Logo rubriky
6-7/2002
  SF film (další) (195)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Král Škorpion

Film Mumie se vrací byl inkubátorem, ze kterého se zrodil tento film. Má se jednat o další významný krok na cestě wrestlingového zápasníka Dwayna Johnsona, vystupujícího pod uměleckým jménem The Rock, k stvoření nové hvězdy akčních filmů. Komerční kalkulace: představit ho v pokračování diváckého hitu a pak mu nabídnout samostatnou příležitost odvozenou z tohoto hitu. Podle tržeb zřejmě kalkul vyšel. A co nám, divákům, přinesla tato početní úloha?
       Starověk. Vojevůdce a uzurpátor Memnon buduje silou první velikou říši. Díky čarodějce zná předem výsledky bitev, což činí jeho vojsko neporazitelným. Zástupci neporobených kmenů najímají nájemného zabijáka Mathayuse, který má se svými lidmi zničit zdroj věšteb a tím zastavit tyrana. Díky zradě plán selže a uniká jen Mathayus, který tímto získává nový motiv: pomstu. A také nový cíl: zabít Memnona.
       Otázkou je žánrové zařazení – na heroic fantasy je zde jen nepatrně magie a ukotvení (ovšem velmi lehké) v starověké historii. Na historický film je zde pro místopis použit spíše globus než podrobná mapa a podobně je tomu i s dějepisnými reáliemi. Ovšem takový Gladiátor zacházel s událostmi a postavami také velmi volně. Díky digitálním trikům je pak pohled na starodávnou Gomoru opravdu úchvatný a přitom nepůsobí nijak uměle. Kostýmy a výprava se s temným starověkem moc nepářou, kdo by se taky díval na špinavé hordy v bederních rouškách a s převážně bronzovými zbraněmi? Ovšem, jako akční film dává snímek divákům to, co očekávají: souboje se zbraní i (častěji) beze zbraně, fantastické úniky z beznadějných situací, silácké hlášky a neuvěřitelné výkony ve finále. Postava čarodějky (Kelly Hu) obstarává romantiku a „nezbytné“ komické figurky mají na starost zloděj koní a šílený vynálezce. Hrdinský patos a velkolepost, která tolik slušela Barbaru Conanovi, nemá v takové „bubble gumové“ všehochuti dost místa na rozvoj. Relativně originálně je ve vyprávění použit, jinak dost otřepaný, motiv věštby.
       The Rock (Mathayus) je hora svalů a nenechá si ujít příležitost je předvést v dobře nasnímaném zápase a dokonce zvládá o jeden výraz více než Arnold Schwarzenegger. Jeho oponent Steven Brand (v roli Memnona) nějak postrádá to pravé zlodušské charisma a je tak jen „big bossem“, kterého je třeba přemoci na konci hry. A jako hru je třeba brát i celý film – je to nadprůměrná akční zábava s lehce historickými a fantastickými prvky. Zároveň ukazuje možnosti, které dnes má historický nebo fantasy velkofilm, ovšem více od něj nelze očekávat, jeho zaměření je přece jen jiné.
       Orig. The Scorpion King, USA 2002, režie: Chuck Russell, scénář: David Hayter, William Osborne a Stephen Sommers
Marvin
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK