Logo rubriky
1-2/2001
  SF film (další) (180)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

6. den

Adam Gibson (Arnold Schwarzenegger) je profesionální pilot a vlastní se svým přítelem Hankem (Michael Rapaport - Útok z hlubin) společnost Xtreme pro provozování letecké dopravy a dva hybridy vrtulníku a stíhačky. Jednoho dne má Adam letět s významným a bohatým panem Druckerem (Tony Goldwyn - záporák z Ducha), majitelem společností pro klonování domácích mazlíčků a lidských orgánů. Pod Adamovým jménem však letí Hank, protože Adam bude mít večer oslavu narozenin a musí zařídit spoustu věcí. Jaké je však jeho překvapení, když přes okno vidí, jak do jeho svíček na dortu fouká jeho dvojník. Byly porušeny zákony 6. dne - zákaz klonování lidí. Adam Gibson je ovšem jen jeden z mnoha. Vlastně teď už jsou dva Adamové - a to znamená potíže pro všechny zlobivý kluky a holky.
       6. den režíroval Roger Spottiswoode, jehož předchozí film byla bondovka Zítřek nikdy neumírá. Podle toho vypadá i tento film - akční podívaná plná honiček, létání, střílení a výbuchů. Technika tvorby klonu je ovšem hodně nesmyslná; biologicky je to nemožné, ale pro účely filmu tento rychlý způsob vytváří komické morbidní momenty. Arnold je tentokrát oběť, ale svůj krk neprodá lacino a zabijákům dá dost zabrat - často umírají a někteří víckrát. Vedoucího Druckerovy laboratoře na výrobu klonů doktora Weira hraje známý Robert Duvall - aspoň jeden opravdový herec by ve filmu hrát měl. Ale jinak je to dost průměrná podívaná a kdo nemá Arnolda příliš v lásce, dívat by se neměl - z plátna nesleze a to dvojnásob.
       Snímek má tři producenty, jedním z nich je Schwarzenegger. Arnold v současnosti prý zvažuje kandidaturu na guvernéra státu za republikány a v tomto filmu můžeme sledovat jeho přístup k citlivému tématu klonování. Originál celou dobu vystupuje jako odpůrce klonů, ale jeho vlastní klon tak činit nemůže, takže na konci filmu změní originál svůj názor - ale pouze jedná-li se o něj samotného a jiné hodné chlapce. Jako guvernér by mohl podobné problémy řešit doopravdy, dnešní fikce se může stát zítřejší realitou. Další z producentů, Jon Davison, říká: „Je to příběh, který nevaruje před zlou vědou, ale před zlým použitím vědy.“ Je to shodné s Arnoldovým přístupem a vzbuzuje to obavy, že film je pouhou propagandou klonování. Znáte přísloví, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly?
       Hodnocení: 5/10
Roman Paulík
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK