Logo rubriky
2/2002
  Fanziny a časopisy (další) (191)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Fanziny v redakci

Namísto motta (a vlastně většiny obsahu): „Ježíši Kriste, já tu zatracenou věc čtu a nevěřím svým očím. To je něco zoufalého. Tohle dělá britskému fandomu špatné jméno, které si prostě nezaslouží i přitom, jak špatný opravdu je. Všechny výtisky by se měly vyhledat a spálit, a Womack předtím bezpečně připoutat ke kůlu uprostřed. Můj hněv nezná hranic.“
významný britský fan 70. let Greg Pickersgill v proslulé recenzi prvního čísla fanzinu Daveho Womacka Viridiana, které se ukázalo být také posledním
        
Ve světě není žádný fanzin úplný bez recenzí jiných fanzinů. Ačkoli tamní fanziny jsou osobnější a nevážnější než ty naše, i Interkomu jistě zavedení pravidelné rubriky informující o došlých fanzinech jen prospěje. Je zamýšlena jako služba pro čtenáře i pro vydavatele, jimž se za poskytování fanzinů pro archiv SF muzea dostane výměnou alespoň jisté propagace (kolik let už to je, co „Fanziny v redakci“ naposledy publikovala Ikarie?). Pokud jste tak dosud nečinili, ale chcete této příležitosti využít, posílejte své fanziny na adresu IK.
       Ke každému fanzinu uvádíme: název a číslo; jak se sám charakterizuje; kontaktní adresa, případně další významné informace z tiráže; rozsah a zpracování.
        
The Nemedian News 12/2001: Tiskový orgán ústředního výboru Conan Society (podle titulní stránky, podle tiráže jen zpravodaj Conan Society). Zdeněk Zachodil, Sušilova 24, 695 01, Hodonín. Předplatné na rok 2002 činí 200 Kč / 220 Sk. 8 stránek A5 + 4, 4, 4 a 12 s. příloh.
       Listárna (většinou dotazy na členství ve společnosti), novinky v ruských knihkupectvích, upozornění na Cimmeřanovy stopy v současném světě (fotbalista italské ligy a čistokrevný pes), reklamy spřátelených podniků (košický Antiqart dodal předlohu ve výrazně horší kvalitě než bratislavský Brloh), silvestrovský rozhovor hvězd naší pop-music o Conanovi a obsah ročníku.
       Uvnitř vloženy: Nemedian News 12/2001 Speciál přinášející „výběr z novinek náboženské literatury Vědecké knihovny v Olomouci za měsíce květen a červen 2001. Schválně hádejte, proč?“ (díky důmyslné sazbě mi to opravdu chvilku zabralo); Literární příloha NN 11/2001 - česká povídka; LP NN 12/2001 - úryvek nové conanovky nakl. Viking; a čtení na pokračování R. E. Howard a L. S. de Camp: Bubny Tombalku, přeložené z němčiny (!).
       Příklad solidního specializovaného fanzinu.
        
Monolith 05/01: Okrem vydavateľa od všetkého nezávislý súkromný plátok. Peter Pavelko L, Hábova 6, 155 00 Praha 5, rav@volny.cz. Vychádza nepravidelne, aspoň raz ročne. Náklad cca 50 ks. 8 stránek A5, kvalitní sazba připomínající starou podobu IK.
       Více než polovinu čísla zabírá „Midnight Blue / TEEx (The Songs Of The Planet Oldfield/15)“ autora jménem Dan, pokračování pravidelné rubriky, která ovšem zjevně má obvykle jinou podobu než „pokus o sci-fi pohádku, příběh o upírech a takové malé pokračování knihy `Interview s upírem'“. Obsahuje věty „na konci našeho rozhovoru došlo ke kousnutí“, „je upírem a žije velmi zvláštní, mě lákající život“ a „Po Evropě jezdily rychlovlaky TEEx (vysvětlivka pod čarou: TEEX - Trance [sic!] Europa Express), které vás zavezly kamkoliv, kam vás napadlo. Nejen, že vy jste mohli jet kamkoliv, ale i jakékoliv zavazadlo se dostalo tam, kam jste chtěli“; dalších výzkumů jsem zanechal. Zbytek tvoří tři vtipy internetového druhu a první část reportáže z Islandu určené pro Fantastická fakta Plus, zde rozšířené (soudě dle překlepů narychlo) a se dvěma nepříliš zřetelnými fotografiemi.
        
ORION 32 (ročník 13): Fanzin SF Klubu ORION Nové Zámky. ondrej.trepac@post.sk (5. člen redakční rady, žádné jiné spojení neuvedeno). 22 stránek A5, ve hřbetě sešito dvěma svorkami.
       Fantasy povídka, článek o seriálu Crusade na TV Markíza, zpráva o klubovém Pikniconu v červenci a zářijové klubové debatě na téma „BIBLIA - MÝTY A FAKTY“ (byla odhalena „slabé miesta“ jako zásadní otázka, koho si vzal Kain za manželku), recenze Miešancov II, dvě reportáže z Istroconu, „Príloha UFO sekcie“, krátká zpráva o úspěšné činnosti Conan Society a z VTM opsaný materiál o chystané raketě Bajkal.
        
OPAT'ssin 8: Nepravidelný občasník SFK OPAT Broumov vydaný ke konci roku 2001. Jan Adamec, V Štíhlách 1311, 142 00 Praha 4; sfkopat@yahoo.com, silver.webpark.cz, opat.scifiworld.cz. 36 nečíslovaných stránek A5 drobným písmem.
       Šest reportáží z Bohemiaconu, dvě z Raukonu a po jedné z PSST Conu, z Draconu („přednáška se mi moc líbila a měla mnoho zajímavých podnětů k zamyšlení“) s příslibem dalších příště a ze křtů Kuchařky stařenky Oggové a „jubélijní (sic) 25. Zeměplochy“ („Tak, zde bych zakončil toto shrnutí uplynulých událostí a skončil. Děkuji za čas strávený četbou těchto řádků a doufám, že jsem vám alespoň trochu přiblížil ony zajímavé časy, které jsem na těchto akcích strávil“). Recenze povídkových sborníků z Bohemiaconů '00 a '01 a Kočasu 2001. Dvě povídky, zřejmě fantasy.
       ČS fandom, Stručná historie (1962-2000): dle sdělení třetí strany (ve fanzinu to není nikde uvedeno) materiál vzniklý v souvislosti se Středoškolskou odbornou činností, což by vysvětlovalo bohatý poznámkový aparát (např. věta „Ale asi největší SF projekt, který kdy kdo uskutečnil, se na konci roku 1992 stal realitou - bylo rozděleno Československo“ je opatřena poznámkou „Československo rozděleno od 1. 1. 1993 na dva samostatné státy“, spojení „invazí tzv. spřátelených armád Varšavské smlouvy“ zase „Varšavská smlouva - `obraný' (sic) pakt tzv. Východního bloku [...]“. Podobně jsou vysvětleny mj. termíny normalizace, samizdat, Charta 77, perestrojka a název časopisu VTM - ten špatně; Věda, technika a my to znamená až od 90. let, r. 1962 to bylo Věda a technika mládeži. První odkaz na poznámku 11 je zjevně mylný).
       Bez úprav z internetu převzatý („o dalších Lemových dílech zde na Scifiworldu najdete mnoho materiálů“) článek Politika v SF („Čapek byl demokrat a humanista, svými pracemi útočil na imperialistické a totalitní režimy“; „Ondřej Neff začínal ještě za totality, ale jeho starší díla jsem nečetl“), „malé zamyšlení“ Čaroděj(nice), skutečnost nebo výmysl? („Vznikali fanatické skupiny kněží jako Tovaryšstvo Ježíšovo. V rámci písma chtěli na tomto světě vymítit zlo“, vše verbatim) a komicky zamýšlený Malý úvod do kybernetiky. Pozvánka na OPATCON 2002.
       Typický neofanzin.
        
Irelevantní svět 4/2001: Zpravodaj CZ Kontinuum, STAR TREK Fan klubu. http://kontinuum.startrek.cz. Redakci tiskoviny včetně grafické úpravy provádí Jana Krčmářová, xyliborg@email.cz, Horní 410, 285 22 Zruč nad Sázavou (adresy dalších pro úsporu místa neuvádíme; v textu, ne však tiráži je uveden i e-mail kontinuum@volny.cz). Klingon, Spock (...) a mnohé další známé postavy jsou obchodní značky a pro jejich komerční využití musí být dán souhlas vlastníka. Určeno pouze pro členy, vnitřní potřebu klubu a propagační účely - neprodejné. (c) 1996 (sic! Podle úvodníku je do března možno zaplatit členské příspěvky na letošek, při odběru fanzinu v tištěné podobě 280 Kč.) 32 stránek A5, ve hřbetě sešito dvěma svorkami (jedna značně mimo; i svislý posun stránek překonává to nejhorší slícování IK.)
       Pod nezáživným názvem Mimořádné klubové setkání se skrývá zpráva o druhé pražské návštěvě manželů Nemeckových, kteří mají něco společného s výrobou ST a český původ; přispěli i rubrikou Otázky („Jak vypadá spodní prádlo Hvězdné flotily?“) a odpovědi, která fanzinem prochází. Podrobná reportáž z německého conu. Dokončení článku o stavbě modelu kosmické lodi pro první seriál, místy zmatené („měřítko modelu je 2,5:30 cm, kdežto výkres měl měřítko 0,31:30“) ; „z němčiny (!) volně přeložil“ je zřejmě uvedeno jen z copyrightových důvodů, takže článek je proložený vsuvkami „vypráví Datin“ a „vzpomíná Datin“, zatímco přídavky jsou jasně odlišeny jako „(poznámka překladatele: ...)“. Dvě povídky Jakuba „James Tiberius Jerk“ Holého: jedna s názvem příliš komplikovaným, než aby se zde dal citovat, o vánocích na Voyageru je krátká a zřejmě určená pro zasmání („Místo stromečku si ozdobíme warp jádro!“), zatímco Star Trek: Legendy nikdy nezemřou (dokončení z minulého čísla) je zdlouhavá a myšlená vážně („Jak se proboha chcete dostat s Enterprise do toho proudění? Každá loď, která v tom uvízla, byla buď zničena nebo těžce poškozena. - Změníme polaritu trupu a z hlavního deflektoru vyšleme do štítů magnetickou nosnou vlnu o frekvenci 0,354514!“) - leda bych nic nechápal a ono to bylo naopak.
       Překvapivě dobře provedené korektury.
        
Marduk - zimní speciál 2001: Totálně a naprosto nezávislý občasník. Autoři tohoto čísla: Lib. Čermáková a A. Šochová, ilustrace: AVE, šíření povoleno všemi způsoby. 15 stran A4, sešitých 3 svorkami na levé straně.
       Škoda, že nejde ani tak o opravdový general circulation fanzin jako spíš soukromý tisk pro vybraný okruh adresátů (titulní stránka s koláží je xeroxovaná, ale ostatní přímo z počítačové tiskárny, ilustrace a hojné opravy jsou provedeny ručně fixem, chybí adresa); feministická nebo aspoň femininní energie autorek je mezi našimi fanziny vítaným osvěžením. Přiznám se, že delší povídky jsem nakonec nečetl, protože kombinace (patrně) devítijehličkové tiskárny s nepříliš novou páskou a maličkým fontem je vražedná (a podezřele mi připomíná jisté příspěvky z letošní CKČ, které podle autorského údaje o délce vměstnaly skoro pět normostránek na jednu tiskovou), ale i texty ze šantánů 70. let 19. století nebo fejetonistická scéna z rodinného života o literofobii mladé generace byly zábavné.
-JVr-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK