Logo rubriky
1/2000
  SF & F Workshop (další) (171)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Valná hromada SF&F Workshopu 1999

Letošní valná hromada se konala na Draconu v sobotu 4. prosince 1999. Domluvena byla dlouho předem, všichni jste o ní věděli, a kdo má přístup k Internetu, mohl se předem dozvědět i přesný čas a místo. Mohlo se ještě něco pokazit? Inu, co se pokazit nemůže, to se pokazí stejně.
       Ještě asi měsíc před Draconem jsem si uvědomil, že bych měl pořadatele požádat, aby se valná hromada nekřížila s přednáškou žádného člena Workshopu. Pořadatelům se povedlo umístit naše setkání do takřka ideálního času; sice o ně měla zájem i Františka Vrbenská, ale střet s termínem její přednášky by jednání neohrozil nebýt toho, že většina členů Workshopu si tu její přednášku chtěla poslechnout. Na základě předběžného programu z webu jsem rozhodl prostě posunout začátek hlavního jednání – měla nám zbývat ještě hodina a půl. I když to nakonec byla jen půlhodina, pak nás v konečném programu střídala Akademie science-fiction, fantasy a hororu, pořád to vypadalo, že se stihneme domluvit přinejmenším na tom kdy a kde v jednání pokračovat.
       První hodina a půl valné hromady proběhla zhruba tak, jak jsem předpokládal. Spolu s Michaelem Broncem, Ludmilou Freiovou, Pavlem Weiglem, Mirkem Hokešem, Markem Páralem a možná ještě někým (nějak si teď nemůžu vzpomenout, co že se mi to zhoršuje) jsme vykládali třem návštěvníkům o Workshopu, Základně, technikách psaní a technikách vyučování technikám psaní. Aby posluchači neodcházeli s pocitem ošizení, vyložil jsem na stůl k rozebrání několik sukulentů, stoh mírně zastaralých propagačních letáků Workshopu a stůžek kalendářů Olgy Kezniklové (doufám, že jsem si její svolení dát kalendář, komu uznám za vhodné, nevyložil příliš doslovně, a že z toho bude mít aspoň nějakou reklamu).
       Pak skončila přednáška Františky Vrbenské a náš salonek se zalidnil. Dal jsem kolovat prezenční listinu, ale tím se mé organizační schopnosti vyčerpaly. V místnosti se utvořilo několik hloučků bavících se více méně nezávisle na ostatních. Stačil jsem sotva projít kolem jednoho nebo dvou z nich, udělat trochu reklamu volně šířenému grafickému programu GIMP, popsat několika hostům jak pěstovat sukulenty a jak se přihlásit do Workshopu a promluvit si s Bety Tomashovou z Logrusu o vyhlídkách na spolupráci se Slovenskem (což byla samozřejmě její zásluha, ne moje). Najednou, dříve než se mohly hloučky rozptýlit na místa u stolů, byl konec, dovnitř se drali akademici a já už nestihl než se zeptat (doufám, že dost hlasitě), zda má někdo nějaké námitky proti tomu, abych si všechno, co jsem si chtěl dát odhlasovat, udělal po svém. Nikdo nic nenamítal (aspoň ne dost hlasitě).
       Podle prezenční listiny se valné hromady zúčastnili členové Cyril Brom, Michael Bronec, Ludmila Freiová, Mirek Hokeš, Vašek Pícha a Pavel Weigel (tedy šest ze 23), lektoři nečlenové Lukáš Křesina, Stáňa Kučová, Marek Páral, Láďa Pícha a Jan Vaněk Jr. (pět ze třinácti) a host Bety Tomashová. Při nejmenším hostů jsem určitě zahlédl více, ale stejně mě mate, že zmizely nejen všechny kalendáře Olgy Kezniklové, ale i všechny propagační letáky Workshopu (až na jeden).
       Protože na usnášení schopné valné hromadě by se muselo sejít aspoň dvanáct členů, je velmi pravděpodobné, že usnášení schopní jsme nebyli. Obávám se, že dostatek nás nejezdí ani na literární víkendy (připomínám, že nejbližší bude 19.–21. května 2000 na Studenově). Na Pragoconu (29.–30. ledna 2000 v Praze), kde se chystám přednášet, není žádné ubytování a ne každý se zřejmě spokojí s tím, že program stejně poběží nonstop. Snad bychom se mohli v hojném počtu setkat na Parconu v Šumperku (23.–25. června 2000), tam bude ubytování jak (nepříliš) drahé v internátu, tak levné ve vlastních spacácích v tělocvičně, a krom toho jde o hlavní con roku. Podle toho, kdy se nás kam kolik sjede, rozhodnu, zda nepokračovat v draconské tradici pouze programem pro veřejnost a valnou hromadu se nepokusit pořádat při jiné příležitosti. Bez jejího hlasování se sice docela dobře obejdu, už jsem si na postavení samovládce zvykl a začíná mi vyhovovat, ale potřebuji vás čas od času vídat co nejvíc pohromadě, abych na vás nezapomínal. Po vzoru velkých diktátorů proto svolávám slavnostní přehlídku Workshopu ku příležitosti oslavy svých narozenin na Avalcon 2000 (Chotěboř 5.–8. května).
       Závěry valné hromady jsou následující: V zájmu zlevnění účastnických poplatků ruším posílání posudků autorům doporučeně; pravděpodobnost ztráty je u doporučené zásilky beztak zhruba stejná jako u obyčejné. Pošta se zároveň chystá zdražit, ale prý jenom zásilky do 20 g (ze 4,60 na 5,40 Kč). Ruším i finanční rezervu na pátrání po ztracených balících a vyřizování jiných zmatků; takové mimořádné výdaje budou propříště hrazeny ze zdrojů Workshopu (to jest z výtěžku draconské tomboly Martina Žourka). Cena společného režimu bude pro rok 2000 tedy 3,6 krát poštovné za dopis mezi 50 a 500 g (16 Kč) plus jedno poštovné za dopis do 20 g (5,40 Kč) – 63 Kč. Za účast v režimu samostatném hodlám vybírat 9 krát poštovné za dopis mezi 50 a 500 g (16 Kč) plus jedno poštovné za dopis do 20 g (5,40 Kč) – po zaokrouhlení nahoru na koruny 150 Kč. Členské příspěvky bych rád stanovil do 50 Kč, neboť právě tolik věnovala Workshopu na Draconu Eva Kováčová, aniž by si za to vzala lístky do tomboly, ale zároveň bych nerad rušil Hromadu, když už jsem si ji zvykl vydávat a jednou za měsíc se mi nějaké informace pro vás vždycky nahromadí; jak jsem už psal minule, cena jednoho čísla bude spolu s poštovným vycházet přibližně na 10 Kč, což by dělalo 120 Kč za rok. Abych nezdržoval dalším zbytečným hlasováním, vyhlašuji proto na rok 2000 dvojí členské příspěvky: Kdokoliv přispěje na Workshop aspoň 50 Kč, získá hlasovací právo a během roku obdrží pět čísel Hromady, ve kterých najde při nejmenším pozvánky na literární víkendy, reportáže z literárních víkendů a něco jako zprávu o stavu Workshopu nebo reportáž z valné hromady. Zaplatí-li někdo 120 Kč (nebo více), budu Hromadu vydávat každý měsíc (s reportáží z pragocentrické schůzky a náhodně posbíranými informacemi). Podotýkám, že odběratelé Interkomu najdou takřka vše, co by se mohlo objevit v Hromadě, v naší tamní rubrice, nanejvýš s měsíčním zpožděním.
       Společný režim hyne na nedostatek zájemců: než ho dočista odpojím od přístrojů, zkusím ještě vyzývat autory, ať si předem určí, po jak dlouhém čekání chtějí zařadit do režimu samostatného, případně stáhnout práci z Workshopu. Na návrh Michaela Bronce zavedu zvláštní režim, ve kterém si autor sám rozhodne, kolik výtisků své práce pošle, určí, kolik chce posudků, a vybere si ze seznamu, o které lektory má zájem. Máte někdo nějaké připomínky? Považovali byste například za užitečné zveřejnit rovnou vaši adresu s tím, že zájemci vám mohou posílat díla k posouzení i přímo?
       Nejsa zběhlý ve slavnostních obřadech, společenských normách a kmenových rituálech, netroufám si rozhodnout o statutu čestného členství, stanovit pravidla pro jeho udělování a využít jej pro větší slávu Workshopu. Připomínám, že čestnými členy Workshopu jsou Ondřej Müller, Jarka Nováková a Pavel Weigel, a očekávám vaše návrhy, kdo další by měl být jmenován čestným členem a jakými pravidly se při takovém výběru řídit. Svévolně uděluji čestné členství Mirku Dvořákovi, dlouholetému obětavému vydavateli Základny. Dokud mě nepřehlasujete ani nepřemluvíte k něčemu jinému, má čestný člen veškerá členská práva, včetně práva dostat složenku na členský příspěvek a všechna čísla Hromady, která vydám – dvanáct, pokud si ji někdo předplatí, pět jinak.
       Doufám, že na peněžní záležitosti příliš zvědaví nejste, protože v nich nemám právě nejvzornější pořádek. Díky tomu, že většina plateb chodí na účet, a já jsem z něj líný vybírat, je na účtu i něco peněz, které jsem ve skutečnosti už dávno utratil. Vinou toho, že sám účetnictví vést neumím, vede mi je maminka a já občas zapomínám předat jí informace a doklady, zbývá i zapsat do účetních záznamů ještě několik výdajů i příjmů. Tím pádem znám současný majetek Workshopu pouze přibližně; poté, co mi Martin Žourek předal 1870 Kč z výtěžku draconské tomboly, máme celkem asi 13000 Kč.
       Jednání o Základně se nakonec odehrálo jen mezi Vaškem Píchou a Michaelem Broncem. Možná to bylo dobře, protože jim tak nemluvil do práce nikdo nepovolaný. Mirku Dvořákovi Michael zatím Základnu nepředal, ještě spojuje texty dohromady, začleňuje ilustrace a odhaduje celkový rozsah, nicméně počítá, že Základna bude na trhu nejpozději do Parconu 2000.
       Na brzkou shledanou se těší váš koordiktátor.
Honza Macháček
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK