Logo rubriky
6-7/2002
  SF film (další) (195)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

DOGMA

Dogmatem měsíce června, respektive tohoto čísla, je hodnocení Epizody 2: Přes všechny výhrady i love story je to pořád lepší než jednička. (Připouštím, že to není až takový pokrok, ale pořád ještě mohl mít Jar Jar Binks kupu mrňavých, roztomilých dětiček.) Kromě toho jsem si na videu stihl pustit starší film Inferno – ne TO Inferno od Daria Argenta, ale stejnojmennou katastrofičárnu. Pravda, není to příliš drahý a tím pádem ani příliš efektní snímek, ale má jeden neoddiskutovatelný klad, v poslední době téměř neviděný: Lidi se v něm chovají jako lidi. To znamená, že pod hrozbou konce světa loupí, vraždí, znásilňují, šílejí a vůbec dělají všechny ty věci, které činí lidstvo lidstvem. A všichni Armageddoni a Drtiví dopadi se můžou jít vycpat!
       KRÁL ŠKORPION – Nápaditostí nesahá první Mumii ani ke kotníkům a výpravností ohrožuje druhou Mumii jen o něco málo lépe, ale kdyby všechna béčka byla natočena se stejnou zručností a zábavností – oj, to by se nám žilo!
       MACH, ŠEBESTOVÁ A KOUZELNÉ SLUCHÁTKO – Neznáte někdo nájemného vraha, který by za jeden měsíční knihkupecký plat zastřelil Václava Vorlíčka, aby si na stará kolena nekazil jméno? Z prstu vycucaný příběh plný vulgarismů je nejlepší v těch chvílích, kdy z plátna zmizí oba žáci třetí bé, Jonatán i kouzelné sluchátko. Ale ani tehdy to nestojí za moc.
       PÁN PRSTENŮ: SPOLEČENSTVO PRSTENU – Ačkoliv Jiří W. Procházka prohlašuje, že v celé Praze se tento snímek nelíbil pouze dvěma intelektuálům, totiž Honzovi Vaňkovi juniorovi a mně, myslím si, že obdobný názor by měla řada dalších lidí, kdyby se nespokojila s alibistickou hláškou „Mohlo to být i horší“. Jenže to by mohlo být 99% všech filmů a přiznejme: Takhle se hodnotit nedá!
       PROROCTVÍ Z TEMNOT – Silně působivý snímek, atmosférou mírně připomínající geniální Dotek Medusy. Nejkrásnější je ovšem jeho vyznění, ergo poselství: A stejně budou padat mosty a stejně se budou hroutit budovy a vy (myšleno: lidé) proti tomu vůbec nic nezmůžete.
       SPIDER-MAN – Jeden z nejlepších filmových přepisů jednoho z nejlepších comicsů; v některých exponovaných okamžicích působí skoro stejně (dobře) jako první Batman Tima Burtona. Téměř bezchybné je i obsazení, jen snad Kirsten Dunst jsem měl raději, když panenkami obkládala rozkládající se mrtvolu.
       STAR WARS: EPIZODA II – KLONY ÚTOČÍ – Jak psáno výše, je to lepší než jednička. Kosmičtější, dobrodružnější, starwarsovštější a nebýt stupidních romantických scén na horských loukách s pasoucími se klíšťaty, skoro by to vypadalo jako starý dobrý Lucas.
Filip Gotfrid
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK