Logo rubriky
4/2001
  SF film (další) (182)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Věčná Amazonka

Letos se třiceti let dožívá bojovnice, herečka, příležitostná spisovatelka, režisérka a bojový choreograf Reneé O`Connorová, představitelka nezničitelné královny Amazonek Gabrielly ze seriálu Xena - princezna bojovnice.
       Narodila se 15.2.1971 v Houstonu v Texasu. Rodiče se záhy rozvedli, zůstala sama s matkou a starším bratrem Chrisem. Její matka nedokázala najít pravou lásku, všichni její muži zklamali, ještě jednou se vdala, dlouho to však nevydrželo. Až třetí manžel byl ten pravý. Časté změny matčiných partnerů malé dívence příliš neprospěly, neměla zrovna radostné a harmonické dětství.
       Zbavena jistot pevného zázemí stabilní rodiny, hledala Reneé únik v knihách. Naštěstí, ačkoli zájem o vědu - zvláště archeologii a mořskou biologii - ji nikdy neopustil, neskončila jako podivínská profesorka prohrabávající se starými artefakty. Její obrovská vnitřní energie byla překážkou takovéhoto života. Snažila se ji vybít mnoha různými sporty, plaváním, atletikou, jízdou na koni, bojovými uměními a tancem. Posléze pracovala jako učitelka aerobiku. Zvláště bojová umění ji zaujaly a již mnoho let se jim intenzívně věnuje. Jak své bojové schopnosti prezentovat před kamerou se učila na škole Dicka Graysona
       Již od osmi let hrála divadlo, ve dvanácti letech se začala učit v Houston Alley Theatre. Pak pokračovala na Houstonské Střední škole hraného a visuálního umění, kde tak zazářila, že si jí všimli lidé studia Walta Disneye a obsadili ji do nového seriálu Teen Angel. Bylo to celkem standardní dílo pro děti, dalo však tehdy osmnáctileté herečce vyniknout. Po skončení prvního seriálu ji okamžitě obsadili do podobné věci s názvem Match Point. Reneé dostala mnoho dalších nabídek, pro Disneye však stačila ještě natočit film Dobrodružství Hucka Finna.
       Pak byla, v roce 1993, ještě obsazena do dalšího seriálu - Arresting Behavior. Hrála v mnoha filmech, naši diváci mohou znát například Osudy - adaptaci románu Danielly Steelové, akční Černý sníh, ale i některé její menší role, třeba z filmů Studený jak kámen, Falešná identita, Noční hra a dalších. Objevila se i v epizodních úlohách některých seriálů, například The Rockford Files, FBI: The Untold Stories či Policie NYPD Blue. Vystupovala i v řadě reklam.
       Renee byla posedlá prací, odmítala jen málo rolí, proto ji můžeme vidět ve více jak dvaceti filmech a seriálech. V kolika divadelních kusech hrála, to si nepamatuje snad nikdo, včetně jí samé. Nepříliš šťastné dětství bylo k něčemu dobré. Nejen že pro ni nebyl problém opustit pro natáčení rodinu, také věděla, že se může spolehnout jen sama na sebe a že nic není zadarmo, vše si musí zasloužit. Od začátku svůj život i kariéru drží pevně v rukou.
       Úspěch katastrofického filmu The Flood jí otevřel cestu na filmový Olymp ke skvělým rolím a vysokým honorářům, ona ale udělala na první pohled nelogickou věc. Ačkoli byla zaplavena nabídkami, navštívila konkurz na obsazení role princezny Dejaneiry pro první film ze ságy o Herkulovy - film Herkules a ztracené království. Podvědomě cítila, že spolupráce s tvůrčím týmem Sama Raimiho bude pro ni to pravé.
       Nejen že konkurz, a to i přes konkurenci čtyř set uchazeček, vyhrála, ačkoli původně chtěli někoho mladšího a jako blondýnka se zelenýma očima nebyla zrovna řecký typ, také byla obsazena do nového filmu Darkman 2. - Durantův návrat, hlavně však dostala dlouhodobou smlouvu na seriál Xena princezna bojovnice. Při tvorbě charakterů a životopisů hrdinek byla dokonce využita její osoba jako zdroj. Sama Gabriella byla, dle producentky Liz Friedmanové, postavena jako typ Reneé O`Connorová. Před Xenou ještě stačila natočit další film - Follow the Riwer.
       Seriál s minimálním rozpočtem od začátku stál z velké části na jejích neopakovatelných hereckých kreacích a komediálním talentu. A vyplatilo se. Získal tak obrovskou popularitu a sledovanost, že je srovnatelná v celosvětovém měřítku pouze s nesmrtelnou legendou Star Trek. Seriál byl několikrát nominován na cenu Emmy, je vysílán ve dvakrát více zemích než například slavná Akta X, a O`Connorová se od začátku jeho natáčení umístila v mnoha žebříčcích jako je deset nejtvrdších žen v Hollywoodu či deset nejvíce sexy hvězd ve sci-fi. Od roku 1996 je též na předních místech v magazínem People vyhlašovaných kategoriích Nejkrásnější žena a Nejzajímavější osobnost roku.
       Vzhledem ke znalosti boxu, kickboxu, aikida, wrestlingu, thajského boxu, ale i jiných stylů, a také boje s různými zbraněmi, může své postavy vybavit nejen odlišnou osobností, ale také každé dá jiný styl boje, vhodný pro charakter a vyspělost té které postavy. Díky tvrdému tréninku dokáže provádět i ty nejnáročnější kopy a i atletickou část scén zvládne bez pomoci filmových triků. Kaskadérské scény, včetně těch nejnáročnějších, v naprosté většině případů zahraje sama. Místo filmových triků ukazuje skutečné lidské možnosti a díky znalosti reálného boje jsou její scény nejen dostatečně efektní, ale i praktické. To platí jak pro použité techniky, tak pro volbu prostředí boje, které určuje jako bojový choreograf.
       Její bojové a kaskadérské scény nejsou jen ukázkou fyzické připravenosti, ale také hereckého a často i komediálního talentu. Proto, kromě vážného boje, předvádí i takové věci, jako je souboj se šavlozubým králíkem nebo wrestlingový zápas se siamskými dvojčaty. Dokáže před kamerou skvěle zacvičit jógu i předvést smyslnou břišní tanečnici. Jako rodeová jezdkyně se naučila dokonala ovládat koně, což v seriálu plně využívá. Kromě seriálu předvádí Reneé své bojové umění i na různých conech a televizních show.
       Samozřejmě že nic není zadarmo. Reneé má velmi tvrdý denní režim. Vstává denně v půl čtvrté ráno, hodinu trénuje, pak se připravuje na natáčení a dvanáct až patnáct hodin filmuje. Dvě hodiny denně se s ostatními kaskadéry připravuje na další natáčení. Cvičí jógu a aerobic. To vše ji ovšem nedává příliš mnoho času na jejího manžela, proto se snaží každou volnou chvíli věnovat jemu. Nekouří, nebere drogy, nepije pivo ani tvrdý alkohol a zdravě se stravuje.
       Ve volném čase ráda čte, plaví se na své jachtě, jezdí na kolečkových bruslích a vůbec hodně sportuje. Zvláště miluje extrémní sporty, které prověří dokonale její tělesnou i duševní připravenost. Producenti zpočátku neměli vůbec radost z toho, že si zahrává se smrtí, pak ale poznali že to, co je pro běžného člověka šílenství, je pro ni naprosto bezpečné. Bláznivé kousky jí nijak neublížily, naopak, dnes je schopna toho, co ostatní pouze hrají. O filmových prázdninách cestuje, známý je její výstup na Kilimandžáro. Projela Egypt na velbloudu, sjížděla dravé řeky, cestovala po Africe, je pravým dobrodruhem a vítá každou novou výzvu. To vše jí vyneslo přezdívky Stumpy a Vertically Challenged.
       Reneé O`Connorová však není jako značná část hollywoodských hvězd, které pouze obtěžují okolí svým arogantním chováním a přehnanými požadavky. Nikdy nezapomněla na dětství a používá svůj multimilionový majetek prostřednictvím organizace Girls, Inc. na pomoc ženám a dětem v nezáviděníhodných životních situacích. Rovněž podporuje organizaci Feminist Majority Foundation, která bojuje za lidská práva.
       Seriálem Xena její kariéra u filmu nikterak neskončila, natáčí stále, naposledy to byla romantická komedie Rubbernecking. V budoucnosti se chce více než dosud věnovat režii, kterou má velice ráda, protože jí dává možnost něco neopakovatelného stvořit.
        Reneé O`Connorová svými činy každý den ukazuje, že být bojovnicí neznamená mít sto osmdesát centimetrů a vzhled silné ženy, ale že je to vůle něco dokázat. V zahraničí bývá označována jako nástupkyně První dámy akčního filmu Cynthie Rothrockové. Mimo jiné je i jednou z mála lidí na světě, který po Cynthii umí provést její typický nejznámější kop. Obě mají mnoho společného a přesto je každá jiná. Bylo by nesprávné posuzovat jednu podle druhé. Jisté však je, že je perfektní herečkou a jednou z největších osobností ve světě ženského filmové bojového umění.
PB
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK