Logo rubriky
4/2001
  SF film (další) (182)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Xena - začátek konce

       Pokud chceme pochopit Xenu jako fenomén, musíme se vrátit na začátek. Tehdy měli producenti Sam Raimi a Rob Tapert pro společnost Universal stvořit film o mocném barbarském válečníku Herkulovi. Do jeho role byl obsazen slavný svalovec Dolph Lundgren - jeden z nejslavnějších představitelů filmových hrdinů.
       Jenže, co čert nechtěl, Lundgren roli odmítl. Na jeho místo se nakonec probojoval do té doby nepříliš úspěšný herec Kevin Sorbo. Neoplýval mocným svalstvem, byl spíše typem pravého klaďase a tím si později získal i srdce diváků. A v tomto okamžiku začíná náš příběh. Do role Herkulovi partnerky princezny Deianeiry byla nasazena tehdy již známá a oblíbená představitelka akčně - tragických teenagerek Renee O`Connorová. Ve prvním filmu Herkulovi ságy Herkules a ztracené království dostala hlavní roli, která měla celou legendu odstartovat. Nejen samotný Herkules, ke kterému se občas chovala jako ke svému psu, ale i Zeus v podání snad nejslavnějšího představitele Řeků Anthonyho Quinna jí sloužili jen jako přihrávači. V roli mladičké tulačky s ocelovou vůlí, železnou kondicí a zlatým jazýčkem, která se nevědomky vrací do svého města aby se stala královnou doslova změnila svět. Dokázala slézt hradbu i zachytit letící dýku, stavěla se za svobodu a spravedlnost a to vše s dokonalým šarmem malé dívenky. Film natočený s minimálním rozpočtem na Novém Zélandu měl obrovský úspěch, byl ještě mnohokrát odvysílán s ještě větší sledovaností než poprvé a obrovské množství se ho prodalo na videokazetách.
       O „profesionálních“ kvalitách tehdejší produkce vypovídá i fakt, že tento film byl díky technickým potížím vysílán až jako druhý s celkem pěti filmů o Herkulovi. Prvním byl Herkules a Amazonky, kde se v jedné z vedlejších rolí objevila do té doby neznámá místní moderátorka a příležitostná herečka Lucy Lawlessová.
       Renee O`Connorová producenty tak nadchla, že se s ní rozhodli uzavřít další smlouvu. Bohužel už měla svůj pracovní rozvrh plný, a tak ji v roli Deianeiry vystřídala Tawny Kitaenová. Ani jeden z těch čtyř dalších Herkulových filmů si však takovou oblibu jako ten první nezískal. Nejdříve Renee O`Connorovou obsadili do role v nepříliš povedeném filmu Darkman 2. - Durantův návrat, který mohl ve skutečnosti nabídnout jen ji, a vyplatilo se, tento díl se stal jediným opravdu úspěšným s celého cyklu. Nejdůležitější ale bylo, že dostala sedmiletou smlouvu na natáčení nového seriálu, pozdější Xeny princezny bojovnice.
       Úspěch filmového Herkula prozradil scénáristům, co lidé chtějí a podle toho se zařídili. Nejdříve vznikla třináctidílná první řada televizního seriálu Herkules - legendární putování, kde se poprvé ve třídílném pilotu měla objevit i Xena - princezna bojovnice.
       Opět náhoda zapracovala proti producentům a původně nasazená představitelka Xeny Vanessa Angelová ochořela a nemohla natáčet. Naštěstí naše stará známá z Herkula Lucy Lawlessová byla stále bez práce a tak převzala roli Xeny. Bohužel nebyla nikdy bojovnicí ani sportovcem, žila většinou zahálčivým životem a i když dostala zběžný rychlokurz bojových umění, nikdy si je neoblíbila a soustavně je nezačala trénovat. Proto bylo nutné ji při značné části bojových a všech kaskadérských scénách nahradit dvojnicí a hlavně postavit její styl na filmových tricích. Měla však to co diváci chtěli, téměř metr osmdesát vysokou postavu, modré oči a po obarvení černé vlasy. Později se projevila i jako skvělá zpěvačka. Oblečena do odvážného koženého oblečku zřejmě popletla hlavu nejednomu muži či ženě.
       Celý seriál byl vystavěn na životním příběhu mladičké dívenky Gabrielly (Renee O`Connorová) a její lásce k princezně bojovnici Xeně. Dominantní blondýnka s jazykem stejně rychlým jako její mozek byla vytvořena jako typ Renee O`Connorová, včetně použití mnoha jejích autobiografických prvků. Užaslí diváci sledovali, jak si proti její vůli osvojila Xenu, které předtím zachránila život, jak se stala princeznou a pak i královnou Amazonek, cítili s ní, když přicházela o muže, které milovala a trpěla pod krutými ranami osudu a naopak se smáli v mnoha komediálních epizodách, kde dostala možnost plně rozvinout své herectví.
       Submisivní Lawlessová tvořila dokonalý protipól tvrdé a sebevědomé O`Connorové a to nejen v seriálu, ale i v životě. Obě se staly záhy přítelkyněmi, Renee zaučovala nezkušenou Lucy do tajů herectví a ta ji na oplátku pomohla vžít se do místních podmínek. I při natáčení byla jejich spolupráce důležitá. Křehká Lucy neoplývala jezdeckým uměním a nezřídka z koně padala. Zranění pak dokázala zabránit jen rychlá reakce Renee, která jako Gabriella kráčela vedle Xenina koně, a tak mohla padající Lucy zachytit. Většina nehod proto skončila jen jako nepovedený záběr, kterým je možno se bavit. Bohužel však spolu nebyly při natáčení všech scén a tak si Lawlessová odnesla nejedno lehčí zranění, ale též ji potkal vážný úraz, který ji na dlouhou dobu vyřadil a její part musela na čas převzít představitelka Kalisto Heidi Hudson Leicková.
       Láska dvou dívek, Xeny a Gabrielly, se stala silou hýbající světem. Oběma představitelkám vynesla jejich role mnohá ocenění v nejrůznějších žebříčcích. A nejen to, natáčení seriálu jim přineslo šťastná manželství. Lucy Lawlessové s vedoucím produkce Robertem Tapertem, se kterým má syna (z prvního manželství s Garthem Lawlessem má dceru), Renee O`Connorové s nevýznamným Novozélanďanem Stevem Muirem. Renee začala pracovat v seriálu i jako režisérka a bojový choreograf, v obou těchto oblastech zaznamenala úspěch.
       Do epizodních úloh byli dosazováni místní herci i ti, co měli dříve co do činění s producenty seriálu a tak dostal možnost skvěle ztvárnit trojčata Joxera, Jeta a Jaxe, ale i další postavy, Ted Raimi, bratr producenta Sama Raimiho nebo byl stvořen král zlodějů Autolycus pro kultovního „Raimiovského“ herce Bruce Campbella, známému zejména ze série Evil Dead. Ten pak účinkoval i v dalším projektu Jack Of All Trades, který však naprosto propadl.
       Ze slavných osob hrajících v seriálu bych jmenoval zejména Meg Fosterovou jako Héru či Tima Thomersona jako Meleagra. Nelze zapomenout ani na skvěle Kevinem Smithem ztvárněného boha války Área či démonickou H.H.Leickovou coby Kalisto.
       Levný seriál získal sledovanost srovnatelnou pouze se slavným fenoménem Star Trek a stal se možná komerčně nejúspěšnějším projektem všech dob. Scénáře Chris Manheimové, S.L.Searse i jiných byly něčím tehdy nevídaným - poselstvím míru, lásky a velkých myšlenek. Drama se kloubilo s komedií se silou horské laviny. Bohužel má natáčení skončit šestou řadou (pozn.: hlavně kvůli Lucy Lawlessové, která se chce věnovat rodině), zda je to dobře či špatně, je na tom kterém konkrétním diváku. Původní myšlenka se postupem času, a hlavně odchodem původního tvůrčího týmu, stále více přikláněla k násilí, což vyústilo zvláště v šesté řadě seriálu, plné krve, nahoty a vražd. S ohledem nato klesl i rating na necelou polovinu svého původního maxima. Přesto však Xeně zůstává obrovská sledovanost a je otázkou, co ho nahradí, když seriál Cleopatra 2525 tvůrců Xeny selhal a projekty jiných filmových stájí pokulhávají sledovaností daleko za Xenou. Zřejmě se musíme smířit s tím, že doba seriálových bojovnic skončila.
PB
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK