. Druhou část jsem Petrovi Čáslavovi doporučil já. Vychází ze stejného principu jako náš Avalcon. Většinou sice píšeme takhle, ale správně má název vypadat takto: AVALON, tedy název našeho klubu, chráněný copyrightem. Název RAUKOn vznikl z názvu pořádajícího SFK RAUKO pouhým přidáním n. Ale dost hříček, protože skutečný con nikdy nevznikne jen tak, že se někam přidá písmenko.
       Petr Čáslava je velmi aktivní fanoušek, má za sebou během krátké doby už několik akcí (Egon Čierny, Ondřej Neff na besedách v Kolíně, spolupráce s Avalonem na Parconu 98), vydává fanzin Sen a střep, založil v Kolíně SF knihkupectví, stal se spoluzakladatelem a aktivním účastníkem Ligy podpory neofanů. Řada zpohodlnělých a nyní nečinných dinosaurů by si z něj mohla vzít příklad. Petr už na Pragocon přinesl plakát zvoucí na RAUKOn na konci října. Od té doby samozřejmě projekt doznal několika změn, ale přes velkou nepřízeň kolínského magistrátu (budiž jim věčná hanba) se RAUKOn odehrál. A stálo to za to.
       V Avalonu jsme se domluvili, že nejet do Kolína by byla škoda, protože slibovaný program vypadal lákavě, Kolín máme za rohem a já jsem jel do Kolína z Chotěboře, takže se kluci svezli se mnou jednu cestu zadarmo. Vyrazili jsme v pár minut po deváté s Martinem Janečkem a Petrem Chlubnou, v Jeníkově jsme vyzvedli Pavla Kotena. Věren tradici zase jsem nevěděl, kde se akce odehrává, ale Pavel jel skoro na jisto. To skoro znamenalo sice několikaminutové bloudění a trojí ptaní se na cestu, ale našli jsme. U prezence jsme dostali placku (podobnou jsme ještě neviděli - byla jednodušší na výrobu než naše, levnější než klasické kovové nebo potiskované plastové), časopis a program. Pak už jsme našli bar, dali se do řeči s Raukany a začetli se do programu. Zjistili jsme, že velká část programu už běžela v pátek, například pět pořadů o Star Wars, spolupořadateli byli totiž kluci vytvářející SW stránky (www.starwars.cz). Takže jsme propásli SW na Internetu, amatérskou tvorbu SW, Techniku ve SW apod. Dále jsme neviděli Besedu o SF klubech, Italskou školu hororu, sezení s Ligou podpory neofanů a různé videofilmy. Ale to už si k nám přisedl Petr Čáslava a vysvětlil nám pár změn, ke kterým došlo. Vyprávěl o klaccích, které mu házel pod nohy magistrát, o tom, jak vzhledem k pěknému počasí školník školy, ve které se měla odehrávat část conu (druhá část byla v nádherném sálku místního kina hned vedle), odjel pracovat na chalupu a kluci v pátek ráno sháněli náhradní prostory a vybavení, což se jim nakonec podařilo ve škole jen o pár kroků dál. Také ubytování museli zajistit jinde, než bylo domluveno. A dráž, a to podstatně. Původní cena 140,- Kč byla dodržena, ačkoliv nové ubytování stálo 250,-! Nejsou prostě všichni jako Roman Kresta a když se jim něco nepodaří, nenutí jiné, aby to zaplatili za ně. Takže nad Petrem visela už od začátku hrozba velkého finančního neúspěchu i vzhledem k vysokým nájmům. (Při této příležitosti velký dík zlaté paní Čermákové a ostatnímu osazenstvu KD Junior Chotěboř.) Vyprávím o tom jen proto, abyste viděli, s jakými problémy se musí pořadatelé potýkat a abyste pochopili, proč upřímně nesnáším ty kritické plkaly z Porad a z reportáží conů.
       Podařilo se mi zapsat z rozhovoru s Petrem dvě věci. K první došlo v 11.16, když k Petrovi přistoupil člen jeho klubu a chvíli poslouchal. Petr pronesl: „Koukám, že nemáš co na práci, když u mě tady stojíš.“ Rozesmálo to celý Avalon a padaly poznámky srovnávající Petra a mě. Také jsme se bavili o plackách a Petr říkal, že má 200 placek a neví, co s tím zbytkem bude dělat A měli jste vidět jeho pohled, když jsem nevinně navrhl: „Na příště, ne?“.
       Nepřijel Jarda Olša, což bylo mrzuté, ale ne nepochopitelné, protože jeho vystoupení na conech jsou řídká a těžko se domlouvají pro jeho velkou časovou zaneprázdněnost. Také za E.Kocourka musel zaskakovat Petr Čáslava, ale vzhledem k tomu, že mangu má také v malíčku, nevadilo to. V programu zůstalo i tak dost položek, že to i nás, pohodlné okupovatele barů na conech, donutilo zvednout se a zajít na některé pořady. Takže jsme vyposlechli přednášku Michala Křídla o historii SW, doprovázenou spoustou fotografií z natáčení filmů, promítaných projektorem na plátno sálu. Pak jsme zůstali na Roberta Richtera povídajícího o hudebních motivech ve SW a jejich tvůrci Johnu Williamsovi. Nečekal jsem od toho nic a byl jsem velmi příjemně překvapen. Robert pouštěl ukázky z filmu i koncertní provedení skladeb. Zavíral jsem oči, protože to jen umocňovalo vjem z hudby, kterou v podstatě při sledování filmu nevnímáte. Myslete si třeba, že jsem tam spal. Ukázky doprovázel zajímavými komentáři. Věděli jste například, že každá postava má svůj hudební motiv, který ji doprovází?
       Lehce jsme poobědvali párek a vypravili se na Františku Vrbenskou, patronku SFK RAUKO. Ano, i takové hvězdy byly na conu. Paní Vrbenská vyprávěla s nadšením sobě vlastním o kanibalismu, kanibalských praktikách. Po skončení kanibalských hodů jsme se přesunuli zpět do školy na astronomickou přednášku člena Avalonu Pavla Kotena a vrátili se do kina až na konec přednášky o partě lidí z celého světa, která vytváří počítačové modely lodí ze SW a používá je v krátkých filmových scénách. Trikové scény si může každý vytvořit doma, chce to jen příslušný program a spoustu času. Bitevní scény byly opravdu zajímavé a člověk by měl hned chuť natáčet filmy. Litovali jsme, že jsme nebyli hned od začátku, ale člověk se nemůže rozdvojit. Většina účastníků ale byla zde a tak jsme poznali další hvězdu conu. Přednášel Zdeněk Klimovič.
       Asi největším lákadlem conu byl František Fuka, který nám vyprávěl podrobnosti o vzniku dabingu a titulkových verzí filmů vůbec a speciálně pochopitelně u SW. Teď je mi už jasné, že překladatel ne vždy může za chyby a v případě FF, který kromě toho, že umí anglicky, což je leckdy jediná kvalifikace překladatele, „umí“ i SF a SW zvlášť, chyby leží výhradně na dalších úpravcích. FF vyprávěl i o tom, jak si Lucas studio vybírá hlasy jednotlivých představitelů v jednotlivých národních verzích, že kvůli tomu posílá tzv. Voice testy, což jsou krátké ukázky scén s příslušným hercem, ukázky ještě nehotové, neprokreslené, nedotvořené a vůbec jen hrubé, což je pak ve srovnání s hotovým filmem velmi zajímavé. Ale přísná bezpečnostní pravidla dovolují tyto ukázky shlédnout jen několika málo lidem na světě a spousta ochranných praktik a prvků by zcela jasně ukázala prstem na někoho, kdo by „pustil“ tajné informace o filmu. Takže podobné záběry prostě neuvidíte.
       Další program jsme už vynechali, protože byl čas na večeři a hlavně jsme v baru poseděli s několika známými z jiných conů. Dozvěděli jsme se z několika nezávislých úst, že Avalcon je nejlepší con vůbec a že máme skvělý kulturák, což neuznává na celém světě jedině Ivan Adamovič, pro kterého je „neinspirativní“. Na conu byli například Rampasovi, Slavoj Ševců, Čermákovi, paní Mudrová, kluci z Mělníka, kteří stále ještě nezaložili oficiální klub. Celkově con navštívilo osmdesát účastníků + pochopitelně pořadatelé, takže velikostí byl srovnatelný s prvním Avalconem. Programem také, protože měl hvězdy, byl bohatý a pestrý. Zádrhele a změny by mohl vyčítat jen skutečný mrzout. Byla i tombola a prodej knížek.
       Co jsme neviděli: video, herní turnaj ve SW, Ztracené scény ze SW, Dělení SF, F a H, Mangu, Původ hobitů ve Středozemí, Počítačové hry s tématikou SW, Soutěž znalostí SW, Představení CSWU - SW stránky, Čtení poezie na dobrou noc.
       Ačkoliv měl Petr s přípravou velké starosti, podařilo se mu udělat zajímavý a pěkný con. Doufám, že se mu podaří ustát ztrátu a neztratí chuť do dalšího conu. Byla by to velká škoda pro Fandom. Dejte mu důvěru a příště přijeďte i vy.
Vašek Pravda
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK