Logo rubriky
12/1999
  Fantasy (další) (170)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Konečně Robinton

Od doby, kdy jsem psal o Pernské sérii, přibyly dvě knihy. Dragonseye (Dračí oko) vyšlo těsně poté, co jsem to povídání dopsal, a bohužel se to moc nepovedlo. Je to silně předvídatelné, už proto, že všechno to bylo napsáno dříve. Zápletka i postavy jsou téměř totožné výběru ze starších knih. Blíží se druhý pád Threadu (vláken?) a všichni se připravují, jen jeden zarytě odmítá spolupracovat. Oni se jej ale hravě zbaví, takže o nic nejde, není tam žádný silný osobní konflikt, žádná opravdu silná postava, je to prostě nuda. Druhý problém Pernu je, že poslední počítače odumírají (vydržely tedy přes 200 let!) a je třeba nějak zajistit, že se i příští generace nějak dozví, kdy přijde nový cyklus Threadu. Jedním řešením je použít popularity písní pro přenos informace a zrodí se harfeníci, druhým řešením je postavení kamenů zachycujících přesnou pozici hvězdy. Je to zajímavé z hlediska historie Pernu a jako studie přeměny technické civilizace v divně středověkou, ale jako kniha patří mezi horší a doporučuji ji jen opravdovým fanatikům. Pokud vás Pern zajímá a máte možnost si ji půjčit, na jedno přečtení zadarmo je dobrá. Dalším záporem je, že se autorka rozhodla „vyjít na veřejnost“ s tím, že letci zelených a modrých draků jsou gay, a dopadlo to hrozně, samý stereotyp, takové gaye jsem v životě nepotkal, tedy kromě blbých komedií.
       Kniha, kterou jsem si koupil loni k Vánocům, je z jiného těsta. Jmenuje se The Masterharper of Pern (asi netřeba překládat) a konečně se tam dozvíme o životě jedné z hlavních postav celého cyklu, Robintona. A jak tak procházíme jeho životem, objasní se nám nejen mnohé osobní hádanky z předchozích knih (jeho vztah k Petironovi, jak to vlastně bylo se Silvinou a se Sebellem, kdo je Camo), ale dojde i na velice důležité období vývoje Pernu, které rovněž ještě nebylo popsáno dříve: úpadek prestiže harperů a nástup Faxe k moci.
       Kniha je psána velmi svižně a postavy jsou zajímavé a dobře vykresleny, takže jsem si knihu s potěšením již několikrát přečetl. Podle mého soudu patří k nejlepšímu z celé série, výhrady bych měl jen ke konci. Tam popisuje konec Faxe v Ruatha, což už známe odjinud. Konec knihy mi přišel takový ukvapený, jakoby nechtěla přelézt přes 400 stran, také jakoby spíš psala z pocitu povinnosti příběh dovést až tam, kde začínají knihy jiné. Nejlepší část knihy jsou první tři čtvrtiny, kdy popisuje život a dospívání Robintona, jak jej tvarovaly různé vlivy prostředí a interakce s lidmi kolem, jeho cesty a objevování Pernu. Teď mě napadlo, že se autorce i v předchozích knihách vedlo nejlépe právě v pasážích podobného stylu, zatímco pasáže „historické“ byly většinou spíš nuda (Dragonsdawn, First Fall) nebo dokonce zmatek (v Renegátech). Přes drobné výhrady knihu fandům Pernu vřele doporučuji.
pH, i.m.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK