Logo rubriky
8-9/2002
  Fandom (další) (196)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Bratrovražedný boj v brněnském fandomu

Nikdo nikdy netvrdil, že fandom je idylické společenstvo lidí. I zde vládnou různě intenzivní sympatie a antipatie mezi jednotlivci či skupinami. Jako, koneckonců, ve všech lidských společenstvech. Někdy produkty těchto vášní proniknou i na veřejnost a ta pak pokrytecky dle nich hodnotí celý fandom.
       Brněnský fandom byl, přes svou velikost, relativně jednotný a navzdory drobným třenicím dokázal sdružovat značně různorodé osobnosti. Všichni již delší čas věděli, že se to změní, a znali i datum: 27. červen '02. Den bratrovražedného i sestrovražedného boje. Den, kdy se díky rozlosování spolu v závěrečném střetu utkají oba fandomové týmy hrající Brněnský pohár v pétanque: Pochmurné koule kontra Le Dimanche Maussade.
       Aby vynikla osudovost tohoto souboje, je třeba popsat systém ligy a stav v předposledním kole. Modrou skupinu ligy hrálo celkem deset týmů a hrálo se systémem: každý s každým. Samotné utkání se sestávalo ze souběžně probíhajících utkání jednotlivců a dvojic a závěrečného utkání trojic, standardně se, dle pravidel pétanque, hraje utkání, dokud někdo nedosáhne 13 bodů. Minimální počet hráčů tím byl stanoven na tři, oba fandomové týmy měly takticky po čtyřech hráčích. Za celkové vítězství v zápase byl bod, v případě shody bodů rozhodovalo o pořadí lepší skóre utkání, v případě rovnosti lepší celkové skóre. Jak známo, oba týmy si v lize vedly nad očekávání dobře, Le Dimanche Maussade hrál dokonce prvních pět kol bez jediné prohry a do finále šel na druhé pozici v lize, Pochmurné koule byly na třetí pozici. V tabulce TOP 10 jednotlivých hráčů měl Le Dimanche Maussade zástupce na 2., 5., 7. a 10.místě, Pochmurné koule měly 3. a 9.místo.
       Výsledky utkání mohly mnohé změnit, jakákoli prohra Pochmurných koulí znamenala jejich sestup na čtvrté místo (jejich konkurent měl v souběžném posledním zápase za soupeře předposlední tým ligy), výhra 2:1 pro Pochmurné koule zachovávala současné pořadí a výhra 3:0 by je dokonce posouvala na druhé místo a Le Dimanche Maussade na třetí. Je tedy zřejmé, že Pochmurné koule šly do závěrečného střetu lépe motivované, ovšem zároveň oslabené o svého nejlepšího hráče v žebříčku. Navíc, na rozdíl od ostatních, nenasazovaly do utkání jednotlivců stejného (nejlepšího) hráče, ale hráče obměňovaly, a tak v závěru proti 2. dle žebříčku hráčů za Le Dimanche Maussade nastoupil 11. za Pochmurné koule. Výsledek prvních dvou souběžných utkání byl po dramatickém souboji, plném zvratů, nakonec 2:0 pro Pochmurné koule, ty pak do závěrečného utkání nastoupily velmi uvolněně, což se jim vymstilo. Konečný stav byl tedy: Pochmurné koule – Le Dimanche Maussade 2:1.
       Slavnostní vyhlášení výsledků ligy probíhalo tentýž den v Lužánkách a Le Dimanche Maussade naplnil šampaňským stříbrný pohár, zatímco Pochmurné koule si připily nad pohárem bronzovým. Organizátoři ligy, pořádané pod záštitou Alliance Française, obdarovali vítěze obou skupin ještě sponzorskými dary a připravili pro přítomné občerstvení, přičemž chlebíčky i víno se dostaly na každého. Vítěz modré skupiny, tým Trefils, postupuje do červené skupiny. O lize referoval místní tisk (Rovnost a regionální sportovní příloha MF Dnes) a na podzim se rozjíždí liga nová, s větším počtem týmů.
        
Marvin – hráč týmu Pochmurné koule
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK