Logo rubriky
1/2000
  Akademie SF (další) (171)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

EPIDEMIE SF, F a H

Letošní jednání Akademie SF, F a H (příště jen Akademie) mělo vyhrazeno slabou hodinku mezi 19:00 a 20:00. Díky zdržení nejrůznějších členů a důležitých osob se začalo až něco po 19:15, takže hlavy Akademie měly pouze slabou třičtvrtěhodinku na vyjádření svých postojů k Akademii a na názory „Co s ní uděláme dál“.
       Po vlažném začátku otevřel citlivé téma Egon se slovy - „Akademie měla být koncipována jako SHOW pro veřejnost a hlavně média, což současný stav neumožňuje, a proto navrhuji snížit počet cen na zhruba tři a zbytek předat do `distribučních kanálů' Fandomu, který by je udělil třeba na Parconu.“. A v zápětí svojí českoslovenštinou dodává, že by Akademie měla být ryze česká.
       Jako první reaguje Olša a odmítá snížení počtu cen. Navrhuje model OSCAR, kdy jsou ceny hlavní a vedlejší. Navíc dodává, že protlačit zmínku o Akademii do médií (hlavně ČTK, STK) bude problém, neboť si novináři občas nevšimnou ani zpráv, která dojdou z Ministerstva (ve zmiňovaném případě konkrétně toho jeho).
       Poté se dostává ke slovu Ondrej Herec, který se spolu s Egonem, Olšou a Fr. Moravcem pokouší vyjasnit vztah Akademie ke slovenské a na Slovensku vydané SF. ZR připomíná, že cílem Akademie je ovlivňovat český trh SF, a slovenští porotci v ní mají místo, protože slovenští čtenáři tvoří nezanedbatelnou část spotřebitelů. Protože ale situace není symetrická, většina českých porotců nečte na Slovensku vydanou SF (už jen proto, že je v ČR prakticky nedostupná), nemělo by smysl, aby Akademie hodnotila jen slovenské části dostupnou produkci.
       Nakonec se dohodlo, že pokud slovenská část Akademie provede samostatné hodnocení „slovenské“ produkce, Akademie vyhlásí i tyto výsledky. O. Herec se ujal organizace slovenské ceny.
       Poté se debata vrátila opět k „medializaci“ Akademie a jejích cen. Nejrozumněji se projevil Vlasta Talaš se svými praktickými zkušenostmi ze své novinářské praxe. Výsledkem jeho postřehů je informace, že novinář potřebuje dostat všechno již předžvýkané a na papíře, aby si v tom udělal několik škrtů a mohl to hodit do redakce, takže minimem je TISKOVÁ ZPRÁVA dostupná pro novináře JIŽ PŘI ZAHÁJENÍ VYHLAŠOVÁNÍ Akademie (pro případ, že novinář nevydrží celé udílení). Druhým závažným poznatkem je nutnost zaangažovat (fuj, to je slovo jako za socialismu) všechny známé v nejrůznějších redakcích, aby o Akademii napsali.
       PeS+ova poznámka: tisková zpráva je samozřejmost a Z. Rampas má vždy alespoň seznam cen sepsaný a je k dispozici po skončení Akademie. Tady stačí jen zlepšit informovanost novinářů, kteří přijdou, že si to mohou vzít a kde to dostanou. Navíc připomínám, že je vhodné poslat zprávu a třeba i foto do amerického LOCUSu. Ten čte prakticky každý významný jedinec světové SF a cena za nejlepší zahraniční knihu tak dostane nový rozměr!!! Sám mám s redakci LOCUSu ty nejlepší zkušenosti.
       S časem ubývajícím k nule Akademici začali opět pracovat na tom, co je důležité a přestali pitvat československou otázku a její dopady. Takže v posledních 10-ti minutách se schválilo zhruba toto:

ROZDĚLENÍ CEN AKADEMIE NA HLAVNÍ A VEDLEJŠÍ

Hlavní ceny
(včetně pořadí důležitosti)

1) Nejlepší česká kniha (cenu dostane autor)
2) Nejlepší zahraniční kniha (cenu dostane autor)
3) Nejlepší vydavatelství (cenu dostane vydavatel)
4) Zvláštní cena (nikdo neví, co to přesně je. Asi rezerva.)

Vedlejší ceny

všechno ostatní včetně „Ceny za nejlepší slovenskou publikaci“
       Ovšem nedohodlo se, v jakém pořadí vyhlašovat ceny. Takže stále jsou otevřeny dva návrhy:
       Vyhlašovat „zespoda nahoru“: tj. vyhlašování jako doteď, od vedlejších cen s gradací vrcholící vyhlášením hlavních cen
       Vyhlašovat „seshora dolů“: aby novináři neutekli, tak vyhlásit nejdříve hlavní a potom vedlejší ceny. (PeS+ova poznámka: to bude ovšem obvykle znamenat odliv diváků hned po vyhlášení hlavních cen a také nářky zúčastněných, že předávání postrádá GRADACI)
       PeS+ova poznámka: Je třeba 100% zajistit, aby bylo před zahájením udílení jasné, kdo je z oceněných přítomen, kdo ne a kdo je tu v zastoupení. Navíc je nutno Lipčíkovi dát podklady ohledně tzv. „SF background“ zhruba týden předem, aby byl v obraze. Toto pozadí by měl „někdo“ připravit, tudíž je nutné najít tohoto obětního beránka ve stádu Akademie. Měl by to být někdo spolehlivý, informovaný a hlavně také nezaujatý! TO poslední je moc důležité.
       Na závěr Z.R. připomíná svůj plán předat co nejvíce z práce okolo styku Akademie s veřejností Richardu Podanému a doufá, že se tím zlepší i komunikace s Ikarií. A už je tu poděkování za účast a hromadný úprk do Velkého sálu, kde se za pár minut má vyhlásit výsledek SF testu plus Soutěže MLASK a hlavně si zde chtějí všichni rezervovat strategická místa pro následující Tombolu uváděnou známým showmanem Marvinem!
       Toť vše. HOWG!
PeS+ ZR
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK