Logo rubriky
8-9/2002
  Cony (další) (196)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Eurocon – Parcon – Avalcon – Gamecon 2002

       Dobrý den.
       Nedávno jsem napsal jednu menší reportáž z Euroconu-Parconu-Avalconu-Gameconu 2002. Původně jsem jí chtěl nabídnout časopisu Pevnost, ale poté, co si jí Michal Bronec, kterému jsem jí svěřil, přečetl, mi jí vrátil a doporučil časopis Interkom. Tento časopis jsem předtím sice zpozoroval na pultech speciálek, ale nikdy nečetl. Koupil jsem si jedno číslo (5/2002), kvůli kontaktu a musím říci, že mě velice zaujalo a asi váš časopis začnu pravidelně odebírat.
JM
       
Eurocon je za námi. L Byla to úchvatná akce o 13 programových liniích, jíž svou návštěvou poctilo asi 1300 lidí. Navštívilo ji mnoho českých i zahraničních autorů jako například George R. R. Martin, Robert Holdstock, Andrzej Sapkowski a Konrad T. Lewandowski za zahraniční autory, Františka Vrbenská, Leonard Medek, Ivana Kuglerová, Jana Rečková, Vilma Kadlečková, Vlado Ríša(Richard D. Evans), Miroslav Žamboch, Ondřej Neff a další z autorů českých (omlouvám se těm, které jsem vynechal).
       A pak jsem tam byl ještě já. A kdo že jsem já? Mnozí z vás si mé jméno už určitě přečetli dole, pod reportáží (kdo ne, učiňte tak nyní, před tím, než budete pokračovat). Fajn, všichni zvládli. J Tak, teď si asi říkáte: „Znám ho odněkud, nebo ne…?“ Je to možné. Byl jsem např. na Pragoconech 99, 00, 01 a 02, Neoconíčku 2002 (Havran), letošním Futurologickém kongresu (v prostorách pražského Planetária) a pochopitelně letošním Euroconu. Možná jste mě tam někde viděli. Možná taky ne. Objevím se určitě i na letošním Tatraconu, Istroconu, Pentaconu… Co dělám… hmm, těžká otázka. Studuji a teď mám prázdniny, takže vlastně nedělám (skoro) nic. J A co dělám okolo Sci-Fi, Fantasy, Horroru apod. Poslední dobou hlavně čtu. Čtu jak autory zahraniční, tak české. Moc velké rozdíly v tom nedělám. Čtu všechny tři výše zmíněné žánry (většinou tak nějak na střídačku, teď se mi třeba zrovna nahromadilo docela dost Fantasy a tak čtu Fantasy). A které autory mám rád? Tak např.: Františka Vrbenská, Leonard Medek, Ivana Kuglerová, Andrzej Sapkowsi, Vlado Ríša, Václav Semerád, Robert Asprin, Craig Shaw Gardner, Ondřej Neff a další a další, kdybych je měl vyjmenovat všechny tak už se do tohoto dílu Interkomu nevejde nic jiného. J No toliko ke čtení. Co dělám ještě? No, jezdím na Cony, hraji počítačové hry s příslušnou tématikou* (a kdo ne), hraji Magic (také bývám ke spatření v herně Outpost a pravidelně na Preview nových sad (od Oddysey)), a spoustu dalších věcí, na které si teď nevzpomenu (alespoň nebudou zabírat místo reportáži).
       Ale teď už se vrhněme na ten Eurocon. Vezměme to pěkně od začátku. Tím (alespoň pro mě) bylo čekání na autobus v Praze na Černém Mostě. (L)
       *Heroes of Might and Magic, Gooka, Posel bohů, Warcraft, Dreamland, … no to by taky bylo na dlouho J
       

DEN 1.

       Na webu byla zveřejněna malá mapka. Byla zveřejněna ani ne 24 hodin před odjezdem a nebyla (alespoň na první pohled) příliš jasná (například nebyl naznačen směr jízdy, apod.). Na místo odjezdu jsem ale naštěstí trefil (víceméně intuitivně). V Chotěboři jsme byli asi o půl dvanácté (půl hodiny zpoždění jsme dohnali po cestě, původně byl plánovaný odjezd v 9 a příjezd v 11, finálně byl odjezd cca v 10). Zastavili jsme na náměstí a ti, co nestudovali mapu důkladně (mezi něž jsem naštěstí nepatřil, takže jsem mohl hned vyrazit a nepočítaje organizátory jsem byl u sokolovny prakticky jako první), se začali hádat, kde to vlastně jsou, kudy na Eurocon a podobně… Trochu mě naštvalo, že jsme všichni museli ještě další půl hodiny čekat, jakoby s naším příjezdem nepočítali a zpoždění bylo plánované J(L). Ve dvanáct začala prezence. Dali nám vstupenky. Ubytování jsem měl ve Ždírci n. D. Bylo to způsobené tím, že hotel Vysočina v Chotěboři nebyl funkční. Na nádraží sotva věděli, že má na lístky být nějaká sleva (Vlak Plus). Za samozřejmost to považovali teprve až asi v den třetí L (aspoň, že se to dozvěděli J). Podobný zmatek byl v hotelu/penzionu Filippy. První den toho v programu moc nebylo, byl jsem přítomen „slavnostnímu zahájení“. Očekával jsem, že hlavní organizátor (Václav Pravda, kdo neví o koho jde J, je v Kdo je kdo (Kdo je kdo v české a slovenské sci-fi, Nová vlna, 2000) bude povídat o organizaci, k programu a tak podobně. Ale všechno bylo jinak. Na jeviště byly pozvány různé slavné (především zahraniční) osobnosti, které se jednomyslně shodli na tom, že české pivo je dobré a levné. Také vystoupil místní akrobatický oddíl. Na ten jsem naštěstí moc neviděl J – bohatě mi stačilo to málo, co jsem viděl L. Pak jsem se potřeboval vyspat z toho všeho (minulá probdělá noc, cesta autobusem, akrobatický oddíl J apod.)

DEN 2.

       Větší část dne jsem strávil na čerstvě otevřené (jen asi o 3 hodiny později, než bylo v plánu) burze knih. Byla zde spousta klasických děl i dobrých publikací poslední doby, které mi stále ještě scházejí v knihovničce, a to za rozumnou cenu. Bohužel jsem v jednom okamžiku nechal svou hromádku nehlídanou a někdo mi z ní vybral nejlepší kusy L. To mě docela naštvalo a neshledal jsem zbytek knih dostatečně hodnotným, abych je kupoval. (Jen tak mimochodem, nemá někdo levně knihy: Karel Čapek: Válka s mloky; Arthur Conan Doyle: Ztracený svět… J) Pak byla přednáška George R. R. Martina. Pan Martin mluvil o všem možném, například o českém pivu (prozměnu), o Písni ohně a ledu (tuším, že říkal něco o dalším dílu na Vánoce) a pak se podepisoval. Ještě zajímavější byla půlnoční beseda se spisovatelkami. Všem, kteří ji zmeškali, doporučuji navštívit besedu se spisovatelkami na nějakém dalším conu (bývá na většině větších conů). Mluvilo se o všem rozdíly mezi mužským a ženským psaním počínaje a jejich tvorbou konče.

DEN 3.

       Den jsem začal na SF&F Workshopu, kde se sešlo mnoho lidí k posuzování povídek, ale ani jedna povídka na posuzování J a tak se probíraly technické záležitosti – co je to normostrana, jakou velikost písma používat na příspěvky do soutěží (doporučená velikost písma cca 3-5; rozlišuje se 5 velikostí písma: Standard, Mili, Mikro, Nano a Příspěvky do literárních soutěží J) apod. Dále byla beseda s českými spisovateli. Byla poměrně zajímavá. Vlado Ríša mluvil o Gookovi 2 (počítačové hře – měla by vyjít na Vánoce), Vilma Kadlečková vysvětlovala, proč musí znova přepsat Stavitele Věží… Další zajímavou akcí ten den byla (prozměnu) beseda, a to beseda s „redakcí“ Pevnosti. Nakonec přišel pan Vydavatel a Marketingová poradkyně (nebo něco na ten způsob), ale řekli nám, co jsme chtěli vědět (od kolikátého čísla přejde komix na normální kreslený J … bude to číslo 5). Martin Semerád nám pak vysvětlil, že naše početní soustava je vlastně založena na ničem, že je to blbost, a že bychom ji měli zrušit.

DEN 4.

       Hned po ránu stíhám Andrzeje Sapkowskiho. Většina lidí chtěla podepsat 1 knihu, takže byl poměrně překvapen, když někteří chtěli podepsat celého Zaklínače (tj. 7 knih). Doplňkovou autogramiádu měl Robert Holdstock (pro ty, jenž zameškali jeho přednášku, tak jako já) a Miroslav Žamboch křtil hned 2 knihy: Seržant – Poutník a Ostří oceli – FANTOM Print). Pánové Neff a Nesvadba nám povídali o letech minulých a podobné „sentimentální báchorky“ (které však při retrospektivním pohledu byly až moc pravdivé), poté oba autoři začali utíkat jak o závod a pan Neff mi utekl, takže jeho podpis nemám L (naštěstí chodí na cony často, takže ho určitě někde ještě zastihnu). Paní Vrbenská vyprávěla v tento Státní svátek o mistru Janu z Husince. „Velkolepá“ šermířská šou byla poměrně slaboduchá (jeden rytíř naštve druhého, druhý jde a zabije prvního + cca 2 šermířské scény-no comment), pasování na Rytíře Fantasy bylo alespoň trochu zajímavé. Na besedě s „redakcí“ Ikarie jsme se z úst šéfredaktora a 2 redaktorů, kteří se tam střídali, dozvěděli také mnoho zajímavých věcí (honorář za 1 stranu, počet členů redakce apod.). Poté byla NEZAPOMENUTELNÁ přednáška Daniela „Newmana“ „Neumanna“ Nováka. Kdo neviděl ani jednu, určitě to dožeňte na některém jiném conu. Kdo to viděl a má zájem stát se členem fanklubu, tak na nástěnce v sobotu večer visely nějaké odkazy, konkrétně něco jako http://www.lopuch.cz/ a krakenhaus@seznam.cz (to první jsem otestoval a je to tam, ten mejl jsem nezkoušel). Po této přednášce jsem se musel projít, abych si trochu promazal myšlenky. Proto se omlouvám Václavu Semerádovi, jestli toto čte, že jsem přišel na jeho přednášku o něco později, protože přednáška byla velice zajímavá a oddechová, je ke stáhnutí na http://sw.gurroa.cz/ a jmenuje se Osoby chráněné mimozemšťany. Pokud budete mít možnost jít na jakoukoliv jeho přednášku, vřele doporučuji.

DEN 5.

       Hned po ránu jsem byl svědkem dohromady (oproti tištěnému programu) tří-hodinové přednášky Václava Pravdy O conu po conu, kde otevřeně přiznal, že všechno včetně této přednášky okopíroval někde jinde. J Přednáška byla poměrně zajímavá a člověk si po ní dokázal mnohem lépe představit, jaká příprava předchází takovému většímu conu a co hlavní organizátor prožívá před ním, během něm a po něm (Zaplatíme to všechno ze vstupného?, Líbilo se tu lidem?, Přijedou příště zas? apod. apod.). Poté jsem velmi krátce zavítal na předpremiéru nového „skvělého“ výpravného akčního filmu od Walta Disneyho Lilo & Stich. Stačila mi ani ne minuta a raději jsem zase odešel. J Zpátky jsem měl domluvený odvoz autem. Sice jsem si musel chvíli počkat, ale dorazil jsem domů v pořádku, se všemi věcmi a ve fyzickém i psychickém zdraví, takže jsem mohl napsat tento článek. (Tady neni ksichtík, takže předchozí souvětí berte naprosto vážně, jet domů autobusem… J)
       Pokud vám z předchozího textu vyplývá, že Eurocon snad byl špatný a že do Chotěboře raději nemáte jezdit, pak jste na omylu. Říká se, že člověk si pamatuje spíše špatné věci, a tak je možné, že jsem tento článek zaplavil spoustou drobných chybiček, na které jsem v průběhu Euroconu přišel, ale přes to všechno: Eurocon byla skvělá akce, stála za to a na to, že to byla obrovská akce a byla pořádána amatérsky a dobrovolnicky, byla naprosto úžasná. Vřele doporučuji jet příští rok do Chotěboře, ať už jste tam letos byli, nebo ne. Václav Pravda, SFK Avalon i dobrovolníci nám předvedli, že to dokáží. Obrovsky se vyznamenali. Vždyť Eurocon byl v ČR poprvé! (A možná i naposledy. J/L) Václav Pravda sliboval, že příští rok bude con v Chotěboři stejně velký a při jeho pořádání by měli být využity zkušenosti z letošního roku, takže by měl být určitě ještě mnohem lepší, nezávisle na tom, jestli to bude Eurocon, nebo ne. Doufejme tedy, že to všechno hezky vyjde. Musím ještě poděkovat SFK Avalon za uspořádání, většině dobrovolníků za pomoc všem účastníkům (včetně mě) a za trpělivost a všem přednášejícím a účastníkům za skvělé přednášky a výbornou atmosféru conu. Doufám, že třeba i s vámi se potkám na některém dalším conu, například na Parconu–Avalconu (–Gameconu?) 2003 v Chotěboři.
        
Jakub Marek
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK