Logo rubriky
1/2000
  Fandom v datech (další) (171)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Hvězdný bulvár

       15. prosince mi z Krakatitu zavolal Pes+, že mě navštíví v práci. Felix se konečně objevil s korekturami.
       16. prosince se u IŽ konala vánoční besídka. Než mě kouř a hluk vyhnaly, poklábosil jsem s Richardem Podaným a Zdeňkem Pobudou (Olympie), Ondřejem Neffem (dal mi svou úžasnou novoročenku Y2K READY, a Eduardem Martinem (Petiškou). Ten mi řekl, že má ještě jednu nevydanou sbírku povídek, zda neznám ochotného vydavatele české SF. Prozradil jsem mu, že jeden takový právě v Krakatitu absolvuje autogramiádu své nové knihy. Když jsem pozdě ale přece dorazil do Krakatitu, našel jsem tam Michaela Bronce v tichém zoufalství. Jen jeho oči se mě ještě ptaly: Za co?
       Jinak jsem z podpisovatelů zastihl jen Janu Rečkovou a hbitě jsem ji připravil o výtisk pro SFF. Vlastně ani nevím, zda Josef Pecinovský v Krakatitu byl. Vánoční besídka u Klímových se pro nemoc nekonala, tak jsme jen prodloužili setkání RUR u Pavlovského.
       22. prosince jsme překonali nepřízeň osudu a z Brna dorazilo auto s nákladem Kdo je kdo. Běhám po městě a snažím se, aby fanoušci dostali šanci dát či dostat tento superdárek pod stromeček.
       23. prosince Vánoce v Krakatitu se zvrhly na běžné tlachání, nicméně přítomnost Dany Krejčové z Brna a Helenky Šebestové z Plzně vynahradila ostatní strázně.
       V centru Brna (na náměstí Svobody) se uskutečnil Vánočcon. Na programu byla grónská hudební SF, vánoce ve světové fantasy s přihlédnutím k filmu Barbar Conan, bájesloví o whisky a panelová diskuse o brněnském fandomu. Navíc Piter, Victor a Martin Kučera oslavili narozeniny a k občerstvení se nepodávala žádná vánočka.
       24. prosince Na proslavené brněnské akci Štědrého dne „Tekutý kapřík“ na Šelepově ulici si jako každý rok „zaplavala“ i menší část členů sf klubů (PeS+, Heda, Máca, Muzikant a další). Opět se mohli přesvědčit, že Vánoce nejsou jenom o pohodě a dárečcích, ale i o zvycích, návycích a kouzlech. Akce se účastnil i Bolek Polívka, Peca a další osobnosti brněnského podsvětí. Ježíšek (St. Klaus) byl toho dne v blízkém parku z důvodů ekonomické situace zastřelen.
       26. prosince Felix předal poslední filmy IK 12/99. Opět o jednu korekturu méně, než by bylo třeba.
       Štěpánský MicroCon v Brně začal jako každý rok u Vánočního ležáku pod dohledem sládka a okřídleného koně Pegase. Ozdravovací řeči jednotlivých zástupců brněnských klubů Pipa, Psa a Hedy byli přítomni i desítky náhodných návštěvníků akce. Sláva dne i MicroConu se pak přesunula do Elektry, kde je podhoubí pro nábor nových, mladých a krásných členů fandomu.
       28. prosinec 1999 Loučení brněnského návykového fandomu se starým rokem bylo jako vždy stylové. Konalo se v Greeneche+1 pod mapami celého světa a bylo příslibem do magického roku 2000.
       30. prosince jsme v RUR místo Filipa Gotfrida našli za pultem Jirku Pavlovského, Filip si užívá dovolené. S Jirkou se v obchodě objevila i videokazeta Byl jsem mladistvým intelektuálem.
       Michael Bronec mi jako první z vydavatelů předal seznam své produkce pro Akademii SF.
       31. prosince jsme s Michaelou a Ivanem Kmínkem navštívili na Silvestra Evu Hauserovou a Cyrila Simsu. Eva projevila přání seznámit se s Františkou Vrbenskou a tak jsem ji vlastně jako zakladatelku čs. sf workshopu pozval na středu k nám na Pragocentrickou schůzku.
       3. ledna 2000 skládáme poslední IK roku 1999.
       4. ledna jsem na poštu odvlekl výsledek včerejší práce Míli Lince (Trolík) a Honzů Vaňka a Macháčka. Ruku k dílu přiložil i Felix, aby zhlédl proces výroby IK až do konce. Zároveň vyslechl připomínky čtenářů a redakce (uvidíme, co si z toho vybere). Na poště mě čekalo „překvapení“ v podobě dalšího zdražení poštovného.
       4. ledna O. K. - PF 2000. Takovým pozdravem se vítali téměř všichni brněnští skalní fanové na první schůzce klubů SF. Účast byla i po náročném víkendu více jak třídesítková. O to víc pak bylo dvanáctek z Budvaru. (Věkový průměr nám to stejně nesnížilo.) Tím byla neoficiálně zahájena pravidelná týdení „redakční rada“ roku 2000 v klubu Greeneche+1.
       5. ledna se schází SF & F WS.
       6. ledna jsem si všiml, že Miro Beblavý má narozeniny. Nedávno jsem ho slyšel na Svobodné Evropě. Že by nám politika odlákala dalšího fanouška.
       7. ledna jsme se s Jolanou dohodli na potřebě uspořádat další SSSR. Mě pak dodatečně napadlo využít podnik Jizera na Václaváku, kam pravidelně chodím na oběd, a kde dost často potkávám Vaška Fořtíka.
       Několik dalších autorů a vydavatelů zareagovalo na výzvu Akademie SF.
       8. ledna mě po dlouhé době navštívili Petr a Inka Jelínkovi. Nechali si u nás auto, aby bylo při ruce, až se Inka vrátí z Číny. Doufám, že se pak s námi rozdělí o své SF i jiné zážitky.
       9. ledna jsme s Jardou Olšou dohledávali adresy autorů CKČ pro ambiciózní projekt vydání všech oceněných povídek z prvních ročníků CKČ, na kterém JOjr. pracuje společně s Netopejrem. Jarda už naštěstí získal svolení od 3/4 autorů po telefonu, jinak by nám z toho asi hráblo.
       Pokud se věc uskuteční, bude nutné před tandemem Netopejr Olša smeknout.
       11. ledna mi L. Křížek poslal svou přednášku o L. Carrollovi.
       V Neviditelném psu se objevila recenze na dvě knihy O. Neffa od M. Habaly.
       Zastavil se u mě JWP a dal mi k nahlédnutí svou povídku do nejnovější sbírky Rigor Mortis. Přišla řeč na to, že k Vánocům dostal osmisvazkovou encyklopedii Diderot, prozradil jsem mu, že v ní má heslo a co byste řekli, měl radost.
       12. ledna jsem začal rozesílat Kdo je kdo.
Marvin, PeS+ Hedwig a zr
Pokračování příště
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště