Logo rubriky
3/2002
  Cony (další) (192)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

SFK Malevil oslavoval 150 let

Kronika SFK Malevil – artefakt, který mu může většina ostatních klubů jen a jen závidět – začíná reportáží z Parconu 1983 a dosvědčuje tak, že nevelká obec Březová nad Svitavou hostí jeden z nejstarších československých sci-fi klubů.
       Hned na začátku kroniky najdete nedlouhé, ale výmluvné povídání o tom, proč zakladatelé pojmenovali klub po známém Merleho postkatastrofickém románu Malevil, pak následují plakátky, obrázky a reportáže z nejrůznějších akcí, ať to byly Parcony, Tatracony či Minicony. A také porady československých sci-fi klubů, z nichž nejednu organizovala právě parta Malevilu v ubytovně Pohoda v Březové. Pro vynikající atmosféru i pro prostředí, které tam máme, se Pohoda stala domovským místem porad Fandomu – to je ale jiná historie.
       Tentokrát jsme se v Pohodě sešli i proto, že v průběhu letošního roku tři stále činní členové SFK Malevil oslavují padesáté narozeniny. František Moravec, Jindřich Rosenkranz a Honza Škorpík (bráno in alphabetical order) se dohodli, že pravidelný Vakukokon spojí s trojnásobnou oslavou svých narozenin, a tak se prostým součtem dostali k rovnici MALEVIL = 150.
       Z celé trojice je asi nejméně známý Jindra Rosenkranz, jeden z několika chemiků v SF (dokonce získal právo nosit za jménem přívěšek CSc. a jeho oprávněnost dokládá i nějakými pěti desítkami odborných publikací). V době svého pedagogického působení na střední škole se seznámil s SF a tento žánr ho zaujal svojí sdělností a srozumitelností právě ve vztahu k dospívající mládeži. Přes Frantu Moravce se Jindra dostal do SFK Malevil a tam, jak se praví v pohádkách, zůstal až dodnes. Návštěvníci akcí v Březové ho znají dobře, ale Jindra se objevuje i na Parconech či Draconech a rozhodně tak nepatří k lokálním fanům, jejichž okruh působnosti končí v jejich okresním městě.
       Franta Moravec je zakládajícím členem SFK Malevil. Přes lesnictví a praxi bezpečnostního technika se propracoval do státní správy, přesto ho zájem o SF neopustil. I když se už před lety odstěhoval z Březové (a Jindra i Honza jsou ze Svitav), stále udržuje sídlo klubu v Březové. Jeho zásluhou vznikla i tradice porad v ubytovně Pohoda, v prosinci 1990 založil SF knihkupectví, účastní se Parconů, v roce 1990 byl na Worldconu, za svoji práci pro fandom dostal v roce 1995 cenu Ludvík. Letošní oslavu si ale trochu zkomplikoval, zlomená noha si vyžádala šroub. Na víkend Franta dorazil o francouzských holích, sice již o kus železa v noze lehčí, ale přesto ještě nepohyblivý.
       Honza Škorpík se jako jediný z nich u příležitosti oslav neoblékl do plnovousu a šedin, za což by ho mělo vedení SFK Malevil pokárat. Tento tmavovlasý kučeravý rtuťovitý zubař nevelké postavy, kombinující svoji šermířskou minulost s vínoznaleckou přítomností a s vynikající orientací na Zeměploše, je se svojí kytarou vítán na všech akcích, kde se večer smí hrát a zpívat. Ze všech tří oslavenců se Honza objevuje na akcích nejčastěji a v rámci fandomu patří k bavičům, které rádi všichni vítáme.
       K této trojici oslavenců patří i jeden společný koníček – mariáš, a to nejlépe licitovaný. Zvláště na relaxconech se okolo nich vytvářejí kroužky zájemců o tuto hru, kteří z akci obvykle odjíždějí s právem nosit čestný titul Sponzor SFK Malevil.
       Dárků pro oslavence se sešel celý stůl, od joja, čokoládových figurek či popelníků a cédéček přes archivní vína, portské a další nepříliš běžné položky vinných a jim podobných sklepů až po jedlý model Malevilu v měřítku 1:200.
       V Březové se objevili také tři návštěvníci ze Slovenska – bratislavští Martin Macášek a Dáša Mehešová a košický Šimon. Dáša Včielka Mehešová oslavovala kulaté narozeniny (zamlčíme, jak moc kulaté) a ti z nás, kdo nedorazí na Rybáles, předali své příspěvky Šimonovi, který posledního února slaví devětatřicáté narozeniny.
       A tohle všechno rámoval tradiční únorový Vakukokon. Skrblík se do historie zapsal svojí žádostí obsluze „Petře, přines mi prosím tři koruny v desetnících a připiš mi to na účet!“ Nesmíme samozřejmě zapomenout na Jiřinu Procházkovu, která se jako obvykle ujala přípravy programu, či na Silvera, který se podobné akce zúčastnil poprvé a přežil ji...
Pagi
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK