Logo rubriky
12/1999
  (170)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Tealogická anketa

Loni zjišťoval Piter oblíbenost nápojů mezi zástupci fandomu zúčastněnými na podzimní poradě. Jako absolutně nejoblíbenější nápoj fandomu se umístil čaj. Tato anketa se pokusila zjistit podrobnosti.
       Z 37 respondentů 29 pije čaj skoro denně či denně, 4 jednou týdně, 3 párkrát za rok a 1 nikdy. Z čaje je nejčastěji popíjen černý - 31 (16 ho pije skoro vždy, 8 občas a 7 často), následuje zelený: 20 hlasů (16 často, 3 občas a 1 skoro vždy). Dále se umístil bylinkový: 16 (8 občas, 6 skoro vždy a 2 často) - ovšem jen 3 účastníci ankety uvedli jen bylinky, ostatní si alespoň občas dopřejí pravý čaj (často zelený). Polofermentovaný oolong také není neznámý: 13 (8 občas, 4 často a 1 skoro vždy).
       Z příměsí či úprav čaje je nejpopulárnější bergamot (známý Earl Grey): 16 (7 občas, 5 skoro vždy a 2 často). Stejný počet lidí preferuje nějaký druh ovocného čaje - ovšem s nižší frekvencí (6 občas, 6 často a 4 skoro vždy - což je rozhodně nižší četnost, než jaké je zastoupení ovocných čajů oproti tradičním v běžných obchodech). Uspěchaná doba nutí alespoň občas sáhnout i po instantním čaji: 14 (6 občas, 4 často a 4 skoro vždy). 12 lidí volí tradiční jasmínový čaj (7 občas, 4 často a 1 vždy). V horkém létě pak lépe než limonáda osvěží ledový čaj (i když většina těchto čajů obsahuje také vysoké množství cukru): 10 (4 občas, 4 často a 2 skoro vždy). Trochu exotický zázvor znají 4 účastníci (3 občas a 1 skoro vždy). Tři účastníci neuvedli žádnou příměs či úpravu (jeden výslovně takovou věc odmítl).
       Dle očekávání je nejčastěji přidáván do čaje cukr: 24 (13 skoro vždy, 10 občas a 1 často), následuje rovněž tradiční (a podle posledních poznatků i pozitivně působící) citrón: 22 (9 občas, 8 často a 5 skoro vždy). Med je přidáván, jak lze usoudit z četnosti, hlavně ze zdravotních důvodů: 14 (9 občas a 5 často). Ani rum není příliš frekventován: 13 (10 občas, 2 často a 1 skoro vždy). Klasický britský čaj s mlékem čas od času pije 12 lidí (9 občas, 2 skoro vždy a 1 často). Čtyřikrát zůstala rubrika nevyplněna (jednou opět výslovně uvedeno).
       27 hlasů znamená vítězství pro čaj v sáčku (15 skoro vždy, 6 často a 6 občas), ale ani sypaný čaj se neumístil nejhůř: 25 (11 často, 10 skoro vždy a 4 občas). U nás nepříliš rozšířený lisovaný čaj někdy použije 10 respondentů (5 občas, 3 skoro vždy a 2 často).
       Z výsledků vyplývá, že čaj je právem nejoblíbenějším nápojem správného fana a většina si alespoň občas udělá čas na klasický poctivý čaj. Usuzovat z toho na vliv tradičního ideálu britského klubu na život v našich SF klubech by bylo asi nadsazené (ovšem je to pěkná představa).
       Co říci závěrem? Nejlépe citovat klasika: „Na pití čaje je vždy vhodná doba.“ - Lewis Carrol
       Za SFK NYX připravil
Marvin
(po šálku směsi čajů z Keni a Indie „Traditional Breakfast“ od firmy Jacksons of Piccadilly)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK