Logo rubriky
4/2001
  Cony (další) (182)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Dojížďácon 17.3.2001 aneb možná přijde i Marcela

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války v podstatě začínají zvoláním paní Müllerové „Tak nám zabili Ferdinanda!“ Dojížďácon – v podstatě druhá půlka Mizerconu – začíná podobnou jobovkou: „Tak nám zavírají Greenwich!“ Ale nic se nejí tak horké, jak se uvaří, a proto Greenwich nezaniká, pouze mění majitele. Bohužel zároveň s ním odchází oba hlavní barmani – Milan a Marcela. Nalijme si čistého vína – bez Milana, který je fanouškem Conana a scifi nepohrdne, a hlavně bez Marcely, jejíž krása a inteligence poutala nejednoho hosta – včetně mne – to už nebude ono. Končí jedna skvělá sezóna brněnského fandomu (až na ten nedokončený dabing Stopařova průvodce) a Mizercon spolu s Dojížďáconem tvoří výraznou tečku za uplynulým obdobím. Oba tyto elitářské cony se odehrávají v bytě Záviše z Frankensteina čili Pavla Zavischky. Šlechtický přídomek tohoto kalibru si opravdu zaslouží, protože jeho vytříbený vkus při výběru hostů vždy zaručuje zábavu na úrovni. Posuďte sami.
       Za klub Potravin se dostavila početná sekce Sýrů: Sir Koliba, Sir Jadel z Plechu, Sir Akawi, von Augthaller, dEmentál dOr, a van der Madeland. Čest sekce Uzenin hájili Klobass von Donau a ČUBO – Česnekový Uzený Bok Obalovaný. Sekce Pochutin a Hobitů vyslala tyto zástupce: Arašída Soleného, Ořecha Lískového, rodinu Chipsů, Zelího Kysance a klan Okurků. Za klub Whisky dorazila početná skotská sekce: VAT 69, Ballantines, Label 5, Queen Anne, Whyte & Mackay, Grants, Oban, Bowmore, MacKinley, Cattos a bratři Walkerové Red a Black. Skvadru doplňovali irský Jameson a americký Jack Daniels a delegáti odjinud: Captain Morgan RUM a česká sekce Evergreen, Irský krém a čestný speciální host večera Ďábelský Krvesaj (složený z chilli, višní, mandlí a sedmi čínských bylin). Později dorazil jeho příbuzný Hot Démon. Za Piva přišli Rebel s Gambrinem a nesmíme opomenout sekci Lidí: Amis, Amila, Marvin, Pet, Victor, Záviš, PeS+, Robo, Miles, R.Spousta a Madam Nikdo čili Dana Krejčová.
       Dorazil jsem malinko později než v požadovaných 16:28, ale nebyli tam ještě všichni, zato stolek se prohýbal pod hromadou lahůdek – Klikinovu pozvánku s poznámkou, cituji: „Chcete-li něco jíst nebo pít něco jiného než chlast, je to vaše věc. U nás dostanete akorát plastelínu.“ vzali všichni smrtelně vážně a ti altruističtějšího ražení donesli zásoby pro všechny zvané, tudíž bychom mohli nakrmit celou séonijskou vlčí smečku i s Balúem. Bohužel onemocněl Tunelář i spolupořadatel šílený Klikin, takže nemohl být chycen, svázán a přecpán důsledky vlastní poplašné zprávy. Základní podmínky úspěšné akce – jídlo, pití a přátelé – byly splněny a zábava se mohla rozproudit. Každý si naléval podle chuti a temperamentu a Záviš zpestřoval hodokvas vědomostním kvízem. Otázky typu „Jak se zabíjejí CHCÍPY?“ nebo „Co nakukal Drákula Jenčíkovým dcerám?“ mohli postupně zodpovědět všichni, kdož ochutnali doporučené speciality z bohatého sortimentu lihovin a přečetli si pozorně etikety. Další zprávy přinášíme v bodovém přehledu:
       PeS+ vytáhl poslední Locus a jistá nejmenovaná osobnost po přečtení zprávy, že další romány Roberta Jordana drží první místa žebříčků prodejnosti ve Státech, počala vydávat skřeky hodné škrcené kočky a odplivovala si na koberec.
       Robert Spousta přišel až po první rundě Krvesaje (po ní jsme pochopili, proč bylo všem doporučeno vzít si vlastní nealko), a aby nám to nebylo líto, přinesl podobnou raritu – Hot Démona.
       V Polsku se natáčí film podle Zaklínače a nepotvrzená zpráva ze zákulisí praví, že hlavní roli bude hrát taky Polák – Jaroslav A.
       Nový Conan od Jeremy Fieldera nebyl označen za dílo století.
       Santa Claus prý děsně chlastá – speciální pivo Tuborg v plechu.
       Další debata o vydávání a překládání čehokoliv, zvláště pak fantasy ság, se přesunula do obecné roviny prznění českého jazyka vkládáním amerikanismů a idiotských výrazů z reklam typu hygienická čistota apod. Nakonec i největší zastánci jazykového purismu podlehli pozdní hodině a záplavě dobrého pití a dopouštěli se prohřešků proti pravidlům jazyka a ani to nepostřehli.
       Po delikatesách na začátku přinesl Záviš mísu krájených utopenců, která byla přivítána velkým aplausem.
       Kolem desáté se Dana pustila do svého oblíbeného Gladiátora a rozohnila se při vysvětlování omylů s historickým umístěním zbroje.
        
       Tak takové to bylo. A bylo toho samozřejmě mnohem víc. Měla přijít i Marcela, ale byla tak unavená z předchozího večera – měla poslední službu v Greenwichi, spojenou s rozlučkovou párty – že to nezvládla. Kdo ví, snad příště.
       A ještě pár výroků přítomných:
       „Kdo cpe do článků příliš mnoho cizích slov, je buran! Rozumný člověk to dokáže říct česky.“ Victor
       „V minulém Ramaxu si Schmarc sypal Popiolka na hlavu.“ PeS+
       „Zabijte pár autorů!“ Madam Nikdo
       „P. D. Jamesová? Jo jasně, Pydla Jamesová!“ Marvin
       „Victor je poměrně čerstvý, tudíž nezapáchá.“ Záviš
        
Miles Teg
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK