Logo rubriky
1-2/2001
  SF film (další) (180)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Charlieho andílci

Film začíná docela normálně - velký černoch v tradičním africkém přehozu sedí vedle šílence s bombou na těle v první třídě letadla. Na televizní obrazovce nad uličkou běží upoutávka na nový film. Šílenec s bombou prohodí: „To je hrozný, už zase další film podle starého seriálu“ a černoch odpoví: „To se nedá nic dělat, je to trend dnešní doby“ nebo tak nějak. Potom černoch šílenci nasadí nelsona a vyskočí s ním z letadla. Takže jasné jsou dvě věci: film Charlieho andílci bude nabitý akcí a bude parodovat sám sebe. Máme tu totiž další snímek natočený podle televizního seriálu a jeho tři hrdinky - Natalie, Alex a Dylan - jsou špičkové agentky, pracující v utajení. Nebojují ale ani za čest královny nebo za demokracii, ale pro milionáře Charlese Townsenda, jehož detektivní agentura se nejspíš specializuje na záchranu světa. Tři dívky zezadu zajišťuje Charlieho spojka Bosley v podání Billa Murraye. Agentky vedou dvojí život a každá má své problémy. Natalie (Cameron Diaz) je naivní blondýnka s úsměvem dvakrát širším než má Lucie Bílá. Žije sama, protože v Los Angeles se dobří chlapi těžko hledají. Alex (Lucy Liu) má přítele herce a hraje si v obytném karavanu na hospodyňku - přitom dokáže připálit i čaj. Má taky problém uchovat dvojí identitu. Dylan (Drew Barrymore) je sirotek odchovaný ulicí, ale tvrdý život ji moc nenaučil, protože za milence si vybírá ztracené existence. Všechny tři obdivují svého šéfa Charlieho, ačkoliv z něj nikdy neviděly ani chlup. Jejich tým dostane za úkol osvobodit uneseného programátorského génia, kterého chce zlikvidovat konkurence, ale jejich protivníci jsou stejně tvrdí jako ony. Akční ohňostroj začíná.
       Přiznám se hned zkraje, že původní seriál Charlieho andílci jsem neviděl. Jestli ale můžu srovnávat, tak film přiřadím k Jamesi Bondovi, seriálu Mission impossible a Pravdivým lžím. Akcí a technickými udělátky se podobá Bondovi, týmovou spoluprací Mission impossible, dvojím životem agentek a parodií Pravdivým lžím. Ovšem bojové scény jsou rozhodně hongkongského původu a Lucy Liu svým výkonem připomíná role v Tenkrát na východě i v Podrazu. V některých scénách byly bohužel příliš zřejmé technické podpůrné prostředky - hodně vidět to bylo ve scéně s Drew Barrymore a pěti chlápky. Podivil jsem se, že jedna z dívek nebyla tmavé pleti, ale záporáci byli všichni běloši, takže to tak nevadilo. Zvlášť povedený byl mlčící muž s vražednou hůlkou - hodně odlišná role od té v Návratu do budoucnosti, ale pohyby má pořád stejné. Bosley Billa Murraye byl poněkud přehnaně neschopný a komický, další trapná figurka pro odlehčení děje.
       Nakonec jsem se ale dobře pobavil a o to u těchto filmů jde. Pro krásné rty Drew Barrymore, úsměv Cameron Diaz a pohled Lucy Liu jsem ochoten dívat se na daleko horší filmy. A tenhle tak špatný nebyl - přece tři dívky jsou lepší než jedna. Na plátně.
Roman Paulík
Hodnocení: 5/10
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK