Logo rubriky
12/1999
  (170)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak číst tento IK

Asi pod stromečkem. V tuto chvíli je již celkem jisté, že redakční záměr vydat poslední letošní IK do Draconu se asi nepovede. Nejprve jsem já finišoval na Kdo je kdo a potom horečně převáděl Dárečkem naskenovaný ročník 1990 do html. Až z něho jsem si uvědomil, jak se okolo roku 1991 obměnil kolektiv našich dopisovatelů a přispěvatelů.
       Čtenáře IK na webu upozorňuji na tato nově asimilovaná čísla ročníku 1990, kde najdou hodně textů, které jsou i dnes zajímavé (a mnohé dnes ještě více). Obzvláště upozorňuji na povídky L. S. Dvořáka a takřka věštecký článek J. HlavičkyIK 2/90. Ostatním mohu jen doporučit starší čísla vyhledat nebo dokoupit. Mohou to spojit s předplatným na rok 2000.
       Petr Habala dodal recenzi na dosud u nás nevydanou fantasy G. R. R. Martina a esej o Eddingsově tvorbě.
       

Jak psát Interkom

Nemohu říci, že by na výzvu z minulého čísla k doplnění článku Evy Hauserové o událostech před 10 lety reagovalo příliš mnoho čtenářů a že bychom měli problém s výběrem. Jediný trochu zapadající příspěvek je román Omon Ra Viktora Pelevina, jenž nám poskytl Libor Dvořák, a který na pokračování budeme uveřejňovat v příštím ročníku.
       

SSSR

Jolana to zase dokázala, a přes řadu problémů se podařilo během čtrnácti dnů zorganizovat jubilejní, nevímužkolikáté SSSR (pro nové čtenáře: Sjezd Strarých Scifistických Rarit). Pravda (nepřišel), některé staré rarity, jako třeba já, mohly přijít klidně pěšky, a naopak z Budějic dorazivší Jitka Doležalová určitě není stará, v průměru jsme ale dostáli svému názvu. V restauraci Karlův sklep bylo útulno, jen na tolik lidí poměrně málo personálu. Přišel Honza Kantůrek, Egon Čierny, Vlasta Talaš, Slávek Švachouček, Ivo Železný, Ivan Kmínek, redakce Interkomu, Dáreček, Pagi, z redakce Ikarie jen Vlado Ríša a jen aby nám snědl poslední kančí medajlonky, Magie a pár lidí z Krakatitu (z přízemí i prvního patra) a ještě asi deset dalších.
       Dáreček mi přivezl materiály o scifílii, někdy vám představíme tento poněkud pozapomenutý projekt, Richard Podaný donesl disketu s články pro Rubriku Z lektorovy popelnice, Egon mi předal recenzní výtisk nové Wurstové.
       Jedinou vadou na kráse byl řvoucí CD přehravač. Ani přes několikerou žádost nebyl personál ochoten s ním něco udělat. Až později mi došlo, že to bylo asi proto, že kuchař chtěl slyšet hudbu i za dveřmi kuchyně a tak zákazníci museli trpět. Pokud ještě někdy v Karlově sklípku, tak jedině bez reprodukovaného kraválu.
       Jako obvykle jsem po odchodu šíleně smrděl od cigaretového kouře. Honza Macháček se přítomným kuřákům snažil zjednat vhled do jejich bezohlednosti tím, že zapálením několika mg jakési látky na své dlani vyvolal ohnivou kouli asi metrového průměru se slovy, „také jsem si jenom zapálil“. Bohužel těm kterým to bylo adresováno, to stejně nedošlo, a několik nevinných nekuřáků včetně Honzy, naopak trochu ohořelo.

Předplatné na rok 2000

Nový rok nám krom spousty nul přinese, jak jsem zaslechl, i další zdražení poštovného (to dnes činí zhruba polovinu z té směšné částky, kterou od vás chceme) a samozřejmě další zdokonalování vzhledu IK (zda se stejně bude zlepšovat i obsah, záleží i na vás). Nová úprava je trochu výrobně náročnější a bude ekonomičtější vydávat IK o více stranách (to zase ale vzroste poštovné). Proto musíme zvýšit předplatné na 150 Kč. Pokud se nám podaří sehnat sponzory či někoho, kdo bude ochoten za několik set korun v IK inzerovat, vydáme o to více čísel (už dnes máme materiálu na jedno číslo dopředu). Pokud máte zájem i o právě vydané Kdo je kdo v čs. SF, pošlete o 80 Kč více a dostanete jej s nejbližším IK.
       Takže naši milí čtenáři, pokud nechcete, aby na začátku roku vycházela dvojčísla, pošlete do konce ledna na adresu šéfredaktora zmíněný obnos. Raději to pošlete na jméno než na firmu, pošta občas dělá cavyky s vydáním peněz.
       Pokud budete do redakce posílat nějakou pevnou či doporučenou zásilku, můžete risknout poslat peníze uvnitř.
       Můžete rovněž použít konta:
       1938356379/0800 u ČS, Rytířská 29, Praha 1.
       Pokud jste již předem poslali předplatné v nižší částce, nemusíte doplácet, berte to jako odměnu za vaši iniciativu.

1989

Nedávno jsem se díval na TV, bylo to v sobotu a spousta lidí tam vzpomínala, co dělala před deseti roky. Bylo zajímavé sledovat, jak je ta paměť ošidná věc.
       Monika Pajerová např. vzpomínala na svou trému, když zahajovala studentské řečnění na Albertově, po ní pak mluvil jakýsi zástupce studentů...
       IK jako jediný přetiskl již v roce 1990 (nebo alespoň nevím o jiném publikování) projev Martina Klímy, kterým zahájil studentský pochod Prahou.
Zajímavé bylo při jiné příležitosti sledovat posledního scifistu v politice Marka Bendu. Věru je asi nadlidský úkol obhajovat současnou politiku ODS. Marek je ale ještě mladý, počkáme pár let. Kdo si dnes vzpomene na šéfy mladého Churchila?, třeba to byli rovněž politické a lidské nicky.

Převzato z

Všechny slovenské články jsme převzali z Fantázie.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK