Logo rubriky
13/2000
  Fantasy (další) (179)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Další příjemný večer se zaklínačem slov

V úterý přijel již po několikáté do Prahy slavný polský fantasy spisovatel Andrzej Sapkowski. Tentokrát však poprvé nikoliv na pozvání českých fanoušků. Akci zorganizoval přímo Polský institut v Praze. Kuriózní bylo, že se konala na půdě Maďarského kulturního střediska. Nikoho bohužel nenapadlo přimět Andrzeje, který se holedbá, kolika jazyky umí, hovořit maďarsky.
       Sál byl plný a Andrzej byl netradičně zcela střízliv, netradičně oblečen do obleku s kravatou, zato tradičně sršící vtipem.
       Nejprve přečetl Rudolf Kvíz (na fotce vlevo) ukázku z jeho posledního románu Paní jezera. Šlo o takřka erotickou scénu popisující milostnou předehru mezi hroutícími se učenými knihami. Andrzej oznámil, že tento román vycházel nejdříve na pokračování ve varšavských novinách a právě tato pasáž vzbudila velké pohoršení. Věta o tom, jak měl Geralt hlavu uvězněnou mezi ženskými stehny, byla dokonce označena za pornografii.
       Kromě toho se velmi důkladně rozhovořil o technice své práce. Znovu opakoval, jak si nikdy nepředstavuje před očima to, o čem píše, a nenutí k tomu ani čtenáře. Když výjimečně věnuje např. popisu oblečení nějaké postavy půl strany, nedělá to proto, aby si čtenář mohl scénu lépe představit, ale aby ukázal myšlenkové pochody Geralta (jehož očima je vlastně celý děj viděn) a jeho zaujetí popisovanou osobou.
       Na otázku, kterou dostává každý spisovatel v různých obměnách nejčastěji: „Jak jste se dostal k tomu, že jste začal psát o Zaklínači?“ odpověděl žertem: „Abych měl v nejbližších pěti letech co dělat.“
       Přítomný Michael Bronec pozval Andrzeje na příští rok Parcon do Prahy. Andrzej přijal, zatímco se publikum bavilo problémy překladatele slovíčko „Parcon“ přeložit.
Ivan Adamovič
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK