Logo rubriky
11-12/2000
  Fandom v datech (další) (178)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Hvězdný bulvár

  • Ve čtvrtek 26. října jsem si udělal velké kolečko. Nejprve jsem zaběhl do velmi jemného klubu Limonádový Joe, kde se schází redakce Neviditelného psa a občas i Sardenu. Nesl jsem tam pár výtisků Kdo je kdo v SF pro antikvariát universum Pavla Vachtla a chtěl jsem poděkovat Ondřeji Neffovi za pomoc při shánění dat o Vojtovi Kantorovi pro encyklopedii Diderot. Když jsem vytáhl knihy z kufříku, ukázalo se, že okolo stolu je o ně takový zájem, že se na antikvariát skoro nedostalo. Dokonce ani Franta Novotný ještě nemá nové vydání. Je-li to tak, snad ještě něco prodám. Pomalu jsem se již smiřoval s desetitisícovým prodělkem.
  •        Pak jsem popojel do Krakatitu, kde mi Vlasta Talaš sdělil, že poslal příspěvek na Akademii SF, hned v pondělí pádím do banky, abych potvrdil, že transakce proběhla OK.
           Z bezedného kufříku jsem ještě vyndal vynikající knihu T. Sturgeona Snící drahokamy, kterou jsem přinesl Milanu Petrákovi, a Zprávu o králi Davidovi pro Egona Čierneho. Moc se mi ovšem neulehčilo, protože mi vzápětí vrátila půjčené knihy Jana Rečková. Připadal jsem si chvíli jak za v jistém směru blahých dob totáče, kdy mě Honza Hlavička nazval páterem Vrbou českého fandomu.
           Jedna věc však bohužel v kufříku chyběla, uvědomil jsem si to, když okolo kvačil M. Bronec, zapomněl totiž jsem přinést příspěvky Martina Koutného do CKČ. Když jsem to Michaelovi říkal, nebylo zjevné, zda mě vnímá či ne (možná že to dal najevo pokrčením obočí v době, kdy už ke mně stál zády). Nedalo mi to a požádal jsem Ivanu Kuglerovou, aby, až ho bude příště kopat, mířila do hlavy, tam že to bude k většímu užitku (někdy je mi vlastní nepřekonatelná vtipnost skoro na obtíž, MiB stál takřka za mnou).
           Ještě jsem promluvil s Pavlem Weiglem o jeho snaze dostat do Svazu spisovatelů více scifistů a od Caroly Biedermanové jsem nafasoval recenzi Klanů alfanského měsíce od Dicka (Carolo, v čem jsi to nadrásala, podle koncovky by to mohl být WordPerfekt nebo WinText602, ale vzpouzelo se to všem editorům, musel jsem z toho Tvůj text dobývat nechutnou vivisekcí) a vyrazil jsem s Honzou Silverem Adamcem a Mílou Lincem do RUR. Tam jsem se dověděl spoustu zajímavostí o PSSTC (přišlo na 260 trekies, přednášky Ondreje Herce a Františky Vrbenské byly výborné, ostatní asi takové, jaké byste čekali) a naopak jsem informoval o pikoškách z porady. Filip Gotfrid mi dal recenzi na TravoltoHubbardův scientologický film a reportáž z ComiCZ conu. Na závěr jsem přítomné pozval na pondělí 6. listopadu, kdy by měl vyjít IK 9-10/2000.
  • 27. října Dětičky mají prázdniny a já dovolenou, čtu druhý díl Harry Pottera, ačkoli mi zvláště závěr připadá trochu slabší než první díl, je zřejmé, že J. K. Rowlingová musí být ještě schopnější, než se po prvním díle zdálo. Způsob, jakým vytěžuje drobné detaily náhodně rozhozené v prvním díle, nebo jak pracuje s minulostí hrdinů, svědčí o tom, že když začala psát první díl, musela mít rozvrženu práci na několik let.
  •        Volala mi Františka Vrbenská, máme možnost získat pro čs. fandom asi devět čtverečních metrů angloamerické SF. Vše je teprve v jednání, nevím zatím, ani jak získat prostředky na přepravu z Británie, natož pak na údržbu knihovny, na druhé straně, když bychom z redakce Ikarie dostali knihy, které fandomu (nebo mě) věnoval Jirka Markus, a přidali je k případným darům ostatních fanoušků, kteří mají doma málo místa, stálo by to už za to, je to výzva...
  • 1. listopadu uspořádala Eva Hauserová večírek pro dříve narozené (ještě ne pro „padesátníky“, čeština pro to nemá vhodné slovo, ale v padesátých letech narozené). Jak už z výběru hostů vyplynulo, sešli se zde hlavně dinosauři, už ani nevím, kdy jsem naposledy potkal Láďu Dvořáka či Ivana Kmínka. Využil jsem večírku k dodání knih Cyrilu Simsovi pro SFF v Liverpoolu.
  • 3. listopadu Jolana slaví ...tiny (já se tady mořím s diskrétním vyjadřováním a v Sardenu čtu Pagiho: 30-CON Jolany Čermákové).
  •        Akce to byla velkolepá, jen trochu dál od Prahy, pokud jste nikdy neslyšeli o Medonosech u Mělníka, tak jsme na tom do 3. 11. byli stejně). Hospoda Na výboru se rozkládá v prvním patře Obecního úřadu (v budově bývalé školy, představte si, že já jsem ještě zažil dobu, kdy třídu (jednotřídku) vytápěli důstojné musgráfky a ne podivné teplou vodou naplněné roury a panely. Přijel jsem s Peťou Pavelkem a zabloudili jsme jako snad všichni přítomní, naštěstí, když jsme asi po pěti km cestou tak úzkou, že se nedalo otočit, dojeli k hájovně, dobří lidé nás nejen poslali zpět na vedlejší cestu ale prozradili nám i existenci místa k otočení.
           Pak už ale následovaly jen věci příjemné a ještě příjemnější (až na to ráno). Přijela kapela, spíše asi band, Ivana Doležala, Richard Klíčník se přidal s housličkami, výborná a hbitá obsluha nosila jiskrné nápoje (nebo to bylo naopak) a vynikající guláš, o půlnoci se podávala gemerovská kapustnica Peti Pavelka, úžasná směs zelí, cibule, čabajky, vepřového, hovězího a uzeného, a snad i voda v tom byla.
           Jolana dostala spousty dárků, já ji připravil Kufřík poslední záchrany pro případ ranní deprese třicátníka (CD s náladovou hudbou Dvořákovo requiem, prášky proti bolení hlavy a žaludku, miniaturní dávku fernetu jako ranní vyprošťovák, návod jak jednat s policií a podobné věci pro každý případ...) Bohužel ráno jsem ho potřeboval z přítomných ani nejvíce já, nějak jsem odvykl spaní ve spacáku a ráno mě bolelo všechno, nejvíc hlava. Bavorák okolo osmé, když se začali probouzet i ostatní, mi pomohl z nejhoršího a dopoledne se pak ještě docela vyvedlo.
           Vděčný personál se s námi loučil voláním „Děkujeme, odejděte“.
  • 6. listopadu nastalo první pondělí v měsíci a tedy i pragocentrická schůzka WS. Podle původních plánů měl být rozesílán IK 9-10/2000, ale skončilo to tak, že zkušení autoři a lektoři WS pomohli s jeho korekturami. Opravdu jsem zvědav, zda bude méně chyb než obvykle.
  • 7. listopadu jsem proti veškeré tradici naprosto legálně zadal do tisku IK.
  • Ve středu 8. listopadu se u mě stavil Ondrej Herec. Donesl do Krakatitu Krutohlavy, pokud je sbíráte, neváhejte, mají jich jen pár. A když už tam budete, nepřehlédněte poličku s Fantázií.
  • 9. listopadu jsem na čtvrtečních poutních místech lákal pracovníky na skládání IK, abych je pak v pondělí na poslední chvíli odvolával.
  • 10. listopadu notně trápen spojivkami jsem rozeslal pozvánky na SSSR. Pokud jsem na někoho zapomněl, moc se omlouvám, ale nějak se toho ten týden semlelo moc.
  • 11. listopadu se v Brně uskutečnil už druhý Emucon. Účast velmi hojná, program plný plyšových pštrosů, kreslených tučňáků a došli i Simpsonovi. V kuloárech se probírala i taková okrajová témata jako SF (v koledách) či Star Trek, to vše za pojídání chlebíčků a popíjení kofoly a piva. (Marvin)
  • 16. listopadu ve čtvrtek jsem měl v Krakatitu schůzku s Felixem Bezděkem. Přišel s možností rychlejšího a lacinějšího tisku IK, uvidíme, zatím všechny jako návrhy vedly přesně k opačnému, byť na vyšší grafické úrovni. Felix byl pár dní po operaci slepého střeva (laparoskopické) a snad proto se neobjevil ani na SSSR, ani na Miniconu.
  • Letošní podzimní SSSR vyšlo na pěkné datum 17. listopadu. Za místo konání jsme zvolili oblíbený podnik Honzy Kantůrka Vinohradskou pohodu. Ačkoli jsem všem doporučoval, aby se podívali do mapy, sám jsem tak neučinil a vydal se na SSSR z Náměstí Míru. To jsem si dal, i z Jiřáku je to ještě dost daleko. Když jsem u horších stránek podniku, ať to odbudu najednou, nebyl jsem příliš spokojen s tamní kuchyní, rozhodně se nedejte nalákat na kančí speciality na jalovci, ani s cenami, miska mandlí stála jako jinde oběd, ani s topografií podniku, rozbil naši společnost na jednotlivé stoly, takže bylo nutné kolovat, ale zase jsme pravda nedělali takový hluk a jeden druhého jsme slyšeli. Já jsem s radostí přivítal dinosaury Petra a Inku Hanušovi (Petr je skutečná SF rarita, zakládal se mnou a Pagim SFK Villoidus na MFF UK), seděl jsem pak u jejich stolu s Biedermanovými. Další stůl obsadila plzeňskobudějovická výprava Dáreček, Jitka, Jarka (vlastně letos jediní mimopražští), a svolavatelka akce Jolana s Pagim. Vedle zpočátku osaměle čmoudil Jan Patrik Krásný, ke kterému se přidal Milan Fibiger, chtěl jsem mu pochválit ilustrace k Dozoisovi, ale pak jsem se pro mrak kouře neodvážil. Husto bylo u stolu, kde seděl Ondřej Neff se svou ženou Michaelou, Leonard Medek a snad Richard Klíčník. Zpočátku jsem si jich ani pro pergoly a klenuté oblouky nevšiml, až když jsem zaslechl, jak Franta Novotný něco dokazuje citáty z Eli McBaylové. Po mně dorazil ještě Leo Křížek, Přemek Houžvička s Petrou(?), Robert Rameš, ve vycházkových maskáčích Honza Vaněk. Využil jsem příležitosti, kdy byli ještě všichni schopní právních úkonů, a nechal podepsat členy rady a revizorku dokument pro paní Breburdovou z MV, aby vzali na vědomí změnu adresy Čs. fandomu v ČR. Když jsem dožvýkal nejnestravitelnější kus kance, jaký jsem kdy potkal na talíři, byl pomalu čas vyrazit domů, abych ráno stihl Ondřejovu přednášku na Miniconu.
  •        Pagi mi pak říkal, že se ztratil krátce po půlnoci, kdy se tvrdé jádro radilo, co s načatým večerem, ale o tom snad někdo jiný.
  • 18. listopadu Minicon. Musím říci, že Egon se opět vyznamenal, i když vařil v podstatě z domácích surovin. Ale od začátku:
  •        U prezenčního stolku Egonovi pomáhala Gudrun a Richard Klíčník. Dorazil jsem skoro až v 10.00, takže jsem toho moc s lidmi neprobral, až za cenu neoběda jsem se věnoval presidentování. Do široké náruče fandomu se přihlásily dva nové kluby: SFK Jetel a Prague by Night.
           Ondřej Neff na Egonovo přání bilancoval uplynulých jedenáct let. Začal ovšem už v letech značně předrevolučních, hodně prostoru věnoval genezi našich SF časopisů, ze kterých nám dnes zbyla jen Ikarie. Pokusím se jeho přednášku získat pro IK a tak jen stručně. Ondřej citoval z diskuse, kterou před léty rozpoutal svým článkem Proč mě nebaví SF Pavel Kosatík.
           Zajímavá pro mě byla definice fandomu jako lidí, kteří nečtou pouze SF, ale chtějí číst i o SF.
           Ondřej dost čerpal z IK, hlavně jeho internetové verze a nešetřil chválou, jen bych zpřesnil jeho informaci, že IK táhnu teprve od čísla cca 45 (to jest asi od roku 1984).
           Bilanci čs. porevolučního SF vývoje zakončil ON zajímavým pohledem na svou tvorbu. Při tom již trochu překročil vyměřený čas, ale mluvil tak poutavě, že ho Egon zapomněl vyhnat, a protože po něm následovala přednáška Vlada Ríši, který by si raději nechal utrhnout ruku, než by Ondřeje přerušil, vše se vyřešilo drobným přetažením Vladovy přednášky do obědové pauzy.
           Po obědě proběhla delší přednáška Zvířata v bájích a pohádkách Afriky a Asie. Tu jsem bohužel musel vypustit pro úřad. Pak následovala přednáška Dany Krejčové Pohled na draka očima veterináře. Dana přivezla delegaci brněnského fandomu: Petru Štrossovou, nového člena Rady Marvina, našeho recenzenta Romana Paulíka a Pitera. Ze vzdálenějších míst ještě dorazili kluci z Ústí, Tomáš Němec a když se vzpamatovali, i účastníci SSSR. Z největší dálky asi dorazil absolutní vítěz 11. ročníku Ceny Jima Dollara Lukáš Krivošík z Prievidze.
           Ale to už jsem se dostal k předávání cen. SFK Spectra letos obměnila schéma „Udílení pak Divadlo“ a vytvořila zábavný celek, do kterého zapojila i oceňované autory. Alespoň mně připadlo, že se tím prolomila několikaletá tvůrčí či možná jen realizační krize, na kterou v posledních letech upozorňovali přední teatrologové fandomu.
           Obzvlášť velkou radost mi udělaly dvě ceny pro našeho spolupracovníka Mílu Lince. Vůbec mi připadalo, že se vkus poroty nějak změnil, vzpomínám si, že v letech, kdy se CJD zúčastňovala např. Edita Dufková, tak na pódium vystupoval tak jeden chlapec na pět děvčat, a letos byl poměr opačný.
  • 20. listopadu jsme v redakci se čtrnáctidenním zpožděním skládali IK 9-10/2000. Šlo o dost tlusté číslo, naštěstí se místo Honzy Macháčka dostavila spousta pomocníků a náhradníků, musím poděkovat zejména Mílovi Trollíkovi, který potom, co s ostatními dokončil práci, pospíchal na klubovou schůzku. Bez většího bloudění dorazila i Jana Š., přesto, že se minula s Petrem Köpelem, který ji měl přivést. Po pár letech přišel pomoci „dinosaurus“ Honza Haberle, a pracoval tak usilovně, že si zapomněl odnést svůj výtisk. Když ze školy dorazila Gudrun, bylo už skoro hotovo, a do deseti jsme si užívali to, co jinde nazývají klubovým životem.
  • 22. listopadu návštěva kinokavárny až kdesi v Blekfíldu - božský Jackie Chan v Tenkrát na Východě. Využita nová e-mailová konference pro brněnské kinoběžníky, vše dohodnuto až v den promítání a to za pomocí 21 mailů (na to že to ten den hráli jen 1x, trvalo přijetí společného návrhu dost dlouho - pak se někdo diví záplavě mailů v konferenci SF klubů). Přesto byla velmi slušná účast - 9 fanů (a velmi mizerná kvalita obrazu a zvuku, ale film byl stejně bezva). (Marvin)
  • 24. listopadu jsem v Krakatitu viděl novou Vilminu knihu Pán všech krůpějí. Jinak tam ovšem bylo dost mrtvo (nebyl tam ani Vlasta Talaš, a bylo to znát, bavoráka mi namíchali z Fernet citrusu:-).
  • Zdeněk Rampas

    Čerstvé zprávy z Brna:

    SFK Pochmurná Neděle mění způsob vlády! Obzvlášť Velký Vezír, diktátor Piter, se vzdává své funkce a odchází na zasloužený odpočinek. Jeho vůdčí roli přebírá Triumvirát Velkých Vezírů: Klikin, Velký Vezír - fuckeer, Amis, Velký Vezír - Strážce pokladu a nově zvolený Velký Vezír - Strážce harému Miles. Velký Vezír - Strážce harému ihned převzal vedení komise Pro Depilaci Chlupatých Knedlíků a založil Výbor Astrologických Výzkumů se zvláštním zřetelem na měsíční fáze. Prvním státnickým činem Triumvirátu bylo udělení čestného titulu Piterovi - Obzvlášť Velký Vezír ve výslužbě (OVV vv) s přáním všeho nejlepšího v jeho nových aktivitách. Linie zahraniční politiky vůči jiným klubům zůstane zachována. Jednohlasně a s nadšením byl do PN přijat též nový člen - Pavel Závischka.
    S pozdravem Triumvirát.
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště