Logo rubriky
7/2000
  Fandom v datech (další) (175)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Čtenářův průvodce po Interkomu

Úvodník, začalo to Součkem

Onehdy mě rodinná oslava přivedla do mého a Rumcajzova rodiště Jičína. Jak to šlo, vydal jsem se, kam jinam než do knihkupectví na Husově třídě, zjistil jsem, že se změnilo na Knihkupectví a antikvariát u Řeháčků (nebo tak nějak). V bedně s levnýma knihama jsem objevil první antologii scifistického národního obrození Zloději času, kterou v roce 1980 sestavila Irena Zítková a Teodor Rotrekl. Koupil jsem si ji se vzpomínkou na Milana Hejduka, který v ní poprvé publikoval a pak zemřel sotva čtyřicetiletý. Ale proto o své návštěvě Jičína nepíši, ani proto, že jsem se u Řezníčků potkal Jirku W. Procházku (a jeho Jitku a Ondru, ničí si zdraví poblíž na chalupě).
       Ten pravý důvod byl v nejzastrčenějším koutě antikvariátu, totiž hromádka Ohníčků z let 62 až 65 (ještě měsíčníku formátu A4).
       Hned v prvním jsem objevil novelu Ludvíka Součka „Ďáblův prsten“, která zde tehdy vycházela na pokračování. Listoval jsem v dalších číslech a nacházel adaptace Bradburyho povídek, na které jsem se i po těch letech rozpomněl (hrdinové měli česká jména). Kupodivu jako objev na mě působily články (které tam už i tehdy musely být) s názvy jako „Kdo má pravdu a čí je budoucnost“, věnované XII sjezdu KSČ, s roztomilou tabulkou dokládající rostoucí počet komunistů na světě. (Vymývání mozků asi nefungovalo, když hned na další straně otiskovali protijedy. Jsem zvědav, co zůstává v hlavě obětem Bravíčka.)
       Byl jsem zrovna ve vzpomínavé náladě (koneckonců, jak často se slaví otcovy pětasedmdesátiny), a tak jsem si vybavil, jak mi matka někdy před pětatřiceti roky koupila jedno číslo Ohníčku právě s onou Součkovou prací.
       Snad to, že šlo o nahodile vybrané pokračování, neznal jsem začátek, nevěděl, jak to bude pokračovat, probudilo mou vášeň pro literaturu s tajemstvím a nasměrovalo mě na celý život.
       Co bych asi dnes, nebýt toho, dělal a jaký bych byl? V co by se změnila všechna energie a čas, který jsem posledních dvacet let věnoval science fiction a lidem kolem ní?
       Pokud bych se s takovou vervou věnoval matematice, buď bych dnes žehral na nízké docentské platy na MFF UK, nebo se po zániku Výzkumného ústavu matematických strojů věnoval prodeji software. Pak by měl asi můj dům menší podíl dřevotřísky, asi bych jezdil autem za milion, ale určitě by mě to nebavilo tak jako život ve scifistické komunitě.
       Dík, mami.
        

Jak dál?

Tak nám zrušili poštovní novinové výplatné. Konečně poštovní gangsteři dosáhli svého. Co si nedovolili za bolševika, to jim v době oposmluvního vládnutí projde jako nic. Jak jste si možná všimli, snažili jsme se, aby váha jednoho výtisku nepřekročila 50 g. Pak jsme za cenu jednotné úpravy zásilek, setřídění a rozdělení na balíčky podle směrovacích čísel dostali možnost poslat vám IK za 6,4 Kč. Tato možnost, pokud nebudeme mít alespoň 1000 předplatitelů, od konce roku padá.
       Pokud nám v příštím roce opět nezdraží poštovné, přijde odeslání jednoho IK na 9 Kč (a cenu obálky). To znamená, že i po zdražení výroby IK přechodem na kvalitnější tisk bude činit poštovné víc než polovinu jeho ceny. To nás asi dožene k nutnosti opět zvýšit předplatné, odhadem na 200 Kč. Pamětníci začátků vědí, že tím dosáhneme desetinásobku původní ceny z roku 1984 (pravda, tehdy jsme měli jen 8 stran a už si nevzpomínám, jak to bylo s poštovným).
       Napište nám, co si o tom myslíte, případně jak z toho ven, či na kolik si Interkomu vážíte a jakou jste pro něj ochotni přinést oběť.

Omon Ra

Na tomto místě jsem vás chtěl vyzvat ke čtenářské hostině - k poslednímu pokračování Omon Ra. Bohužel v tuto chvíli ještě nevím, zda spolu s tímto IK vyjdou i desky s posledními stránkami románu. Pokud jste čekali na poslední pokračování a vše dobře dopadlo, můžete směle usednout a oddat se čtenářskému požitku. Pokud však ještě nemáte zaplacené předplatné, může se stát, že se nedočkáte.
       Těšíme se na vaše hodnocení, pokud ne hned recenze.
        

Nové fanziny a časopisy v redakci

Dech draka 3/2000 - povídky L. Lukačovičové, A. Šochové, J. Brázdy. Stručně o keltském cyklu Mabinogi a další zajímavosti
Ikarie 7/2000 je zajímavá zejména tím, že v redakci zjevně opět najeli na rok 2000 a MS Word 5 začal zase vypouštět kusy článků.
Ikarie 8/2000, opět se zde objevila rubrika Knihy pod lupou (N. Stephenson: Sníh). Přínosem je uveřejnění koniášovského rozboru Neconsiderujte Phlebasy aneb uloupený a zpitvořený.
Irelevantní svět - elektronický Star Trek časopis, někdy příště podrobněji.
Cori Celesti 2/2000 o letošním Avalconu a Parconu
Troliště 3/2000 o Pánu prstenů 2000 a Dřompu.
OPAT'ssin 4 o Opatconu 2000.

Nové antologie v redakci

Neberte mi naději - antologie sci-fi vydaná k Parconu 2000
Krutohlav - Antológia SF poviedok '99, vítězné práce CGR.
Drakobijci II - To nejlepší ze soutěže „O železnou rukavici lorda Trollslayera“
Zrcadlovky - kyberpunková antologie, editor Bruce Sterling. Po letech Laser splnil svůj slib. Nemohu si pomoci, ale nejvíc mě vzala Rudá hvězda, zimní orbita, kde je kyberpunku, tak jak je u nás prezentován jeho autory a věrozvěsty asi nejméně.
Zdeněk Rampas
Pokračování příště
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště