Logo rubriky
9-10/2000
  Fandom v datech (další) (177)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Hvězdný bulvár

  • 21. září v RUR mrtvo, několika zájemcům líčím krásy Istroconu, loučíme se na dva týdny, neb příští čtvrtek je státní svátek našich Svatých Václavů. Dávám do tisku IK 8/2000.
  • 29. září konečně zase v práci u mailu a Internetu, skoro týden jsem byl na venkově, pražské děti totiž měly globalizační prázdniny. Alespoň jsem stihl dočíst Miešance od Alexandry Pavelkové a Štefana Konkola.
  • 30. září jsem se dověděl, že se několik minut ode mě odehrává v prostorách kina Delta ComicsCon. Upozornil mě na to Pagi, a i ten měl nějaké zastaralé informace, neboť jsme dorazili o hodinu později v době, kdy probíhala asi nejzajímavější část programu (ne ovšem conu), totiž přednáška či úvodní slovo Ondřeje Neffa.
  •        Následoval pořad o manze, ale to již jsem v předsálí komunikoval s Rigor Mortis (v tak hojném počtu jsem je neviděl již roky), s Gudrun a dalšími Kalibány, Netopejrem a Jenny Nowak, které snad do Draconu vydá knihu. Netopejr přijel pokřtít svou novou knihu, potažmo komicsový sešit (jméno jsem stačil zapomenout). Slíbil nedočkavým čtenářkám, že až to kurz dolaru dovolí, dovydá Harfenickou trilogii, a pak ještě s nelibostí komentoval rozbroje uvnitř Star Trek klubu, které mu znechucují pobyt v SF komunitě.
           Protože předpremiéra filmu X-men odpadla, odpadl jsem rovněž a vrátil se domů k počítači.
           Prostory Delty nejsou o sobotách příliš využívané, mohly by se v nich nějaké menší cony pořádat častěji.
  • 2. října nastalo první pondělí v měsíci a v redakci se poprvé v novém termínu sešel SF & F Workshop. Dorazili Míla Linc, Mirek Hošek, Ivana Kuglerová, Honza Macháček a Pavel Weigel. Nedorazila Františka Vrbenská, nakonec zavolala okolo desáté (nejspíše z práce), že to dnes nestihne, nicméně slíbila přijít pomoci s IK příští pondělí.
  • 5. října se v Krakatitu sešla větší část SF Workshopu. Egon Čierny mi předal dopis na MV, kde ohlašuje změnu adresy Čs. fandomu, to byl poslední úkol, který měl splnit, aby směl odejít z Rady (českého) fandomu. Vzhledem k tomu, že mi na Comicsconu říkal Netopejr Petřík, že pokud najdeme jiného kandidáta, šel by rovněž, je zde spousta příležitostí pro mladé fany (mimo jiné, aby se z nich ze dne na den stali dinosauři). Egon mi rovněž předal knihu o dnes již neexistujícím NDR fandomu, kterou asi rok blokoval Vláďa Kejval. Ujala se jí Gudrun, doufám, že bude jako překladatelka úspěšnější.
  •        Pak jsme vyrazili do RUR. Richard Klíčník na své městské skládací koloběžce, proplétal se s ní i odpolední špičkou v metru. Na chodníku před Pavlovského knihkupectvím si ji vyzkoušeli i ostatní, hlavně členové klubu Kaliban. Obzvláštních úspěchů (a rychlosti) dosahovala Gudrun.
           Vyšel druhý díl dobrodružství mladého kouzelníka Harryho Pottera.
  • 7.října Raucon v Kolíně, snad o něm napíše někdo zasvěcenější, já tam pobyl jen pár hodin. Opět jsem málem nepoznal hlavního organizátora akce Petra Čáslavu. Za to jsem se seznámil se sympatickou dcerou Kapitána Kida a paní Velinskou. Už asi tradičním vyvrcholením Rauconu byly přednášky Fr. Fuky. A protože následovaly po tradičně hůře navštěvovaném programu věnovaném fandomu, věrní, kteří vytrvali, byli odměněni místy k sezení. Pokud jsem zrovna nebyl na přednáškách o fandomu a SF (Martin Macášek, takto asi jediný zahraniční přednášející), či na Vaškově prezentaci AvalEuroConu 2002, či na některé z přednášek o Japonsku, trávil jsem čas ve výborném baru se skvělou kuchyní s ostatními dinosaury: Pavelkem, Pagim, Dárečkem a Jitkou a Jolanou. Až do odjezdu jsme z bezpečí baru oknem sledovali jakousi zjevně sebevražebnou hru neofanů na dvoře. Alespoň budou mít nač vzpomínat, až obrostou mechem a zapustí kořeny v baru.
  •        Trochu vybydlenou školu jsem na synovo naléhání opustil okolo páté: zvolání „vzduch, světlo“ bylo přerušeno zavytím „déšť“.
  • 9. října konečně vychází IK 8/2000, skoro o dva týdny zpožděný dovolenými okolo MFF a plánovaných bouří. Hrozilo, že se opět odkládá vydání obálky Omon Ra, ale nakonec vyšla, bohužel v úpravě běžného dvojlistu, a tak se dá jen jako obálka použít jen s využitím vyšších knihařských technik. Pomoci se snášením přišel takřka celý klub Kaliban a SF&F Workshop.
  • 12. října jsem v Krakatitu poprvé uviděl další knihu Vládi Šlechty: Krvavé pohraničí. Musím se spojit s Cyrilem Simsou, knihy pro Liverpool se mi už hromadí v polici. Ale stejně jako tato jsou hlavně od Egona, copak ostatní vydavatelé české a slovenské SF nechtějí do světa. Pak jsme absolvovali přesun z Krakatitu do RUR.
  •        Chtěl jsem tam Honzovi Macháčkovi vrátit jeho Vesmír s recenzí knihy Původ ctnosti a článkem dokazujícím, že ženská hádavost po svatbě je vlastně evoluční adaptace, leč probíhala tam tak živá diskuse o špatném zacházení s trekisty na Parconu, že jsem na to zcela zapomněl.
  • 15. října jsem se snažil pohnout s tímto Interkomem, ale nedařilo se. A to jsem ještě netušil, jaká smršť aktivity se v týdnu před poradou vyvine na SF konferenci.
  • 18. října jsem se konečně dostal do antikvariátu Universum Pavla Vachtla. Je v nemocniční budově Ke Karlovu 2, prakticky proti děkanátu MFF UK, matfyzáci to nemají daleko. Než jsem zamířil do antikvariátu, obešel jsem (a znovu popatřil na) svou Alma Mater, nějak jsem v posledních cca dvaceti letech neměl příležitost se tam podívat. Když jsem ještě někdy po absolutoriu (říká se to tak?) zašel na matfyz, vždy to bylo do Karlína. V Univerzu probíhalo setkání s autory a přáteli vědecké sekce Neviditelného psa doplněné přednáškou docenta Jaroslava Macha: Chování, genetika, společnost aneb útok přírodovědce na měkké vědy.
  • Čtvrtek 19. října všude pusto, všichni se prý chystají na poradu.
  • 20. října po obědě vyrážíme Pagiho autem s Jolanou a Jitkou do Březové. O poradě podrobněji jindy a jinde, tady jen pár pikošek. Pod okny nám během jednání probíhala slavnost ke 125. výročí založení místního hasičstva. Alespoň nás tolik nemrzelo, že v tak krásný den sedíme zavření v sále.
  •        Šimon přijel vlakem a tedy docela brzy a celkem fit. Krom něho dorazil ze Slovenska již jen Melkor.
           Přes neúčast ST klubů byla ubytovna skoro plná (sešli se zástupci 36 klubů) a tak se spalo jak se dalo. Netopejr se ráno chlubil, že měl na pokoji dvě děvčata a že žádná do rána neusnula. Jolana si naopak stěžovala, že pro Netopejrovo chrápání celou noc nezamhouřila oka. Dáreček v neděli ráno popisoval, jak se na jejich chodbě ráno pootevřely dveře, z nichž vykoukla jistá nejmenovaná fanynka a zavolala „DALŠÍ“.
           Až na sám závěr porady přijel Jarek Mostecký, ale my, co jsme vydrželi do neděle, jsme s ním užili ještě velmi zábavný večer a spoustu legrace.
           Šimon se v neděli ráno trochu zamyslel a přes Ifanovu pomoc nestihl vlak z Březové, který zlomyslně vyjel zcela načas. Zato Jiřina, která odjela již v sobotu ve 20.00, se domů dostala až nedělními nočními tramvajemi. Pagi vzal Šimona do České Třebové, tamní vlak měl podle všeho již obvyklé zpoždění, a tak snad odjel a dostal se domů ještě v neděli.
           Nás pak s Jolaninou navigací čekala dlouhá a klikatá, nicméně příjemná cesta krásnou podzimní krajinou.
    Zdeněk Rampas

    Čerstvé zprávy z Brna:

    SFK Pochmurná Neděle mění způsob vlády! Obzvlášť Velký Vezír, diktátor Piter, se vzdává své funkce a odchází na zasloužený odpočinek. Jeho vůdčí roli přebírá Triumvirát Velkých Vezírů: Klikin, Velký Vezír - fuckeer, Amis, Velký Vezír - Strážce pokladu a nově zvolený Velký Vezír - Strážce harému Miles. Velký Vezír - Strážce harému ihned převzal vedení komise Pro Depilaci Chlupatých Knedlíků a založil Výbor Astrologických Výzkumů se zvláštním zřetelem na měsíční fáze. Prvním státnickým činem Triumvirátu bylo udělení čestného titulu Piterovi - Obzvlášť Velký Vezír ve výslužbě (OVV vv) s přáním všeho nejlepšího v jeho nových aktivitách. Linie zahraniční politiky vůči jiným klubům zůstane zachována. Jednohlasně a s nadšením byl do PN přijat též nový člen - Pavel Závischka.
    S pozdravem Triumvirát.
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště