Logo rubriky
9-10/2000
  Recenze (další) (177)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Dickova starožitnost

První vydáni knihy Philipa. K. Dicka Klany alfanského měsíce pochází z let šedesátých. Kdo nepřičichl k psychiatrii těch časů, moc si nepočte. Názvosloví duševních chorob se od té doby několikrát změnilo a jsou dokonce, ač je to udivující, lidé, které psychiatrie vůbec, ale vůbec nezajímá.
       Kdo ovšem k psychiatrii naopak přičichl, užije si dvakrát. Poprvé četby samotné, podruhé luštěním šarády názvů klanů, což jsou zkrácené názvy diagnóz. Schizové a Parové jsou vcelku vyluštitelní, už s Heby je to horší.
       Na druhou stranu se i v době vzniku knihy dalo z tématu vytěžit víc. Například zcela chybí klan Kverů, v češtině navíc krásně zavádějící. Míním tím noční můru všech úředníků, totiž schizoidní osobnosti s projevy rozvinuté kverulantské úchylky. Ke štěstí úřadu obvykle stačí jeden takový případ v obvodu, a když si představíte celý klan notorických stěžovatelů, máte důvod jít na panáka.
       Jen naznačena je existence obsesivních neurotiků, což je škoda, neboť obsese jsou pestré a zajímavé.
       Mansové mají být zřejmě maniodepresivní psychotikové, jenže v knize se vyskytují výhradně v manické fázi, nikoliv už v přechodné fázi relativního normálu a už vůbec ne v depresivní fázi, kdy by se ovšem mohli přesunout do osady Depů. Jistě chybí spousta dalších diagnoz, ale to bude z ohledu na čtenáře, který by mohl začít ztrácet přehled.
       Nu, a o čem kniha vlastně je?
       Za prvé a hlavně o úporném boji sbírky těchto a snad i dalších diagnóz o zachování náhodně získané svobody a samostatnosti, dokonce na vlastním kosmickém tělese, o svérázné civilizaci, kterou dokázali vytvořit.
       O mimozemšťanech, z nichž zejména želatiňák z Ganymedu je moc roztomilý.
       O psí síle a paranormálních schopnostech.
       O létání vesmírem a o politice.
       A také o dvou manželích, kteří se snaží vzájemně se zprovodit ze světa, ale oproti ostatním tématu je tento příběh ten nejméně zajímavý.
       Pokud jde o překlad, zdá se překladatel jednou nebo dvakrát zabloudil v textu, ale u Philipa K. Dicka se vzhledem k jeho experimentům s drogami neví, jestli přechodný zmatek nenastal už u autora.
       Knize chybí síla jiných Dickových prací, jako třeba Muže z vysokého zámku nebo Marsovského skluzu v čase, ale je to vcelku příjemná a zajímavá četba, ovšem, jak řečeno v úvodu, pokud máte aspoň mírnou orientaci v psychiatrii.
       Příjemné překvapení je jednoduchá, elegantní a přesto výrazná obálka.
       Hodnocení: ***Philip K. Dick: Klany alfanského měsíce. Vydal: Leonardo 2000. Překlad: Emil Labaj. Obálka: René Balický. Cena: 159 Kč. Náklad neuveden.
Carola Biedermannová
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK