Logo rubriky
12/1999
  SF film (další) (170)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Epizoda I: Smiřme se s novotami!

Proč všichni toužebně čekáme na díl druhý, epizodu dvě, nebo jednoduše na další Hvězdné války? Cožpak nás jednička neupokojila a nenaplnila posvátnou úctou nad výkony režiséra, producenta a hlavních hrdinů? Těšili jsme se jako malé děti a s napětím očekávali minimálně stejný výbuch originality jako v roce 1978. Ale... něco je špatně. Příliš velká reklamní kampaň a snaha zalíbit se publiku ještě před vypuštěním filmu do kin napjala světovou strunu očekávání k prasknutí. Místo toho, aby v očekávaný den D světové premiéry struna pukla a šlehla do tváře, tak se jen umírněně povolila a dovolila všem filmovým kritikům na sebe brnkat. A už to jede: Jar Jar je hnusně disneyovská postavička a všechno jen kazí! Kde je sakra akce a dynamika?! Co má znamenat to politické intrikaření v pozadí a kde je, u všech čertů, atmosféra původních Hvězdných válek? A ta nová hudba - hanba poslouchat! Na to vše Lucas jen mlčí a hledí do prázdna. Pravděpodobně si uvědomil, že chyboval, ale chyby nebyly tak velké, jak je noviny nafukují, a je známou věcí, že vosí hnízdo bzučí a dává žihadla, když se do něj píchne.Jak se může někdo dovolávat atmosféry původních filmů po dvaadvaceti letech? Jak někdo může očekávat atmosféru, kterou zažíval při sledování Návratu Jediho? Není to tak trochu kritika vycucaná z prstu ve chvíli, kdy nikdo neví, co přesně si má o Epizodě I. myslet? Zkusme si to představit jinak: Lucas natočí nový díl, který bude mít stejnou hudbu, atmosféru a dynamiku jako před lety, co se stane? Okamžitě se ozvou hlasy, které budou vytýkat Epizodě I., že není v ničem nová a pouze kopíruje předlohu a to ještě špatně, protože atmosféru konce sedmdesátých let už nikdo nevystihne. Po tak dlouhé době nutně muselo přijít něco jiného, co originalitu a děj nestaví na SF kulisách, ale na ději.
       Konečně se dostávám k tomu, co chci říct od začátku - Hvězdné války jsou originální a nebývale vybočují ze směru všech velkofilmů. A to je právě věc, která kritiky neskutečně dráždí - jak si to ten režisér může dovolit?! - zapomínají totiž, že režisér neslouží jim, ale přímo naopak. Právě z takového paradoxu ale mohou Hvězdné války: Epizodu I. pomstychtivě potopit až ke dnu, o což se vytrvale, ale nepříliš okatě snaží.
       Film je natolik rozporuplný, že je třeba počkat na Epizodu II. a doufat, že se jí podaří totéž, co Epizodě V. - proniknout do diváka několika rafinovanými háčky a nechat v něm vybuchnout ohňostroj emocí, hloubky a žalu.
Pavel Dobrovský
autor byl v době reklamního hypeu v Africe, kde na něj nepůsobil žádný externí vliv
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK