Logo rubriky
7/2001
  Cony (další) (185)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Pátek třináctého, jako obvykle

Pro pověrčivé máme špatnou zprávu – bez pátku třináctého se neobejde žádný kalendářní rok, některé mají takové pátky dva nebo dokonce i tři. Se železnou pravidelností se každý pátek třináctého scházejí Plzeňáci se svými přáteli odevšad odjinud. Vlastně to začal plzeňský SF stařešina Akčildej, když onoho lednového dne roku 1987 zamítl, aby se mimořádná schůzka klubu Andromeda konala v pátek šestého února. Bylo by to totiž před jeho výplatním dnem a tak obava z nedostatku vhodného oběživa ho vedla k protinávrhu – schůzku odložit o týden, kdy už bude vybaven hotovostí umožňující mu strávit večer podle chuti.
       Náhodou byl rok 1987 na pátky třináctého bohatý. Měsíc po první schůzce se tak andromeďáci sešli podruhé a když někdo prolistoval kalendář a podotkl, že v listopadu mají třetí možnost k mimořádné schůzce, bylo rozhodnuto. Jediným vybočením ze stereotypu jsou pátky třináctého v červenci nebo v srpnu, kdy se místo dění posouvá za Plzeň, do chatové osady u Předenic. V takovém případě se totiž spojuje Pivocon s jinou tradiční akcí Andromedy – Plkonem, a vše se odehrává pohromadě.
        
Od počátku – a tedy za čtrnáct let – proběhlo již šestadvacet Pivoconů a z toho potřetí v letních měsících. Letos se tak Plkonu-Pivoconu podařilo vyhnout termínové kolizi s Tatraconem, neboť jinak Plkony probíhají na přelomu července a srpna. Ale nakonec se ukázalo, že ani to s účastí příliš nepomohlo. Sjelo se nás pouhých deset, a tak se letošní Plkon stal nejkomornějším v celé své historii. To se ale nakonec ukázalo jako výhoda, protože jsme tam mohli celkem v klidu probírat různá témata, která by se ve dvacetihlavém roji asi rozmělnila a zanikla.
       Hlavní událostí, která svým významem přesáhla víkend, bylo to, že Radka Žáková po asi deseti letech znovuobjevila plkonskou vlajku. Sice jsme se bez ní celá ta léta obešli, ale k Černoděrsku vlajka patří, vždyť to je státní symbol. Počasí nám navíc přálo – studené fronty rámovaly páteční den a nedělní podvečer, slunce a teplo nás doprovázely na tradičních plavbách řekou Úhlavou od Plesa až po jez U zduřelce, kde má své letní sídlo Akčildej.
       Skončil další z letošních relaxconů. Jejich termínová listina se zahušťuje, spolu s rostoucím počtem regulérních – tedy programových – conů se začínáme dostávat do situace, kdy si budeme nejenom moci vybírat, ale dokonce kdy si vybírat budeme muset. Že by fandom vstupoval do období sedmi let tučných?
pagi
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK