Logo rubriky
1/2000
  SF & F Workshop (další) (171)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Pravidla SF&F Workshopu pro rok 2000

Účel

SF&F Workshop je permanentní korespondenční literární dílna Československého SF&F fandomu. Jeho hlavním úkolem je zajišťovat pro autory, zejména začínající, posudky na jejich díla. Autoři platí účastnický poplatek, kterým hradí náklady na poštovné; samotné posudky jsou zdarma. Práce k posouzení přijímáme průběžně, bez časového omezení, na kontaktní adrese: SF&F Workshop, Jan Macháček, Pražská 765, 393 01 Pelhřimov nebo e-mailem na adrese: Hloupy.Honza@email.cz.

Organizace

SF&F Workshop je, jakožto součást Československého SF&F fandomu, ovládán zásadou: „Kdo to dělá, ten to řídí.“ Základní činnost Workshopu řídí koordinátor (Honza Macháček). Nejvyšším orgánem je valná hromada, která rozhoduje demokratickým hlasováním; účastní-li se jí však méně než polovina členů Workshopu, není usnášení schopná a její rozhodnutí mají pouze váhu doporučení. Usnášení schopná valná hromada se sejde, až bude Workshopu nejhůř; do té doby rozhoduje koordinátor. Rozhoduje zejména o tom, co dělá sám. Nemá žádné donucovací prostředky, může jen doporučovat, distancovat se jménem Workshopu od případných nežádoucích aktivit nebo se pokusit něco takového zarazit právem silnějšího.
       Koordinátor je volen valnou hromadou; volba se koná, když se přihlásí nový kandidát. Kdo zabije nebo jinak odstraní koordinátora, dědí jeho funkci.
       Není-li, kdo by dál dělal koordinátora, Workshop zaniká. Jeho finanční prostředky pak zdědí Interkom (zastupovaný prezidentem Fandomu, Zdeňkem Rampasem). O převodu peněz na Interkom může rozhodnout i nadpoloviční většina hlasů všech členů; aby se předešlo zmatkům kolem rušení a opětovného zakládání, nepovažuje se takové rozhodnutí samo o sobě za rozpuštění Workshopu.

Účast ve Workshopu

Do Workshopu přijímáme práce v českém nebo slovenském jazyce. Podle režimu, pro který je práce určena, je třeba poslat dva nebo tři výtisky; nejméně jeden z nich autorovi vrátíme, jeden zařazujeme, nežádá-li autor jinak, do archivu Workshopu. Lektorům často pomůže, když dostanou i nějaké údaje o autorovi, zejména věk. V každém případě musí zásilka obsahovat zpáteční adresu.
       Příspěvky zaslané v elektronické podobě vytiskneme sami. Měly by být v přenosném formátu, nejlépe jako prostý text, a v průvodním dopise by měl autor zmínit, jaké použil kódování. Takové příspěvky budou zároveň vystaveny na webu, aspoň pokud si to autor výslovně nezakáže a s jejich převodem do HTML nebudou příliš velké problémy.

Společný režim

Povídky běží v balících po pěti, aby se ušetřilo za poštovné. Čekání, až se sejde dost povídek, ovšem zpomaluje odezvu. Účastník pošle tři výtisky své práce, která by neměla být delší než 20 normostran (za jednu práci lze považovat i několik krátkých povídek o celkové délce do 20 normostran). Až se balík sejde, dostanou účastníci složenky na poplatek 63 Kč. Dva výtisky proběhnou lektorským okruhem, kde nasbírají aspoň deset posudků od členů a spolupracovníků Workshopu, třetí okruhem autorským, ve kterém si své práce ohodnotí účastníci navzájem (čtyři posudky). Za příznivých okolností dostane autor zásilku s posudky přibližně půl roku po zaslání své práce, v současnosti však čeká většinou rok.
       Pro malý zájem trvá čekání, než se balík sejde, neúnosně dlouho, proto by si měl autor stanovit, jak nejdéle je ochoten čekat, a zda potom chce zařadit svou práci do režimu samostatného, nebo poslat zpět jenom s posudky od lektorů, se kterými se koordinátor vídá osobně.

Samostatný režim (zrychlený)

V tomto režimu běží zaslané práce samostatně. Tím pádem odpadá autorský okruh a potřebujeme pouze dva výtisky. Délka práce v zásadě není omezena, lze poslat i román nebo povídkový cyklus, pokud je zásilka lehčí než 0,5 kg a pokud autor věří, že to lektoři budou s to dočíst. Účastnický poplatek ovšem dělá 150 Kč, přestože lektorský okruh samostatného režimu je kratší a účastník získá pouze šest posudků (zpravidla se snažím využít osobních kontaktů, aby jich bylo aspoň osm). Doba odezvy by se zato mohla zkrátit až na dva měsíce (většinou však spíše tři a ve výjimečně špatném případě může být i mnohem delší).

Zvláštní režim

Komu nevyhovuje ani jeden z našich základních režimů, může si sám rozhodnout, kolik výtisků svého díla nám pošle a kolika lektorům má který z nich projít rukama. Může si přímo vybrat, kteří lektoři by to měli být, ale protože ne všichni jsou ochotni číst všechno a ne každý má vždy čas, je vhodné napsat, zda lektora, který by text odmítl, máme nahradit jiným, nebo prostě vypustit ze seznamu. Cena zvláštního režimu závisí samozřejmě na požadavcích autora: zaplatí poštovné za jeden dopis do 20 g (5,40 Kč) a počet lektorů plus počet exemplářů díla plus jeden dopis mezi 50 a 500 g (16,- Kč). Může poslat dokonce i těžší balík, pokud si myslí, že jej lektoři přečtou – v takovém případě se bude požadovaným počtem lektorů zvětšeným o počet zaslaných výtisků a jedničku násobit poštovné za onen balík. Autor není povinen vypočítat si účastnický poplatek sám, tyto údaje slouží jen k tomu, aby měl představu, co od něj budeme chtít.

Úprava textů

Příspěvky je velmi vhodné napsat čitelně. Rozhodně nedoporučujeme zkoušet to s rukopisem. Kdo píše psacím strojem, měl by použít dobrou pásku, standardní písmo (ne perličku) a (přibližně) formát normostrany (jednostranný tisk, 30 řádek po 60-ti znacích, řádkování 2, odstavce se odsazují 5 znaků doprava). Komu za psací stroj slouží počítač, tomu záleží, zda má klasický editor (třeba T602), kterému normostrana rovněž docela sedí, nebo něco důmyslnějšího (doporučuji TeX). Zatímco v Americe je sebemenší odchylka od normostrany (třeba jen zarovnání pravých okrajů nebo použití proporcionální znakové sady) pokládána za známku amatérství a redaktor se na autora hned dívá svrchu, lektoři Workshopu, ba i čeští redaktoři mají většinou rádi, když se text podobá dobře vytištěné knize. Osobně pokládám za vzor čitelnosti jednostranný tisk dvanáctibodovým proporcionálním písmem s roztečí řádků 17 bodů a pro delší práce schvaluji i oboustranný tisk písmem desetibodovým při dvanáctibodovém řádkování (standard TeXu). Každopádně je ovšem nežádoucí kaligrafie a jiné ozdoby, zbytečně ztěžující četbu.

Lektoři Workshopu

Jako lektoři SF&F Workshopu v současnosti působí Jiří Brázda, Cyril Brom, Michael Bronec, Radan Březa, Pavel Hejral, Miroslav Hokeš, Pavel Kelča, Jiří Kopecký, Lukáš Křesina, Stanislava Kučová, Ivana Kuglerová, Miloslav Linc, Kamil Mlčák, Ondřej Müller, Jaroslava Nováková, Jana Novotná, Marek Páral (alias Arco C. Delf), Jiří T. Pelech, Milan Petrák, Ladislav Pícha, Václav Pícha, Jan Poláček, Jiří W. Procházka, Jana Rečková, Jan Urban, Jan Vaněk Jr., Pavel Weigel a David Zbíral. Lektorem se může stát každý, kdo o to projeví zájem. Lektory pro jednotlivé balíky vybírá koordinátor; účastník kteréhokoliv režimu má právo napsat, o posudky kterých lektorů by měl největší zájem, a koordinátor se mu vynasnaží vyhovět.

Členství ve Workshopu

Členem Workshopu se stává ten, kdo byl jmenován čestným členem nebo kdo přispěl na činnost Workshopu částkou dosahující aspoň výše členských příspěvků na daný rok. Pro rok 2000 dělá základní členský příspěvek 50 Kč. Základní členství zahrnuje hlasovací právo a pět čísel klubového fanzinu Hromada (koordinátorova egozinu) do roka. Tato čísla budou obsahovat při nejmenším pozvánky na literární víkendy, reportáže z literárních víkendů a něco jako zprávu o stavu Workshopu nebo reportáž z valné hromady. Kdo zaplatí 120 Kč (nebo více), stává se předplatitelem Hromady a obdrží nové číslo každý měsíc (s reportáží z pragocentrické schůzky a náhodně posbíranými informacemi, jako jsou reportáže z porad SF klubů, pozvánky na SF akce, vyhlášení soutěží nebo koordinátorovy recenze).
       Příspěvky na Workshop lze platit osobně koordinátorovi, složenkou na kontaktní adresu nebo (asi nejlépe) na účet Workshopu, vedený na jméno koordinátora (Macháček Jan) u Investiční poštovní banky pod číslem 111688856/5100. Platbu je samozřejmě nutné identifikovat; vyplatí se poslat na kontaktní adresu zprávu s údaji o datu platby a variabilním symbolu (osvědčuje se rodné číslo, aby nedošlo k záměně), případně o tom, z jakého účtu byla platba odeslána.
       Člen není povinen dělat lektora a lektor nemusí být členem Workshopu. Členství, lektorství, ba ani účast ve Workshopu nejsou podmínkou pro návštěvu literárního víkendu, pragocentrické schůzky ani valné hromady. Většina obsahu Hromady se objeví v naší rubrice v Interkomu, nanejvýš s měsíčním zpožděním.
Honza Macháček
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK