Logo rubriky
12/1999
  Fandom v datech (další) (170)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Hvězdný bulvár

       15.-17. října proběhla v Chotěboři porada SF klubů.
       17. října se na cestě z porady zastavili u nemocné revizorky Jolany Dáreček se Šimonem, aby ji informovali o průběhu porady (podle jedné verze, nebo vyjedli spíž, podle verze druhé).
       20. října Felix finišuje s novým designem IK.
       21. října mi poslal Honza Macháček dva odkazy na firmy používající slovo Parcon ve svých značkách. Jednak jde o polskou technologii plazmové likvidace nebezpečných odpadů, druhak o pardubickou účetní firmu ParCon & Partner. Zdá se, že s registrací fandomových značek nemůžeme otálet. Návrh o pronajímání značky klubu pořádajícímu Parcon by vyřešil i otázku, kde na to vzít.
       29. října jsme s Egonem zrušili konto u ČS, která si za jeho udržování řekla víc, než činí roční příspěvky všech SF klubů.
       30. října jsem se vydal s Michaelou a starším synem na Raucon - StarWarsCon do Kolína.
       1. listopadu proběhl první neúspěšný pokus o rozeslání IK 11/99. Nezdařil se, neboť grafik nestíhal a vlezl nám do toho státní svátek.
       3. listopadu obdržela na velvyslanectví Polské republiky překladatelka S. Lema a J. Zajdela Helena Stachová Komandérský kříž Řádu za zásluhy o Polskou republiku.
       V SF archívu se sešla pragocentrická schůzka WS, kterou svou přítomností obohatila Františka Vrbenská.
       Michael Bronec vydal další knihu původní domácí SF Volavky od Zuzany Hajžmanové.
       4. listopadu proběhla v Krakatitu podpisovka první knihy Slávka Švachoučka - povídkové sbírky Roboramus (opět z dílny MB - Straky na vrbě). Návštěva byla nebývalá, po čase jsem zase viděl Carolu B., Magie, m. Rečkovi, Stáňu Kučovou, Pagiho. Blahopřejeme (Slávkovi).
       Do knihkupectví U Pavlovského přišla delegace STK CZ Continuum vedená Michaelou Dudkovou.
       Po delší odmlce se konal diskusní večer u Klímů (vedle obvyklých hostů se objevil Milan Petrák z Workshopu a čerstvý otec Tomáš Kohl, nedávno se navrátivší z USA).
       Ivana Szalaiová dokončila 3. korekturu Kdo je kdo.
       5. listopadu se fanouškem číslo jedna (abecedním zařazením do Kdo je kdo, stal Jan Adamec ze SFK Opat.
       Pepa Houdek z SFK Eldar poslal reportáž z Podzimní porady, potěšila mě hlavně tím, že mě ujistila, že poradu neodstonal či jinak neumřel na zápal plic.
       6. listopadu Minicon. Egon se opět vyznamenal. Všechny přednášky byly zájímavé, dokonce by se dalo říci, že čím méně atraktivní název, tím lepší obsah. Poprvé se zde prodával Blackout J. Kovanice, u stánku nakladatelského domu Straky na vrbě byl k dostání Mlok 99, Švachouček a Hajžmanová. Díky pomoci Ivana Kmínka se bez problému obešla i přeprava dvou banánovek knih, které fanoušci věnovali SFF.
       8. listopadu jsme konečně dokončili a k rozeslání připravili IK 11/99. Protože ještě zbylo trochu sil a dorazil další pomocník Petr Habala (autor článků o Eddingsovi a Martinovi v tomto nebo příštím čísle), seřadili jsme a katalogizovali knižní dary knihovně SFF v Liverpoolu od Přemka Houžvičky, Tomáše Němce a Jirky Přibyla.
       9. listopadu jsem dostal (ověřenou) zprávu, že G. Killworth konečně dostal zpět peníze, o které málem přišel v souvislosti s Parconem v Kopřivnici.
       11. listopadu mi v Krakatitu Honza Kovanic (významný přispěvatel Neviditelného psa) dal pro SFF svou knihu Blackout. Ondřej Neff pochválil webový IK, hlavně jeho logickou strukturu a asi systém rejstříků. Chybělo mu jen fulltextové vyhledávání. Než jsme se dostali k podstatnějším podrobnostem odtáhl ho Vlado Ríša zaujatě líčící nějakou novou hru, kde nejen lítáš na dracích, ale můžeš je i učit nové kousky.
       Do RUR poprvé dorazili zástupci SF klubu I. Asimova. Snad jsme je příliš neodradili.
       Večer končil posezením u Klímů, Martin měl svátek. Po čase se objevil Franta Novotný s Lindou. Franta slíbil dodat recenzi na Poručíkovu naději a Viktor donesl Pelevinův román Omon Ra v překladu Libora Dvořáka.
       12. listopadu jsem v mailu našel několik hodnocení nové tváře papírového IK. Díky.
       13. listopadu pořádá dnes již rovněž dinosauří redakce Světelných roků Readercon.
       V se Brně konal EmuCon'99. Byl to con uzavřený a výhradně pro místní, takže cestování nebylo nijak složité. Organizátorkou conu byla Petra Pštrossová ze Star Trek - Badlands. Po přivítání a pohoštění se rozběhla Marvinem moderovaná diskuse o barvách nealkoholických nápojů. Dále se mluvilo o Draconu a kresleném humoru. Vzhledem k zaměření hostitelky byla velká část conu věnována Star Treku. Obzvláště zajímavé byly příspěvky o uniformách v různých sériích ST a fanzinech a časopisech věnovaných známému seriálu. Nakonec jsme se zúčastnili živé simulace slavného Picardova manévru při souboji s Ferengy. Doufejme, že se něco podobného podaří i na Draconu. A na závěr Petře přejeme k narozeninám ještě jednou: Všechno nejlepší.
       14. listopadu v neděli jsem Cyrilovi Simsovi předal dar Přemka Houžvičky, Tomáše Němce a Jirky Přibyla Science Fiction Foudation.
       V pondělí 15. listopadu jsem našel e-mailovou schránku plnou nemilých překvapení. Piter sepsal něco jako reportáž z Podzimní porady a protože asi nechtěl vyvolávat další nekonečnou diskusi (a vyhodit své dílo mu bylo líto), poslal ji jenom mně a Vaškovi Pravdovi. Ten ale zrovna vyčerpal svou týdenní zásobu trpělivosti, nezdravě se naštval a ruče rezignoval na své místo v Radě fandomu. Oznámil to na sci-fi konferenci a vyvolal tím další nekonečnou diskusi. Protože se cítím povinován sledovat dění ve fandomu, musel jsem to vše číst a na něco i reagovat a tak se vydání Kdo je kdo zase o pár dní odkládá a bojím se, že i toto číslo IK vyjde později. Na Draconu musíme před volbou předsedy koptovat dalšího člena Rady.
       16. listopadu jsem konečně zanesl poslední korektury do Kdo je kdo, ještě doplním adresy telefony a maily lidí, u niž vím, že v poslední době došlo ke změnám, a toto vydání je hotovo.
       18. listopadu jsem dal Felixovi první texty do IK 12-13/99.
       Do RUR přišli zástupci SF klubu Kaliban a Continuum CZ StarTrek Praha.
       23. listopadu (na Klementa) se v restauraci Karlův sklep proběhl SSSR.
       25. listopadu, poslední čtvrtek v měsíci, jsem v Krakatitu potkal Pavla Weigela. Napadlo ho uspořádat anketu o nejlepší českou knihu a autora posledních 100 let. Požádal mě a další přítomné o pomoc při vymýšlení názvu ankety. Moc toho z nás nevypadlo, jen jsme navrhli rozšířit působnost na celé tisíciletí, aby to lépe znělo a nevzdělanci (my všichni) nemuseli u staršíh knih a autorů listovat Adamovičem.
       26. listopadu jsem dal Felixovi poslední texty do IK 12-13/99.
       30. listopadu jsem provedl test připravenosti software pro generaci IK na rok 2000. Zdá se, že nenastaly žádné problémy problémy problémy problémy
       Dnes se rovněž z Afriky vrátil Jarda Olša a začal zjišťovat jak na Dracon..., navíc s ním přijede švýcarský superfanoušek Pascal Ducomine... nechtěl bych být pořadatelem.
       Z Brna se ozval pan Suchánek z Černé planety, dokončuje projekt znovuvydání Gibsonových knih, které vydal v (mírně řečeno) špatném překladu. Trochu ho mrzelo, že Ikarie se zatím o této v našich poměrech unikátní akci zapoměla zmínit.
       Pokud si myslíte, že byste zvládli překládat moderní SF s lepšími výsledky než je v kraji obvyklé, můžete mu nabídnout své služby na čísle 05/755639.
       1. prosince se v redakci IK sešel SF & F Workshop. Vedle stálích návštěvníků se objevil i Míla Linc (SFK Trolík).
       2. prosince jsem navštívil Úřad pro průmyslové vlastnictví a zaregistroval značku PARCON pro Čs. fandom, když Pagi zjistil vše potřebné a konzultoval s odborníky podrobnosti, už to nebylo tak těžké. Po RUR jsem se v Lucerna Music Baru zúčastnil křtu knihy Bigbít aneb pendl mezi vexláky a somráky (či tak nějak). Knihu vydal Ivo Železný a sponzorem byla i firma Rudolf Jelínek, která do náprstků čepovala několik druhů lahodné slivovice. Nicméně, když jsem sledoval úroveň křtící show, ozdobenou osobnostmi jako je M. Kocáb, přál jsem si, aby vedle mě stáli všichni kritici ceremonií spojených s CKČ a Akademií.
       3. prosince začal Dracon, jaguár mezi čs. cony.
       4. prosince jsem po drobných zmatcích svolal rozšířené zasedání Rady čs. fandomu (v ČR), presidentské machinace v plodném spojení s Pagiho činorodostí způsobily, že byl k všeobecnému překvapení do Rady kooptován na místo očekávaného Pitera. Kompletní Rada čs. fandomu v ČR pak zvolila nepřítomného Pepu Vašáta předsedou. Dobře mu tak, nemá se co potulovat po Brně. Podělil jsem slovenské fanoušky první právě vyrobenou stovkou Kdo je kdo (měli jste vidět Egona, když jsem mu řekl: Egone, ty jsi ten zvláštní druh Slováka, který Kdo je kdo dnes nedostane) a nakonec zahájil Valnou hromadu Akademie SF. Vedle toho jsem navštívil i pár programů. Byl to důstojný vrchol SF sezóny, škoda, že již tolik nevydržím.
       Na Draconu jsem dal Petrovi Sládkovi diskety s novou generací IK
       5. prosince jsme se šťastně vrátili z Draconu a Jarda Olša jr. k nám přivezl švýcarského superfanouška Pascala Ducomuna, kdys custoda SF muzea. Naštěstí se objevil i Honza Vaněk a společnými silami jsme prezentovali čs. SF a fandom v zahraničí (JOjr totiž musel záhy odjet, neb pomáhal JOsr s návratem do Malajsie, kde nás zase reprezentuje u tamního genocidního režimu.)
       6. prosince Felix stále nezvěstný.
       9. prosince jsme se po RUR sešli u Richarda Podaného, abych jej informoval o valné hromadě Akademie na Draconu. Ve zbylém čase jsme v čele s Jolanou, která přiběhla po podpisovce Bigbítu, obdivovali Podaných štěňátka. Padl zde i (můj) nápad vydat celou novelu Omon Ra na pokračování v roce 2000.
       Předtím jsem se stavil na skok v Krakatitu, bylo tam ticho a útulno. Vstupné odradilo mnoho nejhorších hlučilů, asi teď chodí řvát do Stromovky.
       16. prosince se těšíme na autogramiádu Jany Rečkové a J.Pecinovského v Krakatitu a Vánoční besídku u Klímových a
       23. prosince na Vánoce v Krakatitu.
Zdeněk Rampas a Piter
Pokračování příště
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště