Logo rubriky
13/2000
  Fandom v datech (další) (179)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Hvězdný bulvár

  • V sobotu ráno 25. listopadu jsem usedl k počítači pevně rozhodnut vysázet Interkom, aby mohl vyjít 4. prosince na schůzce Workshopu.
  •        Můj plán byl (abych citoval klasika) jednoduchý jako Klausův účes1; když jednu stranu vysázím za patnáct minut, za osm hodin jsem hotový. A skutečně to tak dopadlo, já byl úplně hotový, ale IK šel na osvitku až v pondělí večer ještě po dvou úmorných dnech práce.
  • 29. listopadu jsem dostal dopis z MV, že berou na vědomí změnu adresy Čs. fandomu v ČR. Je teď shodná s tou mou a Interkomu.
  • Před časem jsem poslal Petrovi Kotrlemu xerox povídky O. S. Carda, která kdysi vyšla péčí classického AG Šuntu, jmenovala se Eumenidy V Koupelně Na třetím Patře (rukopis classicu se nezapře). Od pohledu mi nebylo zřejmé, zda jde o ostudu nebo výjimku. Dnes mi Petr mailoval, že povídku raději přeloží znovu, až příliš mnoho vět překladu říkalo pravý opak než originál, že by překladatel Karel Mašek, po vzoru velkého Reitmayera opravoval autorovy chyby?
  • 30. listopadu jsem dorazil do Krakatitu později, než jsem si plánoval, a ta hodina mi pak chyběla po zbytek dne. Seděl tam už Laser a Richard Podaný a od Přemka Houžvičky jsem se dověděl, že se očekává příchod Jaroslava Olši jr., který si odskočil ze Zimbabwe. Počkal jsem na něj a protože jsem už musel běžet do RUR, domluvil jsem si s ním oběd na pátek.
  •        I do RUR jsme s Petrem Köppelem a Gudrun dorazili pozdě, nicméně jsme se tam i tak stěží namáčkli.
           Filip Gotfrid byl trochu dotčen, když jsem onehdy napsal, že v RUR bylo jako u snědeného krámu (a to jsem se ještě nezmínil, že před týdnem tam místo něho byl dokonce falešný prodavač Tom Drahoš), a tak udělal seznam návštěvníků toho památného čtvrtka (s většinou jsem se minul, jejich chyba): Miroslav Žamboch, Jiří Kulhánek, David Horák, Egon Čierný, Martin Češpivo, Vláďa Kejval, Jiří Pavlovský, Míla Linc (dal mi nové číslo Trollíka), Gudrun, Jirka Černý, Petr Köppel, Vojta Čepelák, Kajman, Jana Šturmová, Gror, Pavel Komárek a samozřejmě Filip a já.
           Ani zde jsem se moc nezdržel, popadl jsem Ikarii 12/2000 s povídkou Grega Egana (konečně něco pro nás s IQ nad 92) a spěchal na vernisáž Káji Saudka do Malé galerie v Celetné 11. Kájovy obrázky dost znám, hlavně jsem se tam potřeboval sejít s Pavlem Noskem kvůli IK. Bylo tam ještě víc lidí než v RUR, ale znal jsem z nich krom protagonistů jen Vladimíra Železného a Michaelu Neffovou. Ta už byla na odchodu, jela zrovna na letiště pro Ondřeje.
  • 1. prosince jsme s Jardou Olšou a Přemkem Houžvičkou procházeli seznam povídek pro SuperMegaMaxiMloka. Podle mých záznamů chybělo ještě neuvěřitelných dvacet povídek, ale Olša tvrdil, že většinu již Netopejrovi předal a bordel je tedy na naší straně. Bůh chraň Mloka.
  •        Pak jsme s Jardou probírali další možnosti zviditelnění české a slovenské SF. Vedle chystaných projektů ke knižnímu veletrhu v Harare (pokud Mugabe do té doby zemi zcela nezničí) mi jako nejzajímavější připadla myšlenka vydat průřezovou povídkovou antologii právě uplynulého století. Sám jsem se o něco podobného pokoušel před rokem, ale nenašel jsem pomocnou ruku.
  • 1. prosince se konala hromadná návštěva fanů comicsových (i jiných) kreseb Tomáše Kučerovského vystavovaných na Staré radnici v Brně. Po té se přítomní odebrali přes Arrakis a Greenwich do kina Morava na film Ghost Dog - cesta samuraje. Velmi kulturně strávený začátek víkendu. (M)
  • 2. prosince se v neznámém nahrávacím studiu v Brně sešel funerální fanovský pěvecký sbor „Lumík“ a za doprovodu kláves zn.Casio nahrál a nazpíval první SF CD hodné toho jména. Tradiční písně jako „Další Dracon nastal nám“, „Nesem vám fanziny“, „Tři fanové - Valaši“ či populární „Jak jsi krásná fronto dlouhá“ byly digitálně zaznamenány ve své nejsyrovější podobě.
  •        Nahrávací přístroj veden pudem sebezáchovy pak odpojil mikrofon, aby nemusel zaznamenávat další bonusové varianty těchto opusů. (Marvin)
  • 3. prosince oslava nové knihy u Vilmy a Martina Klímových byla velkolepá. Vydavateli Pána všech krůpějí, olomouckému Netopejrovi, a jeho autorce připili na zdraví Ivan Kmínek, Richard Podaný, Franta Novotný (brzy zase musel běžet psát do Neviditelného psa), Viktor Janiš, Honza Vaněk jr. (z vojny si odskočivší), Cyril Brom (z Německa se navrátivší), Jolana (ledva překonala chorobu, raději se uzdravila, než by si to nechala ujít), Ivan Adamovič (tomu jsem konečně předal Andromeda News), Petr Köppel, Gudrun a Richard Klíčník (ten nejen připíjel, ale i hrál).
  •        Mnoho z přítomných si později pochvalovalo, že večírek nebyl tak těžce intelektuální jak kdys, všichni byli tak naplněni radostí ze setkání po dlouhé době co jsou Martin s Vilmou v Brně, že než jsme si vše dopověděli, byl čas k odjezdu.
  • 4. prosince nastalo první pondělí v měsíci, tradiční čas schůzky Workshopu. Bez Honzy Macháčka se však smrskla na pouhé skládání Interkomu 11-12/2000, který zrovna vyšel.
  •        Celý den jsem měl trochu naspěch, v poledne jsem při dobrém obědě seznámil Frantu Houdka s panem profesorem Zýkou, a oba chemici si měli tolik co říci, že jsem si Interkom vyzvedl až před čtvrtou. To už byl nejvyšší čas odvláčet neslízané balíky do redakce, neboť jsem ještě musel navštívit třídní schůzku svého školu zavile ignorujícího syna. Bylo to zcela zbytečné jako ve všech předchozích případech, ale tentokrát alespoň krátké.
           Pak jsme se dali do boje s nechutně obézním dvojčíslem. Ač nás nebylo tolik jako minule a navíc přišel pomoci jen Richard Klíčník, zvládli jsme snášení ještě než ze školy dorazila Gudrun. Pak jsme měli malou zkoušku na Vánoce a já ještě cca do deseti vyráběl poštovní svazky. Pokud se mi podaří vysázet IK 13/2000, tak už mě to čeká jen jednou, pokud ne, tak jsem si to užil naposled.
  • 5. prosince jsem odvláčel Interkom 11-12/2000 na poštu, a když jsem měl prázdné tašky, odvlekl jsem asi 15 kg knih a časopisů, které jsem slíbil dovézt na Dracon, do Pagiho auta.
  • 6. prosinceIvan Adamovič upozornil na rozhovor s Andrzejem Sapkowskim v jeho Inzinu. Když už jsem byl na Internetu, navštívil jsem Svět Namodro a přečetl si další pokračování Deníku Maureen Doveové, samostatné programátorky odpovědné za testování montážních jednotek AE-11 a AE-12 počítače HAL-9000.
  • 8. prosince začíná Dracon. Vezu se pohodlně s Pagim a zažiju tak poprvé Dracon od samotného počátku, měli bychom tam být už ve tři hodiny. Několik fanoušků, od ostřílených dinosaurů po neofany Draconu zcela neznalé se mi svěřilo, jak se těší na tento závěr scifistického roku. Doufám, že nikdo nebude zklamán a všechna očekávání budou ještě překonána.
  •        Ale o Draconu budu raději psát jinde a podrobněji.
  • 10. prosince v neděli odpoledne jsem usedl k počítači pevně rozhodnut vysázet Interkom, aby mohl vyjít ještě letos.
  •        Můj plán byl jednoduchý jako Klausův účes...
  • 12. prosince má v Krakatitu podpisovku Jenny Nowak a o kousek dál tuším v bulharském kulturním středisku A. Sapkowski.
  •        Zastavil se u mě s reportáží z Draconu Richard Klíčník. I on, podobně jako už asi pět dalších, v Brně ochořel, asi se naše oslabené organismy staly snadnou kořistí nějakého brněnského viru.
           Jsem zvědav, kolik se nás sejde ve čtvrtek.
    Zdeněk Rampas
    Pokračování příště


    1) Poznámka pro budoucí badatele: Václav Klaus, současník Karla Gota, na konci druhého tisíciletí mnohonásobný (tzv. nespláchnutelný) ministerský předseda. Zpět
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště