Logo rubriky
1-2/2001
  SF film (další) (180)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Rudá planeta

Mars odjakživa poutal lidstvo svou blízkostí a načervenalou - krvavou - barvou, podle které mu bylo přisouzeno jméno římského boha války. Začátkem století se objevily hypotézy o marsovských kanálech a posléze o osídlení Marsu inteligentními bytostmi. Později kosmické sondy zjistily, že život na Marsu s vysokou pravděpodobností není, ale stále čtvrtá planeta zůstala nejvhodnější k možnému terraformingu a osídlení lidstvem. V poslední době je snímek Rudá planeta už druhým filmem na téma Mars a nabízí se možnost srovnání s jeho předchůdcem - Misí na Mars. V prvé řadě je vyváženější - žádný nablblý začátek, slibný střed a šílený konec, v jeho ději se dobře střídají rychlé akční scény s dialogy. Samozřejmě je to typický Hollywood, takže největší hvězdy přežijí, ale v sérii smrtí se přece jen našla jedna zábavná - Benjamin Bratt, slizký přítel Julie Roberts, známý jako policista-zelenáč v Demolition Man, se chová jako hajzlík a umře tak, jak si zaslouží.
       Zápletka Rudé planety je nepoměrně věrohodnější než u Mise. Globální ekologická katastrofa nutí lidstvo hledat náhradní planetu - začátek této pohromy můžeme pozorovat už dnes a její vývoj byl některými prognózami doveden i do důsledků, zmíněných ve filmu. Co je ovšem nepovedené, je vyústění děje, kdy vražedný marsovský život má pomoci Zemi zachránit. Mnohem lepší by bylo, kdyby to sežralo zbytek posádky, přistálo na Zemi a zdevastovalo všechny a všechno. Ale to už by byl horor a uvedli by ho jen na videokazetách.
       Herecké obsazení je dobré - Carrie Ann-Moss (Matrix) jako velitel a pilot, Val Kilmer (Batman navždy) coby kosmický údržbář, Tom Sizemore (můj oblíbenec) jako sebevědomý ateista a genetik a již zmíněný Benjamin Bratt jako druhý pilot. Pak ještě náhradník, kterého neznám a starý vědec, známý coby kryptonský generál ze Supermana. A samozřejmě AMEE, průzkumný robot námořnictva, obdařený nebezpečným bojovým módem. Stačí scéna s červeným fixem, abyste pochopili, že s AMEE budou potíže, ale zároveň tatáž scéna naznačí, že naprogramování není dokonalé - když budu chtít zabít chlapa fixem, udělám to jinak.
       Tenhle film se dá jednou vidět - až na pár směšných scén a idylický závěr. Na realitu děje pohlížejte shovívavě a bavte se, pokud můžete.
       Hodnocení: 5/10
Roman Paulík
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK