Logo rubriky
7/2000
  Cony (další) (175)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Multipack není vhodné balení pro con

Když vám někdo nabízí více druhů zboží v jednom balení často koupíte věci rozdílné kvality nebo věci které byste samostatně nekoupili. V posledních letech se můžete na některých conech setkat s přibalenými přídavnými cony. Pohnutky jsou zřejmé: jednak poskytnou skoro samostatný speciální con skupině fanoušků, která by možná sama nedokázala akci takového měřítka utáhnout organizačně či technicky a v neposlední řadě naopak přitáhnout na střešní con tyto fanoušky.
       Bohužel se domnívám, že způsob realizace těchto přídavných conů s sebou přináší negativní vedlejší účinky. Konkrétně Star Trek con v rámci letošního Parconu byl zářivým příkladem všech těchto neduhů. Proto ho použiji jako modelový příklad k dalšímu výkladu (o podobně koncipovaném Avalconu bych musel referovat na základě vyprávění známých, ale problém sám lze zobecnit i na něj a eventuelní další cony tohoto typu).
       Program tohoto specializovaného conu nebyl součástí oficiálního tištěného programu, který obdržel každý účastník a byl pouze vyvěšen na několika málo místech. Celé dění pak bylo soustředěno do samostatné budovy, ve které se neodehrávaly žádné jiné aktivity. Výsledek byl zřejmý - trekies byli izolováni ve své komunitě a někteří z nich po celé tři dny nenavštívili žádný jiný program (i když určitě mají z akce dobrý pocit, ani netuší o co všechno přišli). Návštěvníci conu s mírným zájmem i o Star Trek pak naopak příliš nevyhledávali ani ty nejzajímavější pořady tohoto speciálu. Nutnost mít svůj specializovaný program po celou dobu pak spolu s omezeními danými výlučností tématu vedly k pořadům nevyrovnané úrovně. Ilustrační historka: když jsme se s přáteli chystali předčasně opustit jednu přednášku (pojednávající o hereckých vystoupeních představitelů seriálu mimo něj - mimochodem pořad by nebyl špatný, kdyby byl celkově kratší a kdyby byly i zkráceny ukázky a doplněny četnějším komentářem) abychom stihli vyhlášení CKČ, překvapení fanoušci se nás ptali kam jdeme, a po odpovědi vědoucně přitakali „to je předání té žáby“.
       Nemám principielně nic proti specializovaným conům (ať už je předmětem setkání Star Trek, Tolkien nebo UFO - i když ufology pro jejich věrozvěstský přístup zrovna nemiluji) a pár jsem jich i navštívil, ale považuji koncepci přídavných conů za špatnou. Tak jak je realizována vede k izolaci části fanoušků, k zúžení jejich obzoru (přitom oni sami čtou i jiné knihy, sledují i jiné seriály). Pokud si oni sami chtějí uspořádat specializovaný con, nechť si ho pořádají. Ovšem v rámci tradičního conu je vhodnější takovouto specializovanou programovou větev virtualizovat - pořady více rozptýlit v čase i prostoru a synchronizovat s hlavním programem a onu specializaci pouze vhodně graficky vypíchnout v tištěném programu. Jinak to místo k obohaceni povede k štěpení fandomu na vzájemně si nerozumějící frakce.
Marvin2.7.2000
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK