Logo rubriky
4/2002
  Recenze (další) (193)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Wotan Blade?!?

Dostal se mi do rukou Ramax č.12 a přiznám se, že předčil veškerá má očekávání. Přesněji – tohle jsem opravdu nečekal. Ale přeci jen jsem si ve směsici podivných článků dokázal najít svého oblíbence. Je to Wotan Blade.
       A mračna se stahují je název jednoho z jeho textů. Už první věta: Tuto recenzi bude číst drtivá většina těch, kteří vědí, o co ve Světě zlodějů jde. Pominu-li stylistickou neuhlazenost, zarazí mě okamžitě drzost, s jakou si tento všeuměl troufá tvrdit, že tvoří recenze.
       V pořadí již čtvrtá kniha si udržuje kvalitu svých bratrů. Až díky „recenzentovi“ jsem se dozvěděl, že kniha je rodu mužského! Další odstavec je perla an sich, takže vám jej „jen“ přepíši: Všemohoucí bohové se rozpomněli na staré spory, Tempusovi Pastorci stále pořádají krvavé honičky na Jubalovy Jestřábí masky, a co je nejhorší, k městu se blíží neznámá flotila, jež nevěstí nic dobrého.
       Opravdu mne ale dojal „Blejdůf“ pokus o vtip v poslední větě. Od recenzentů Fantasy Planet bych čekal hodně, ale toto mě položilo na lopatky: Jestliže si tuhle knihu půjčíte např. z knihovny, nebudete litovat.
       Měl jsem se poučit, ale jelikož další stať měla obsahovat páně Bladeův názor na knihu, již jsem redigoval, zatnul jsem zuby a četl dál. Autor nenašel ani půlminutu potřebnou k tomu, aby se podíval, pod jakými názvy byly knihy, o kterých píše, vydány. Doporučil bych mu, aby se dal na politiku, kde se svými nic neříkajícími plky jistě najde odpovídající uplatnění. Kniha, která v nakladatelství Poutník vyšla, se nejmenuje Unie svobody, nýbrž Unie ve zbrani. Pro větší požitek se s vámi ale podělím o celé znění věty, která dostává tímto „omylem“ překrásné zabarvení: Ať už to byl román Alexandrijský prstenec, Unie svobody nebo Nálet bez návratu, vždy se jednalo o napínavou militaristickou sci-fi, v níž mrtví nikdy nechyběli.
       Namátkou již vyberu jen několik vět, protože zde mi došla síla cokoli komentovat Bohužel smyslem jejich života je válka a sami se prohlašují za pány vesmíru. …jsou proslulí dodržováním různých kodexů a rituální vražda je také častým jevem (tu a tam si člověk vzpomene na staré Japonsko). Mimozemci si jsou vědomi zvětšujících se problémů... I přes ohromný nesouhlas vojenských složek je dohoda uzavřena... A ostatní vojáci? Ti se bezcílně poflakují po galaxii...
       Přiznávám, že moje fantasie je už zcela vyčerpána přemýšlením, jak může být někdo natolik drzý a tvrdit o špatně zpracovaném výtahu z děje, že se jedná o recenzi. Celé články mi spíše připomínají mluvní cvičení žáka základní školy.
Richard Klíčník
Brutálně redakčně zkráceno cca na třetinu.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK