Logo rubriky
12/1999
  Fandom (další) (170)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Podzimní porada SF klubů 1999

Letošní podzimní porada proběhla v Chotěboři 15.–17. října v hotelu U zámku. Jednat se mělo tradičně v sobotu od devíti ráno, začínalo se rovněž tradičně o hodinu později a skončili jsme trochu netradičně už před půl čtvrtou odpoledne.
       Zaplatili jsme členské příspěvky Fandomu na příští rok, přivítali nové kluby (Et Cetera z Kamenice nad Lipou, Star Trek CZ Continuum a Skrblíkův nový klub Vakukok, samozřejmě ze Šumperka) a rozloučili se s bratislavským Quazi (Dáša Mehešová přivezla poslední Istrozin).
       Naplánovali jsme jarní poradu na 14.–16. dubna 2000 do Březové nad Svitavou (měla by přijít průměrně na 160 Kč za osobu a den včetně stravy, kuchař trvá na tom, že pro neofany to bude dražší, pro starofany levnější).
       Mirek Dvořák přivezl první várku dlouho očekávaného Mloka.
       Michael Bronec poreferoval o uplynulém ročníku Ceny Karla Čapka a přednesl návrh pravidel pro udílení Mloka; snažil jsem se popřít, že pochází ode mne, leč byl jsem usvědčen. Porotci budou hlasovat pro nebo proti udělení Mloka v dané kategorii, při aspoň dvou třetinách hlasů pro vítěz kategorie Mloka dostane, i kdyby to znamenalo udělit tři najednou, při aspoň dvou třetinách proti nikoliv, i kdyby to znamenalo Mloka neudělit, a v ostatních případech dostane Mloka vítěz té kategorie, ve které bude nejvyšší procento hlasů pro.
       Martin Koutný požadoval udělit vždy aspoň jednoho Mloka a spolu s Lukášem Křesinou se zasazovali za hlasování o Mlokovi pro povídku, ne pro kategorii. Michael Bronec argumentoval složitostí takového systému, Dáreček tím, že při nízké úrovni kategorie vítězství nic neznamená, ani kdyby vítěz náhodou byl opravdu dobrý. Protože se na poradách opakuje stále stejná diskuse, titíž lidé hájí tytéž názory a k ničemu to zatím nevedlo, rozhodla rada nechat vše na Michaelu Broncovi. Jak pravil prezident, pod Michaelovým vedením soutěž vzkvétá, dokonce se opět federalizuje, a tak je to jediné správné a tržní řešení.
       Pak přišel na řadu Parcon 99 a nastala fraška. Aféra se záhadným sponzorem a stornovanými letenkami pro Garryho Kilwortha vyvrcholila tím, že Kilworth dodnes marně čeká na své peníze. Vstupným Parcon předčil ostatní domácí cony, zatímco programem se držel poněkud zpátky; navíc z materiálů vypadl původně plánovaný Mlok a za narychlo sehnanou náhradní knihu („Čas mimo čas“ od Ludmily Freiové) Randalf (aspoň zatím) nikomu nic neplatil. Mnozí fanové si pak připadali vysloveně oloupeni, když zaplatili za nocleh 200 Kč za noc, a na místě se dočetli, že ubytovna účtuje pouze 150. Po bouřlivé debatě v konferenci SF klubů Randalf slíbil zaplatit peníze za knížky a přeplatek za noclehy do pokladny Fandomu. Na poradu však přivezl místo peněz vyúčtování, podle kterého mu žádné peníze nezbyly.
       Randalfovo vyúčtování zřejmě přesvědčilo celou radu Fandomu, že je podvodník. Vašek Pravda přímo napadl i jeho historku se sponzorem – Randalf prý dodržuje jakousi džentlmenskou dohodu s oním člověkem, který ho vlastně podrazil, kdežto fandomu pořád něco slibuje, aniž by to plnil. Rada by ráda přinutila Randalfa, aby zaplatil účty, jenže jediným klackem, který by na něj mohla mít, je vyloučení (celého klubu) z Fandomu. Když teď studuji své poznámky, vidím, že se vlastně nikdo nezeptal, co si o Randalfovi a celé aféře myslí ostatní přítomní členové jeho klubu. Navíc se zdá, že každý, kdo proti Randalfovi něco měl, to řekl, a pak zmlkl. Ani já sám jsem se nehádal, když Jaroslav Mostecký protestoval i proti mému tvrzení, že podvodník Randalf možná není, ale neschopný organizátor určitě. Že prý on si ten Parcon pěkně užil, když si tam v klidu, nerušen programem, povídal s přáteli. Jenže zážitky z Parconu si chválil i Vašek Pravda, který tam sbalil dvě holky, a já sám jsem si konec konců nejvíce užil třetí den conu, který se neconal, neboť jsem to cestou na Tatracon vzal přes Kriváň s bivakem u Jamského plesa. Workshop za klábosení s přáteli na literárních víkendech žádné vstupné nevybírá a za ubytování na nich zaplatíte právě tolik, kolik vám naúčtuje hotel. Což se mi teď hezky píše; na poradě nakonec nikdo nedokázal připomenout, že se bavíme o tom, co Randalf slíbil, kolik peněz vybral, co zařídil a jaké účty zbývá platit.
       Došlo k hlasování o tom, zda Randalfa vyloučit, či nevyloučit. Početná skupina delegátů vedená Jaroslavem Mosteckým na protest opustila sál. Vašek Fořtík navrhl hlasovat místo o vyloučení o tom, zda Randalf finančními zmatky kolem Parconu poškodil dobré jméno fandomu. Demonstranti se vrátili a Randalf byl společným hlasováním českých i slovenských klubů shledán vinným (21 pro, 6 proti, 7 se zdrželo). Peníze do pokladny Fandomu z něj asi nikdy nikdo nedostane a nezbývá než doufat, že aspoň Garry Kilworth se ještě letos dočká svých peněz za stornované letenky a mezinárodní ostuda tak přestane narůstat. (Randalf dokazoval, že mu ty peníze už poslal, nicméně předložený výpis z účtu mluvil jen o tom, že založil konto jménem Kilworth, na kterém převedl příslušnou částku na libry. Nic o převodu do Británie.)
       Tímto neúspěchem oslavili Michael Bronec třicáté a Egon Čierny pětapadesáté narozeniny. Michael si k narozeninám ještě nadělil odchod z rady Fandomu, aby se zbavil části zátěže. Podle očekávání se nejen na jeho místo nikdo nový nehlásil, ale dokonce všichni navržení kandidaturu odmítli. „Netopejr“ Petřík navíc přišel s tím, že Vašek Pravda v pátek večer furiantsky slíbil odstoupit z rady, pokud se nepodaří vyloučit Randalfa z Fandomu. Radu Fandomu zachránil jeho prezident Zdeněk Rampas, když nejdřív navrhl pravidlo „Kdo vyštve člena rady, musí ho nahradit,“ a pak rozpustil starou radu Fandomu, ze které právě odstoupil Vašek Pravda, a navrhl Vaškovi kandidaturu do nové. Netopejr místo v radě přijal a dokonce podpořil Vaškovu kandidaturu s tím, že Vašek jako jeden z mála kromě keců taky něco dělá; nová rada Fandomu ve složení Pavel Mikuláštík, Egon Čierny, Pepa Vašát, Vašek Pravda a „Netopejr“ Petřík pak byla schválena dvaceti hlasy, tři zástupci klubů hlasovali proti a tři se hlasování zdrželi.
       Pak Vašek Pravda poreferoval o činnosti manažera. Konstatoval, že nesplnil, co slíbil, a rezignoval na funkci s tím, že bude nadále dělat to, co dělá (především pracovat v Lize na podporu neofanů a řídit Fandománii v Ikarii). Volit nového manažera nedoporučuje, dokud se někdo nepřihlásí dobrovolně.
       Dal také kolovat návrh nové grafické úpravy fandománie, hlavičkového papíru a vizitek Fandomu. Soutěž o logo Fandomu nevyšla, a tak tam použil grafiku Microsoftího Wordu – vážně se nenajde nikdo, kdo by nakreslil něco lepšího?
       Po zkušenostech s letošním Parconem rada připravila návrh vztahu mezi Parconem a Fandomem. Pro pořadatele nejbližších Parconů a kandidáty na pár příštích let to byly podmínky přijatelné, vesměs dobrovolně nabízejí víc. Návrh by se měl objevit v Interkomu, hlasovat se o něm bude na jarní poradě.
       Vašek Fořtík a Přemek Houžvička popsali, co chystají na Parcon 2001 v Praze. Ostrava stáhla svou kandidaturu na tento rok, aby podpořila uskutečnění dlouholetého snu mnoha fanů – velkého conu v hlavním městě.
       Následoval program nejbližších akcí, který byste měli najít na http://www.sci-fi.cz/ – protože to, co jsem tam našel, se jen částečně překrývá s tím, o čem se mluvilo na poradě, shrnuji: 29.–31. října RAUKOn v Kolíně, 6. listopadu Minicon v Praze, 3.–5. prosince Dracon v Brně, 29.–30. ledna 2000 Pragocon v Praze, 5.–8. května 2000 Avalcon v Chotěboři, 23.–25. června Parcon v Šumperku a 18.–20. srpna Bohemiacon v Ústí nad Labem.
       Na Mloka za zásluhy (podle nových pravidel dlouhodobé) byli nominováni: Klub Julese Vernea, Pavel Weigel, Michael Bronec (proti své vůli), Vlado Ríša, František Novotný, Pavel Poláček a Vlado Srpoň. Na Ludvíka (za zásluhy v uplynulém roce) byli nominováni: Ondrej Herec, Ľubomír „Dáreček“ Záborský (přestože protestoval), Vašek Pravda, Dáša Mehešová (proti své vůli), Krakatit (knihkupectví a klub v jedněch osobách) a SF klub Makropulos.
       Vašek Pravda dostal vynadáno za to, že používá příspěvky z e-mailové konference klubů bez souhlasu autorů. Zveřejněním debaty o Parconu ve Zbraních Avalonu aspoň zvěčnil některé Randalfovy sliby, nicméně použít do Fandománie maily, ve kterých se zástupci jednotlivých klubů představovali, nebyl nejlepší nápad: nejen že si přidělal práci s doplňováním diakritiky, ještě zapomněl, že to představení bylo určeno členům elektronické konference, takže většinou (jako zrovna v mém představení Workshopu) scházejí obyčejné poštovní kontaktní adresy. Na tom, že by si příště měl každý vyžádat ke zveřejnění mailu souhlas, jsme se vcelku shodli. Nikoho, bohužel, nenapadlo, jak vyřešit Vaškův problém se získáváním příspěvků do Fandománie – nejspíš by to chtělo, abychom mu tam všichni začli psát.
       SF CD a problémy s jeho zaplněním odezněly nějak do ztracena, ale někdo (hlavně Dáreček) na tom pracuje, tak z toho snad něco bude. Nápady, co všechno původního (obrázky stažené z Internetu, zvláště v rozporu s copyrightem, nepřicházejí v úvahu) by se tam mohlo dát, budou zřejmě vítány, aspoň pokud autor nápadu bude také ochoten jej uskutečnit.
       Nové vydání „Kdo je kdo v české a slovenské SF“ má uzávěrku 28. října tohoto roku a příští rok snad vyjde. Aktualizace všech údajů bude nicméně průběžně pokračovat – pro příští vydání.
       Randalf nechal kolovat k aktualizaci databázi klubů a slíbil ji dát co nejdřív na Internet. Petr Sládek doporučuje chránit kontaktní e-mailové adresy před spamovacími roboty, což hodlá na sci-fi.cz zařídit.
       Dáša Mehešová vyhlásila kandidaturu Bratislavy na Parcon 2003. Na rok 2002 zatím nekandiduje nikdo, jen Ostrava to poté, co stáhla svou kandidaturu na 2001 proti Praze, hodlá zvážit.
       Na závěr prezident vyslovil naději, že na jaře už bude mít Garry Kilworth své peníze a porada nebude muset mezinárodní ostudu nadále řešit.
Jan Macháček
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK