Logo rubriky
6-7/2002
  (195)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Nedali jsme si ujít: Výpravy za dobrodružstvím

Do 28. června bylo možné zadarmo navštívit výstavu ilustrací z dobrodružné a skautské literatury v Galerii Tvrdohlaví v Paláci Lucerna (foyer kina).
        
       Burian, Čech, Čermák, Černý, Fischer, Konečný, Krum, Novák, Petráček a Vraštil, jména mé mladosti, většinu jejich vystavených ilustrací jsem zhruba před třiceti roky viděl a připomněly mi knihy, které doprovázely. (Hodně z nich asi i mám někde v druhé či třetí řadě knihovny za lesklým šunten vydávaným dnes :-).
       Nicméně i pro čtenáře fajnšmekra a bibliofila byla výstava lahůdkou, ani nejlepší knižní vydání 20 000 mil pod mořem s Burianovými ilustracemi nenahradí pohled na originální malby zapůjčené z Památníku národního písemnictví.
       Pro shora zmíněného bibliofila by mohl být zajímavý i pultík se specializovanou literatirou věnovaný nejen skautingu, rozhodně tam uvidíte knihy, po kterých se možná marně ptáte i ve speciálkách.
       Opravdu mě tentokrát nevadilo, když mě sem žena zavlekla.
Zdeněk Rampas

Další pozoruhodné výstavy

       Ve Slovanském domě Taras Kuščinský
       Ve Staroměstské radnici Slavné tváře
       a v Galerii tvrdohlavých výstava ilustrací dobrodružných knih a časopisů od Mladého hlasatele k Junáku a Verneovek po Slávu Jelínka.
       To vše jsem přežil a v podstatě nelitoval.
        
zr
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK