Logo rubriky
13/2000
  SF film (další) (179)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Pohled mrtvého muže

„Jsi mrtvola, McCarthy. Jenom o tom ještě nevíš. Ale máš to v očích.“ řekl ve slavném Sin City obrovský černoch Manute Dwightovi McCarthymu.
       Jsou takoví lidé. Dávno po smrti, i když jsou ještě naživu. Zemřeli staletí před tím, než se vůbec narodili. A mají to, či spíše ho, v očích. Pohled mrtvého muže.
       Ten pohled uvidíte i v očích sedmnáctiletého Alexe Browninga, když v předvečer svého školního výletu do Paříže zvedne hlavu vstříc starostlivým rodičům pomáhajícím mu při balení. V tu chvíli vám to dojde: Ten chlapec je zasvěcen smrti.
       Letiště J.F.Kennedyho - zastřeleného prezidenta. Sentimentální písnička - zpěváka zahynuvšího při letecké katastrofě. Obří dopravní letadlo - vzdušný Titanic. Není divu, že když Alex na chvíli usne, zdá se mu, jak letoun krátce po startu exploduje. S trhnutím se probudí, ale vlastně jakoby ne; všechno pokračuje přesně jako ve snu, jako V TOM snu!
       Na poslední chvíli si vybojuje cestu zpět do tranzitní haly. S ním si na další spoj musí počkat i pět spolužáků a učitelka, za což jej někteří srdečně nenávidí a rozhodnou se dát mu to najevo. Jenže zrovna když ostatní od sebe Alexe a Cartera odtrhnou, ozáří noční oblohu exploze právě vzlétnuvšího letadla. Jejich letu č. 180.
       Alex těm zbylým šesti zachránil život. Ale nezachránil ho dalším osmatřiceti studentům a profesorovi - ergo má na svědomí devětatřicet životů. Ti, jež by mu měli být vděční, se jej bojí. A ti, kteří se jej nebojí, po něm chtějí odpovědi na otázky, zda má smysl svádět tu kterou školní krásku. A Alex sám nemá klid, něco není v pořádku, něco někde chybí.
       Až když zemře jeho nejlepší přítel - jeden z těch, kteří přežili tragédii letu 180 - a Alex společně s Clear potají vniknou do pitevny, objasní mu podivný patolog, co chybí. Chybí šest jmen na pomníku před školou, chybí šest obětí, které měli při své smutné práci hledat a počítat záchranáři, chybí šest kandidátů smrti. Alex poničil zubaté její plán, jenže ta si operativně vytvořila další. Avšak zdařilo-li se odhalit předešlý, je tu šance i u toho následujícího a možnost zachránit ostatní znovu. Ale moudrý patolog varuje: „Nasrat smrt se nevyplácí. Neumíte si představit, jaké běsy uvolníte, obelstíte-li ji.“
       Ani Alex a ani Clear však rozhodně nemíní trpně sedět a čekat na smrt. Nebo na Smrt? No, v tuhle chvíli je to jedno, jde hlavně o to objevit scénář toho hororu, a také způsob, jakým z dosavadního krváku udělat „fádní“ příběh ze života s happyendem. A tento závod se smrtí je náplní originálního a zábavného snímku Nezvratný osud.
       Z neotřelé zápletky tvůrci vytěžili množství zajímavých postupů a nápadů, přičemž ani zdaleka nedosáhli na dno, takže případné dvojky se rozhodně není třeba obávat, spíše naopak. Informací, kdo že je dalším v pořadí, jsou uvolněna stavidla divákovy fantaziie, se kterou film pracuje jako snad žádný jiný před ním. S vědomím, že konkrétní postava má zemřít nějakou „běžnou“ smrtí, sledujete každý její pohyb, každý čin, a neustále domýšlíte, co bude tím začátkem konce, přičemž nakonec (vždycky) zjistíte, že smrt přichází po ještě mnohem bizarnějších cestičkách, než jaké dokázala vytvořit i vaše nejfantastičtější teorie.
       Ano, film má své nedostatky. Exploze letadla ještě nedozní a pod okny tranzitní haly se už ženou houkající hasičské vozy, naznačená postava smrti a v jednom případě i zásah nadpřirozené síly jsou spíše na škodu celé věci, a hře se jmény (Hitchcock, Murnau, Schreck) chybí zvýraznění i pointa, nicméně to vše se v nápadité hře s nenásilnou(!) nadsázkou dá prominout, a divák otrávený Devátou bránou to také rád učiní.
       Z hereckých výkonů zaujmou zejména představitelé dvou hlavních rolí: Devon Sawa (Casper, Ruka zabiják) a Ali Larterová, jejíž pojetí role vám několikrát připomene jistou Sidney Prescottovou, studentku ze střední školy ve Woodsboro. Zajímavým byl i Forbes Angus v roli franštináře Murnaua, avšak s bohužel velmi malým prostorem a krátkou životností.
       Debutantu Jamesi Wongovi se tak přes omezené finanční prostředky (a možná i tvůrčí svobodu - kdoví, jak volné otěže mají začátečníci v nejdemokratičtější zemi světa) podařilo natočit ne sice úplně dokonalý, nicméně svěží, příjemný a potěšující horor, který ničím nepřipomíná jeho předešlou práci - několik epizod ze stále slaboduššího seriálu Akta X.
       Jo, a mimochodem, přátelé, ať už jste film viděli nebo ne, vezměte si prosím k srdci jeho doporučení: Nikdy nezkoušejte nasrat smrt!
       NEZVRATNÝ OSUD
       Final Destination, USA 2000, 99 min.
       námět: Jeffrey Reddick
       scénář: Glen Morgan, James Wong, J.Reddick
       režie: James Wong
       II. režie: Thomas J. Wright
       kamera: Robert McLachlan
       II. kamera: Michael Wrinch
       hudba: Shirley Walkerová
       výprava: John Willett
       kostýmy: Jori Woodmanová
       střih: James Coblentz
       zvuk: Eric J. Batut
       vizuální efekty (supervize a produkce): Ariel Velasco Shaw
       digitální viz. ef. a prostorová anim.: Pixel Magic
       viz. ef. miniatur: Cinema Production Services
       zvl. efekty (koordinátor): Terry Sonderhoff
       protetické a animatronické ef.: Flesh and Fantasy
       hrají: Devon Sawa, Ali Larterová, Kerr
       Smith, Kristen Clokeová, Seann William Scott, Chad E. Donella, Amanda Detmerová, Daniel Roebuck, Roger Guenveur Smith, Tony Todd, Brendan Fehr, Forbes Angus, Lisa Marie Caruková
       hodnocení: ***1/2
Filip Gotfrid
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK