Logo rubriky
12/1999
  SF film (další) (170)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Deep Blue Sea aneb Vzpoura mozků

Krásná holka s pěknými zuby - takhle vypadá plakát na nový film Rennyho Harlina. Je sice pravda, že ty zuby nejsou její, ale to je jenom dobře. Kdyby se s nimi kousla do jazyka, už by ho neměla. Ale v některých chvílích jsem jí přál, aby si s nimi ufikla hlavu. Pak by se její výzkumné metody dostaly tam, kam patří - do temných mořských hlubin. Genetická manipulace dokáže divy, to už všichni víme, ale vytvářet dokonalejší žraloky, byť pouze jako vedlejší produkt, je poněkud krátkozraké - zvlášť, když jste v podmořské laboratoři pár desítek metrů pod hladinou a když se blíží problémy v podobě velké bouře a velkého sponzora, který chce vidět, do čeho vrazil svých 200 milionů dolarů.
       Tihle chytří žraloci jsou úžasní - umí couvat (což by jim leckterý frekventant autoškoly záviděl), poznají namířenou zbraň a nesnáší šmírování pomocí průmyslové televize. Ale hlavně mají smysl pro humor - počkejte, až uvidíte, jak moc milují proslovy. Pohybuje se tu hodně lidí přímo k sežrání a našim žralokům chuť rozhodně nechybí. Jakmile se někdo projeví statečně nebo přátelsky, už ho schramstnou - vinnej nevinnej, berte to po řadě. Objeví se i havárie vrtulníku s nádhernými pyrotechnickými efekty - režisérova oblíbená scéna, kterou ukončil Cliffhangera - tady ovšem startuje řetěz šoků, vtípků a smrtí, či lépe šokujících vtipných smrtí. Schválně si během filmu zkuste tipnout, kdo přežije - já se takhle spletl třikrát.
       V hereckém obsazení se objevuje jenom jedna známá tvář - Samuel L. Jackson známý z Pulp Fiction - ostatní jsou víceméně nováčci, kterým to ale celkem jde.
       Jen pár věcí mi vrtá hlavou - jak se žralok ze skupiny Gen 1 mohl dostat ven, jestli byla brána opravdu zavřená? Buď někdo lže a nebo odkoukal skákání od delfínů, kteří se mu pošklebovali jako v ZOO lidi opicím. A byli ve skupině Gen 2 opravdu jenom tři? Jestli po jedničce přijde dvojka, tak ne. Ale to už záleží jenom na návštěvnosti. Takže jestli se i teď v zimě film někde promítá a vy jste ho ještě neviděli, neváhejte.
Roman Paulík
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK