Logo rubriky
5-6/2000
  Věda a SF (další) (174)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Časem s vědou

       Výběr zajímavých událostí z výročních dubnů se zřetelem na sci-fi, tentokrát z kdysi scifisty tolik oblíbené kosmonautiky
        
       V dubnu 1960 Američané vypustili první meteorologickou družici - TIROS 1. Za jedenáct týdnů činnosti předala na Zemi téměř třiadvacet tisíc snímků oblačnosti.
        
       V dubnu 1965 Američané vypustili družici Snapshot, na jejíž palubě je jako zdroj energie poprvé jaderný reaktor. Topil uranem 235, měl výkon 650 W. Fungoval 43 dny.
       V dubnu 1965 opět USA vypustily první geostacionární komunikační družici - Intelsat 1. Zvládala 240 telefonních nebo jednu televizní linku mezi Evropou a Amerikou. Ještě v témže měsíci pak vypustil svoji první spojovací družici i SSSR - Molnija 1A ale ještě nebyla stacionární, takže mohla sloužit jen během přeletu nad pokrývaným územím.
       Ke kosmonautice patří i možnost kontaktu s mimozemskými civilizacemi. I když existují rychlejší metody nežli osobní styk (jakkoli vzhledem k rozměrům vesmíru a relativní efemérnosti lidstva v něm pořád ještě pomalé). V dubnu 1960 spouští mladý americký astronom Frank D. Drake šestadvacetimetrový radioteleskop v Green Banku (Virgínie, USA) namířený střídavě na dvě blízké (okolo 11 světelných let) hvězdy - tau Velryby a epsilon Eridana. Loví signály na vlně 21 cm, kterou vyzařuje atomární vodík. Jeho mezihvězdná oblaka jsou častým objektem pozorování, což by prý předpokládali i inteligentní emzáci. Sledování skončí v červenci. Emzáci inteligentní nebyli. Ale vážně - pravděpodobnost úspěchu byla tak nepatrná, že neúspěch nikoho nepřekvapil. Vedlejším výsledkem projektu bylo „zmapování“ dvou hvězd ve sledovaném kmitočtu, hlavním pak vzbuzení zájmu vědecké i laické veřejnosti o problematiku MZ.
       V dubnu 1970 proběhla měsíční mise Apolla 13, další plánované položky z dosud superúspěšném projektu. Všechno klape jako po drátkách, loď se blíží k cíli, astronauti se chystají k výsadku. Budou třetími lidmi na Měsíci. Od Země je dělí 320 250 km, když se náhle ozývá dutá rána s následným přerušení dodávky elektřiny z pomocné sekce (která obsahuje i většinu trysek a provádí nejdůležitější manévry). Vypadá to, že explodovala jedna z nádrží se stlačeným kyslíkem pro palivové články. V hlubokém vakuu za oknem idylicky poletují vločky tuhého kyslíku, uvnitř jde o holý život. Články totiž napájejí i klimatizační systém velitelské sekce... Tříčlenná posádka přelézá do lunárního modulu (pro dva) a pomocí pouze jeho trysek se dostrkává na návratovou dráhu. Následuje happy end (a posléze hraný film).
       
       V dubnu 1990 vynáší raketoplán Discovery na oběžnou dráhu Hubblův kosmický teleskop (HST). Ve výšce 614 km už prakticky nevadí atmosféra a pozorováné obrazy jsou nesrovnatelně ostřejší i spektrálně širší. Po korewkci špatně vybroušeného zrcadla (1993) a dvou opravách a údržbách (1997, 1999) oko do vesmíru skvěle funguje. Nejdražší projekt světové astronomie (2 miliardy dolarů) se už dávno vyplatil.
Text František Houdek
       Ilustrace jakub Houdek
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK