Logo rubriky
11-12/2002
  Fanziny a časopisy (další) (198)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Fanziny v redakci

Vlastně je s podivem, že se mi podařilo neudělat závažnější chybu po celých pět pokračování: Opravte si prosím v minulém čísle, že povídka Ondreja Trepáča v The Nemedian News 9/2002 se ve skutečnosti jmenovala Conan a pani prsteňov; autorovi, vydavateli i čtenářům se omlouvám. Také jsem zamýšlel a opomněl výslovně uvést, že jedinou publicistiku v OPPO Scifiens 7 představuje třetí pokračování cyklu Inteligentné rastliny v sci-fi Zusky Minichové o Kneiffelově Nemesis z hvězd.
       
Athelas ročník I, číslo 1, september 2002: Oficiálny fanzin Spoločenstva Tolkiena, združenia snažiaceho sa dostať do povedomia ľudí dielo a odkaz pána J.R.R. (absence mezer sic) Tolkiena (podle úvodníku, v tiráži a na obálce jsou uvedena jen 2. – 4. slovo). Pre ST vydalo vydavateľstvo ARCHPRESS, s. r. o. Rozširuje Kníhkupectvo Brloh, Heydukova č. (neuvedeno), Bratislava. fanzin@tolkien.sk, spolocenstvo.tolkien.sk. 16 str. A5 + tuhá obálka, ve hřbetě sešito dvěma svorkami. Cena v Krakatitu 10 Kč.
       Po deseti letech a jednom hollywoodském velkofilmu má už i Slovensko svou tolkienistickou organizaci. Vyrozumívám, že v tom má prsty známý podnikatel, vydavatel a činitel občanské společnosti (nebo aspoň sdružení); u fanzinu se však drží v pozadí - ke všeobecné škodě. Sazba je dvousloupcová, s pravým okrajem zubatějším než v Ikarii po upgradu DTP programu a slovy dělenými zjevně náhodně jako „nevyzer-alo“, „dívk-ou“ atd; pravda, fotografie (a jakási anglická mapa Středozemě bez zmínky v obsahu či komentáře, natož údaje o držiteli copyrightu grafického zpracování) jsou reprodukovány poměrně kvalitně.
       Ještě nejsnáz jsou ignorovatelné zprávy z klubových vycházek („Celkovo sa teda stretka zúčastnilo deväť ľudí. Považujem to za úspech, keďže minule nás bolo len sedem“). Těžištěm fanzinu je pět krátkých povídek (počítáme-li i Sauronov temný kútik), povětšinou strašných, přinejmenším co se týče pravopisu. „Zároveň sa ospravedlňujem, že niektoré texty sú v češtine, ale nedalo mi moje svedomie tak som ich nepreložil. (??? pozn. -JVr-) Texty sú preberané z internetu, niektoré mi boli doručené známymi a niektorým už nepoznám zdroj. Takže se ospravedlňujem ale zdroje niekedy neuvádzame,“ praví (šéf?)redaktor, zjevně neschopný používat vyhledávače; ale i z článků, pod nimiž nestojí „Autor neznámy“, dva (včetně jednoho slovenského!) zase při jakémsi překódování přišly o všechny háčky s neúplnou výjimkou š a ž (ta totiž zmizela komplet a musela tedy být doplněna, ne ovšem důsledně). Zbylé místo zaplácávají vedle „editorialu“ a jednoodstavcové informace o JRRT „básne z knihy Hobit“ a „... Spoločenstvo Prsteňa“, bůhvíproč ovšem v češtině; uvést překladatele redakci ani nenapadlo, ale možná je to lepší, když uvážíme, kolik chyb dokázala při opisování nasekat („Jeden Prsten všechny přivede a do Temnoty sváže“).
       Pan profesor by se obracel v hrobě, kdyby nebyl už zcela ošoupaný z posledních let (zhruba devětadvaceti).
       
The Nemedian News 10/2002: Zpravodaj Conan Society. Zdeněk Zachodil, Sušilova 24, 695 01 Hodonín 1, tel. 420 518 343 126. Nakašlat na smalty, dí Šaman. 8 stránek A5 + 4, 4 a 12 s. příloh.
       K listárně a úvodníku i „drby z redakce“ a pár drobných zpráviček o dění ve společnosti, minireportáž z Istroconu, rozhovor s „Jaroslavem Howardovičem Mosteckým“ a opravou (jeho C. a voda smrti v minulém čísle nebyla povídka, ale úryvek z nedokončeného románu), báseň, kladná recenze Bibbyho Barbara Ronana.
       Ve speciálu začátek soupisu conanovských comicsů, v lit. příloze úryvek z románu „R.J. (absence mezer sic) Greena“ C. udatný (the Valiant), čtení na pokračování W. G. Gray: C. mocný je už u 84. stránky.
        
Hromada 3 (ročník 3), červenec-říjen 2002: Klubový dvouměsíčník (sic) SF&F Workshopu. Redakce = koordinátor: Honza Macháček, Pražská 765, Pelhřimov, 393 01, workshop.scifi.cz. Předplatné = členský příspěvek: 60,- Kč na rok. Bankovní spojení: 111688856/0300 Poštovní spořitelna (ale kvůli přílišným poplatkům patrně bude zrušeno). Vychází 28. října 2002 (obálka frankována 29., doručena 31.). 12 str. A5, číslované bez titulní jen do 11.
       „Krize vkusu, vyvolaná loňským ročníkem Ceny Karla Čapka, se stupňuje“, vyhlašuje Honza Literární poplach, přiznaně pozdě svolávající na podzimní Literární víkend 1.-3. 11., mapka jehož dějiště slouží jako obrázek na obálku. Rubrika pro literární kritiku Slepé kuře na pěti stránkách (a to je jen první část!) rozebírá příspěvky CKČ 2002, zejména v kategorii román/novela, s obdivuhodnou důkladností (kontrastující s tím, jak málo prostoru věnuje synopsi syžetu nevydaných děl pro neporotcovavší čtenáře); bohdá bude přetištěna i v IK. „Rubrika pro sborový rozbor textů“ přináší povídku (od M. Štajera), která se podobně jako ta v minulém čísle skládá ze chtěné, chabé pointy a vykonstruované zdlouhavé expozice, jež pro ni musí připravit půdu.
        
-JVjr-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK