Logo rubriky
12/1999
  (170)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Mým čtenářům

Rozhodně nemohu tvrdit, že mě nepotěšily kladné ohlasy na novou podobu Interkomu. Jen víc a houšť - má ješitnost si na to potrpí, a pak, chvála je tím nejlepším honorářem (pokud jím člověk zrovna nemusí živit). Ale samozřejmě také sem s ohlasy kritickými, neboť vždy je co zlepšovat.
       V tomto čísle snad už nebude tolik divoké dělení a také další drobnosti by se měly postupně odchytávat (jako třeba jednoznakové předložky - nemyslete si, že o tom nevíme, jen se stále ještě ladí technologické postupy). Cílem je takřka naprostá dokonalost a nirvána...
       Takže teď konkrétněji: písmo se o poznatelný kousek zvětšilo, doufám, že dostatečně. Pokud jde o převzaté články, Zdeněk se k tomu vyjádřil obšírně hned na straně 2 - v tomto čísle je pro změnu recenze Episode I převzatá z The Times, který myslím přeci jen nečte tolik fanů, navíc vyšla ještě před českou premiérou a kromě toho prostě do tématu vhodně zapadá. Myslím si, že takové přebírání čas od času není od věci, zvlášť pokud se z toho nestane zvyk (naštěstí má IK dost kvalitních autorů, takže to snad nehrozí).

Jak psát pro Interkom

       A ještě pár mých poznámek pro autory:
Recenze - pokud recenzujete knihu nebo film, nezapomeňte na konci uvést podrobnosti jako název díla, jméno autora, vydavatele, rok vydání, cenu atd. Tyto informace by měly být čtenáři k dispozici na první pohled, a to obzvlášť tehdy, pokud z titulku článku jasně nevyplývá, co se recenzuje. V případě filmu prosím o co největší možné množství informací o něm pro případný info box (viz Matrix minule a Episode I v tomto čísle) - neručím za to, že se všechny informace použijí, ale lepší je mít víc než míň.Pokud jde o rozsah, mám zato, že slušně vychovaná knižní recenze by se měla vejít asi tak do 1,5 rukopisné strany (která je jak známo 1800 znaků), což je při použité sazbě asi půl tiskové.
       
Obrázky - jistě jste si všimli, že v IK jsou od minulého čísla obrázky všeho druhu. Takže pokud je to jen trochu možné, dodávejte prosím ke svým příspěvkům co nejvíc obrazového materiálu. Publikace slibuji po oskenování nepoškozené vrátit, stejně tak fotografie z conů a jiných akcí. Pokud jsou obrázky k dispozici na webu, pak prosím o co největší (optimální je rozlišení alespoň 150 až 200 dpi na daný rozměr, pro pérovky 400 až 600 dpi). Pokud je nejste schopni dodat sami, připište alespoň URL, kde se nacházejí. Opět nezaručuji, že se všechny obrázky použijí, ale je dobré mít z čeho vybírat. U fotografií nezapomeňte uvést jméno jejich autora či původ (v opačném případě budu předpokládat, že je totožný s autorem článku) a také případnou popisku.
       
Podpisy - nemohu a nechci nikoho nutit, ale mám zato, že značkou by měly být podepisovány pouze krátké materiály, obsahující oznámení, reportáž a podobně. Myslím, že čtenář má právo znát jméno (nebo alespoň pseudonym) autora, obzvlášť tehdy, jedná-li se o recenzi a také používá-li autor první osobu. Uvažte to prosím.
       
Aneb - možná jste si také všimli, že slovo aneb je v titulcích IK už celkem profláknuté. Nestálo by za to jím začít trochu šetřit? Koneckonců pokud je z titulku přímo patrné, o čem recenze pojednává, je i časopis přehlednější.
felix
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK